Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından kurulan Kent Araştırma Merkezi toplantısı yapıldı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (Van TSO) yapılan toplantıya Van YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can, Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik, Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, Van Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, Elektrik Mühendisleri Odası Van Temsilcisi Süleyman Balkan, sosyolog, akademisyen, mimar, haritacılar ve şehir planlamazılar katıldı. Toplantı Yrd. Doç. Dr. Menaf Turan Kent Araştırma Merkezi hakkında bilgi sundu. Daha sonra bir konuşma yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, özellikle Van'ın geçmişine yönelik bir takım araştırmalar yapıldığı zaman ellerine çok fazla bir verinin gelmediğini belirterek, biraz toplumsal hafızasını yada tarihsel geçmişini yitirmiş olduğu gerçeği ile karşılaşıldığını söyledi. Takva, "Bir kent arşivi oluşturulması da bizim için ayrıca önemli. Bunu sağlayacak olan da sonuçta Kent Araştırma Merkezi olacak. Bunu münferit sadece üniversite bünyesinde bir organizasyon olarak kılmak belki kendi içlerinde daha 'elitiz' anlayışa götürecekti ama ortaklaşmayı tercih ettiler. Bu ortaklaşmanın bir tarafı olmaktan da onur duyduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.
YYÜ Rektörü Peyami Battal ise, Van Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) çok yeni olduğunu belirterek, "Geçtiğim dönemi şöyle değerlendiriyorum. Hani sadece 'Van'da neler oluyor' ona bakarak değil de, bize benzetmiş olduğunuz Kayseri, Gaziantep, Malatya ve Konya dahil olmak üzere bunların geçmişine bakarak, biz hakikatten neredeyiz nasıl gidiyoruz. Doğru mu gidiyoruz şeklinde değerlendirme durumunda kalıyorum. Şunu görüyorum ki ekonomileri belli düzeye gelmiş olan kentler bizim şu anda yaşamış olduğumuz bu heyecanlı dönemi hepside çok önceden geçmişte yaşamışlar. Mesela Konya, Osmanlı'nın son döneminde Türkiye genelinde 100 şirket varsa bunun 5-10 tanesi Konya'da. Konya'da hiç kimse hiç bir şey yapmamış olsa da yürüyor. Bunların hepsi de geçmişte alt yapılarını bu tartışmaları yaparak çözmüşler. Ama Van yaşamış olduğu bir takım sıkıntıları da dikkate alarak baktığımız zaman Van'ın Organize Sanayi Bölgesi'nin çok yeni olduğunu görüyoruz" ifade etti.
Konuşmaların ardından, katılımcılar sırayla görüş ve fikirlerini beyan ettiler. Bölge Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş da Van ile ilgili yapılan toplantı ve çalışmalara paydaş olarak gazetecilerin de yer alması bu güne kadar bunun yapılmaması yönündeki sitem ve düşüncelerini aktardı. Ulutaş, "Biz gazeteciler her kurum, müdürü, bakan milletvekilleri ile görüşme yapıyoruz. ve onlardan bir şeyler kapıyoruz. Bu nedenle bizleri de bu tür çalışmalara paydaş olarak alınması katkı açısından bir fayda olacağı kanaatindeyim. Bunun yanında yurt içi veya yurt dışı yapılan geziler ve organizasyonlara bizlerden yani gazetecilerden bir iki kişi götürülmesi bizlerin de biraz daha bilgi sahibi olabiliriz" dedi. - VAN
Son Dakika › Yerel › Yyü Kent Araştırma Merkezi Kurulması Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?