Mersin Sokak Çocukları Derneği, Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği ve İl Özel İdare Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü 'Zihinsel Engelliler Toplumla Bütünleşiyor' projesi hayata geçti. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında İl Özel İdaresi'nde gerçekleştirilen toplantıda zihinsel engellilerin toplumla bütünleşmesi ve sosyalleşmesi projeleri görüşüldü.
Toplantıda konuşan Vali Aksoy, Türkiye'de engelli vatandaşların sayısı ile ilgili yapılacak önemli işlerin olduğunu belirterek, "Özellikle engelli sayımızın hangi noktalarda ve ne kadar olduğu konusunda çok sağlıklı bilgilerimiz maalesef yok. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün nüfus sayım sonuçlarına göre yapılan değerlendirmelerinde genel bir rakam elde edilmiş olmakla birlikte hangi özür grubunda ne kadar insanımızın olduğu çok sağlıklı bilinmiyordu. Bu kapsamda biz Mersin ili olarak bir çalışma başlattık ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün aracılığıyla alana inmek suretiyle çalışmalarımızı geçtiğimiz yıl itibariyle tamamladık" dedi.
İlk tespitlere göre Mersin'de yaklaşık 16 bin 400 civarında özürlü insanın bulunduğunu anlatan Aksoy, "Tabi test edemediklerimiz, ulaşamadıklarımız da oldu ama biz bir ilki ortaya koyduk. Her 6 ayda bir bu çalışmalarımızı güncelleştireceğiz. Buradaki temel amaçta burada otururken bir başka ile göç etmiş insanlarımızı, tespit etmediklerimiz varsa onları yeniden tespit etme gibi birçok hedefi ortaya koyarak bu çalışmalarımızı gerçekleştirmek" diye konuştu.
Yaptıkları çalışmalarda sadece engelli sayısını tespit etmeyi hedeflemediklerine dikkat çeken Aksoy, engelli insanların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak, onların yaşam kalitesini arttıracak, ailelere psikolojik destek sağlayacak birçok çalışmayı da beraberinde yürüttüklerini kaydetti. Aksoy, "Engelli insanımızın toplumda bizlerden ayrılmaz bir parça olduğu ve onlarla birlikte bu yaşamımızı sürdürmek gerektiğini ve hepimizin de ne kadar sağlıklı olursak olalım bir özür grubundan bir gün engelli duruma düşebileceğimizi hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım. Bu nedenle bu çalışmalarımıza ağırlık vermeliyiz. Özellikle engelli vatandaşlarımızın aileleri çok önemli. Onların bir bilgi ve psikolojik desteğe ihtiyaçları var. Bu konuda onları bilinçlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.
Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği Mersin Şube Başkanı Mustafa Özsaygı ise, zihinsel engellilerin, otistiklerin engellilerin ve onların ailelerinin gözle görülen birçok sorunları olduğunu belirterek, bunların en çarpıcı olanının ise toplumdan fiilen tecrit olmalarından kaynaklandığını vurguladı. Toplumun öncelikle bu gerçeği göz önünde tutmasının hayati önem taşıdığını belirten Özsaygı, "Zihinsel grup engellilerin dünyasına girmek, yaşam felsefesini tanımak, onların toplumun eşit bir sosyal kesiti olduğunu kabul etmek, onlara bunu gösterecek şekilde davranmak çok önemlidir" dedi.
Engellilerin sosyalleşmesini sağlamak amacıyla bir proje başlattıklarını kaydeden Özsaygı, "Zihinsel engellilerin toplumla bütünleşmesini sağlamak amacıyla bir proje çalışması yaptık. Bu projemizi merkezi finans ve ihale birimine sunduk. Projemiz konusu ve amacı uygun bulunarak AB finans desteği ile uygulamaya konuldu" şeklinde konuştu.
Her şeye rağmen gün geçtikçe engellilerin sorunlarının genel olarak çözümü yolunda önemli mesafelerin alındığına dikkat çeken Özsaygı, şöyle konuştu:
"2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu, 2007 yılında BM'nin 'Engelli Kişilerin hakları' sözleşmesinin her ne kadar henüz TBMM'nin onayına sunulmamış olsa da Türkiye hükümeti tarafından imzalanması önemli gelişmelerdir. Tüm bunların yanında üzülerek görüyoruz ki engellilerin istihdamı konusu tam bir faciadır. Mersin İş-Kur Müdürlüğü kaynaklı bilgilere göre, zorunlu engelli işçi çalıştırma yasasını öncelikle kamu kurumları ihlal etmektedir. Özel sektörde de bu konuda önemli yasa dışı uygulamalar vardır. Engellilerin eğitim ve rehabilitasyonu konusu tam bir karmaşaya dönmüştür. Ayrıca kentimizin fiziki yapısının engellilere uyarlanması için verilen 7 yıllık yasal görev süresinin yarısı geçtiği halde Mersin Büyükşehir Belediyesi henüz kılını kıpırdatmamıştır." Toplantı sonunda Uzman Psikolog Sunay Fırat ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı Bölüm Başkanı Profesör Dr. Ayşe Avcı salonda bulunan engelli çocuk ailelerine birtakım bilgiler verdi.
(ÖT-AB-Y) 27.02.2008 12:28 TSİ
Son Dakika › Yerel › 'Zihinsel Engelliler Toplumla Bütünleşiyor' Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?