Trabzon yöresinde yeni yılın kutlandığı 'Kalandar' için bölgeye gelen Yunanlı turist grubu, Maçka ilçe merkezinde eğlence düzenledi. Vatandaşların da büyük ilgiyle izlediği şenlikte, kendilerine özgü kıyafetler giyen Yunanlı turistler tiyatro gösterileri de yaptı.
Yunanistan'dan gelen 39 kişilik turist grubu, yöresel kıyafetleriyle Maçka Belediye Parkı'na geldi. Kafilede ayrıca Kalandar adeti olarak şeytan, ayı, köylü kadın, asker, doktor, köylü ve gelin kıyafeti giymiş kişiler de yer aldı. Kendilerine özgü danslarıyla bir gösteri sunan; kemençe, tulum ve davul eşliğinde horon oynayan Yunanlı turistleri, Maçkalılar da ilgiyle izledi. Kafiledeki kostüm giymiş turistler de vatandaşlarla şakalaştı, küçük tiyatro gösterileri sundu.
DEDELERİMİZİN GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYORUZ
Yunanlı turist grubunun kafile başkanı Kostas Alexandridis, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Maçka'da üçüncü kez festival yaptık. Buradan 1922 yılında göç eden dedelerimiz de böyle kutluyordu, biz de bu geleneği sürdürüyoruz. Kalandar, 'yeni yılın ilk günü' demektir. Tüm yılımızın böyle güzel ve neşeli geçmesi için bu festivali yapıyoruz.
Kültür organizasyonları her zaman insanları ve halkı birleştirmiştir. Biz de bu dostluğu biraz daha pekiştirmeye çalışıyoruz. Benim dedelerim burayı her zaman Karadeniz olarak algılıyorlardı. Pontus düşüncesi ve hayalleriyle herhangi bir alakamız yok" dedi. Alexandridis, 15 Ağustos'taki ayinde de Patrik Bartholomeos'la birlikte Maçka'ya geldiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
"Bu olay sadece Türkiye ve Yunanistan'ı değil tüm dünyayı ilgilendiren bir olaydı. Türkiye tüm dünyaya ispatladı ki, demokratikleşme için büyük adımlar attı. Biz bu tür çabaları gördükçe seviniyoruz ve bu çabaları kucaklıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'ı da bu kararı için kutluyoruz. Umarım bu adım iki halkı birbirine yaklaştıracak büyük adımlardan biri olur. Gerek Yunanistan ve gerekse Türkiye Başbakanından, iki ülke arasındaki problemleri çözmelerini istiyoruz.
Halk olarak Türkiye'de yaşayanlarla kucaklaşmaya ve kardeş gibi yaşamaya hazırız. Biliyorsunuz ki tüm dünyada ekonomik kriz var ve bu krizi bertaraf etmemiz için iki halkın birleşmesi lazım. Bugüne kadar Yazlık Köyü'nde yapıyorduk ama Kalandar'ın ana şenliği Maçka merkezinde yapıldığı için bundan sonra burada kutlayacağız."
BAŞKAN: BU TÜR EĞLENCELERE YABANCI DEĞİLİZ
Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise, Kalandar'ın bu topraklardan doğan bir gelenek olduğunu vurgulayarak, "Dedeleri burada doğup büyüyen insanların bu geleneği yaşatma gayretlerini görüyoruz. Yeni yılın ilk günü sayılan 13 Ocak akşamı çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bu topraklardan giderek Yunanistan'a yerleştirilen mübadele insanlarının geleneği doğduğu topraklarda yaşatma gayretidir. Halkın da bu geleneklere doğrudan katılımı da var. Demek ki yabancı değiliz bu tür eğlencelere" dedi.
15 Ağustos'ta Sümela'da düzenlenen ayinin aslında açılım olmadığını belirten Genç, "Aslında olması gerekendi. Türk ulusunun çeşitli inançlara hoşgörüyle baktığını zaten biliyoruz. Dünya barışı adına da çok güzel bir olay olmuştu. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. 15 Ağustos yine olacaktır. Ortodokslar ve Hıristiyan alemince kutsal sayılan Noel ve Paskalya'da da Sümela Manastırı'nın ibadete açılmasını destekliyoruz.
Bölge halkından kaynaklanan bir sıkıntı yoktur. Bu konuda talebimiz oldu ama siyasi irade verecektir bu kararı. Bazı çekinceleri olan insanlar var. Bugüne kadar korku imparatorluğu üzerine senaryolar üretildi. Ama insanlar kendilerine anlatılan gibi olmadığını anladılar. Gelecek kuşakların Maçka'dan bir barış kenti olarak söz edeceğine eminim" diye konuştu.
Yunanlı turistlerin yaklaşık bir saat süren şenliği hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
KALANDAR NEDİR?
Kalandar, Trabzon ve civarında hem miladi takvime göre 14 Ocak'a denk gelen yılın ilk gününü, hem de mahalli takvimde yılın ilk ayı olan Ocak ayını tanımlamak için kullanılan terimdir. Trabzon'un kendi içindeki yörelerde de Kalandar adetleri değişir. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rızık meleklerinin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır.
Kalandar gecesi köyün çocukları çeşitli tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar, ev ev gezerek kapıya iplere bağlı torbalar bırakır ve kuruyemiş, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrıca bazıları korkutucu kıyafetler giyerek gittikleri evdeki çocukları da korkutmayı amaçlar. Kalandar'ın Latince'de takvim anlamına gelen Calandae'den geldiği tahmin edilmektedir ve yüzyıllardır yörede Kalandar gecesi geleneği devam ettirilmektedir. Bazı kaynaklar da Kalandar'ın bölgede yerleşik Hristiyanlardan kalma bir gelenek ve Cadılar Bayramı'nın Anadolu'daki uyarlaması olduğunu belirtmektedir.
Son Dakika › Yerel › Yunanlı Turistler Maçka'da Kalandar'ı Kutladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?