EMRE UMURBİLİR - Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, yılın 6 ayında yumurta üretiminin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6-7 arttığını bildirdi.
Hüseyin Sungur, AA muhabirine, her geçen yıl gelişen sektörün, yılın 6 ayında da büyümeye devam ettiğini söyledi.
"Yılın 6 ayında yumurta üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6-7 arttı" diyen Sungur, şunları kaydetti:
"Bu artış hızıyla yıl sonu yumurta üretiminin, 17,5 milyar adedi bulması beklenmektedir. Bu yılın ocak ayında tonu 950-970 lira olan yumurta yeminin fiyatı, yaklaşık yüzde 8,2 artışla haziran ayı sonunda bin 50 liraya ulaşmıştır. Doğal olarak bu artış, yumurta maliyetlerine yansımıştır. Aynı dönemde yumurta maliyeti ortalama 19-20 kuruş olurken, yumurta fiyatları, 21 kuruş civarında seyretmiştir. İhracat ise temmuz ayı itibariyle geçen yılın ayın dönemine yüzde 16 oranında artarak, 213 milyon dolara ulaşmıştır. Biz sektörün geleceğini çok iyi görmekteyiz. Üretim, tüketim ve kişi başına tüketim, artmaya devam edecektir. Sağlıklı sürülerden güvenli yumurta üreterek, Türk toplumunu beslemeye devam edeceğiz."
-Sektördeki büyüme, ihracata dayalı
Sungur, üretimdeki artışın, pazar talebi göz önüne alınarak planlanmış bir artış olmadığını dile getirerek, son 6-7 yıldır ihracattaki olumlu gelişmelerin, sektörde ihracata dayalı üretim artışını da beraberinde getirdiğine işaret etti.
Birkaç ülkeyle sınırlı dış pazarda, Irak'ın Türkiye'nin en büyük pazarı konumunda bulunduğunu belirten Sungur, şöyle konuştu:
"Hazirandan bu yana yaşanan çatışmalar ve güvenlik sorununa bağlı olarak Irak'a ihracatta, hem miktar hem de tutar olarak bir azalma yaşanmaktadır. İlk 6 aya bakıldığında, Irak'a ihracatta azalma söz konusu değildir. 2013 ve 2014 yılının ilk 6 ayında, sırasıyla 152 milyon ve 160 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Ancak haziran ayında durum değişmeye başlamıştır. 2013 Haziran ayında Irak'a yaklaşık 22 milyon dolarlık 18 bin 400 tonluk bir ihracat gerçekleşmişken bu rakam, 2014 yılında 15 bin tona ve 19,2 milyon dolara düşmüştür. Irak pazarında bir sorun yaşanmakta ve Kuzey Irak'taki alıcılara satılan yumurtalar, güneye inememektedir."
Sungur, Irak'taki belirsizliğin ne kadar süreceğini bu aşamada kestirmenin mümkün olmadığını ifade ederek, "Ancak yumurta, en temel gıda maddesi. Bu yüzden eninde sonunda sorunun çözüleceğini düşünmekteyiz. Bölgeyi kontrol altında tutanlar da bu gerçeği göz önüne alacaklardır. Nitekim 15 Temmuz'dan itibaren Irak'a ihracatımız tekrar artmaya başlamıştır. Bu daha çok Kuzey Irak'ta konumlanmış alıcıların, ülkenin güney bölgelerine mal gönderebildiklerine işaret etmektedir" diye konuştu.
Yaşananların, tek pazara bağlı olmanın sakıncalarını gösterdiğine dikkati çeken Sungur, "Pazarın çeşitlendirilmesi için yapılan çalışmalarının hızlandırılması ve kısa sürede sonuçlandırılması gerekir. Ne var ki yumurtanın raf ömrünün kısa olması, uzak ülkelere ürün göndermenin önündeki en büyük engeldir. Öyleyse pazarlayabileceğimiz kadar yumurta üretmeliyiz" dedi.
-"Olumsuz haberler sektöre zarar veriyor"
Hüseyin Sungur, zaman zaman "tavuklar üç kez yumurtlatılıyor, kapalı alanda yetişen tavuklar strese girip hastalıklı yumurta yumurtluyor, klorla beyazlatılan yumurtalar ise hastalık saçıyor" gibi haberlerin, sektörü olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Biyolojik olarak yumurta oluşumu için en az 25 saat gerektiğini, yumurtanın rengini de tavuğun ırkının belirlediğini kaydeden Sungur, "Olay, bu kadar basit. Öte yandan tüm gıdalarda olduğu gibi, yumurta da kümesten sofraya gelinceye ulusal gıda ve yem otoritesinin denetimi altındadır. Ülkemizde üretim yapan tüm yumurta çiftlikleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına kayıtlı olup, bakanlığın denetim ve gözetiminde üretim yapmaktadır" ifadesini kullandı.
Hüseyin Sungur, yumurtaya ve sektöre iftira atanlara karşı hukuki girişimin başlatıldığını sözlerine ekledi. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Yumurta Sektörü, Büyümeye Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?