Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nın imkanlarıyla üretilen Rahvan Uçak Çeker Aracı hizmete girdi.
Valilik'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk stratejik amaçlı A400M Atlas Stratejik Ulaştırma Uçağı'nın Erkilet 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'na tesliminin ardından bu kez de Rahvan Uçak Çeker Aracı'nın teslimi dolayısıyla tören düzenlendi.
2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'ndaki törene, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Tayfur Fikret Erbilgin, 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Hava Lojistik Başkanı Tümgeneral Yılmaz Özkaya, 3. HİBM Komutanı Tuğgeneral İhsan Özdemir, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sistem Yönetimi Başkanı Tuğgeneral Reha Er, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cahit Bakır, Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Namık Boran ile üst düzey askeri yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk, burada yaptığı konuşmada, Rahvan Uçak Çeker Araçları ile Türk Hava Kuvvetleri'nin bir milli yetenekle daha donatıldığını belirtti.
Hava Kuvvetlerinde uçuş ve yer destek sistemlerinin önemine dikkati çeken Orgeneral Öztürk, bu kapsamda Rahvan Uçak Çeker Aracı'nın Hava Kuvvetlerinin yer destek sistemini güçlendireceğini belirtti.
Rahvan'ın iki önemi bulunduğunu ifade eden ifade eden Öztürk, "Birincisi, milli imkanlar ile Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi'nde üretilmiştir. İkincisi ise Hava Kuvvetleri tamamen kendi personeli ile Rahvan'ı üretmiştir. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Orgeneral Öztürk, ilk etapta üretilen 10 Rahvan Uçak Çeker Aracı'nın birliklerde hemen kullanılmaya başlanacağını dile getirdi.
Araştırma ve tasarım 3 yıl sürdü
2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Demiral da ilk Milli Uçak Çeker Aracı Rahvan'ın araştırma ve tasarım çalışmalarının 3 yıl sürdüğünü, ilk prototip aracın 2010 yılında üretilerek, test çalışmalarının yapıldığını anlattı.
Ankara ve Konya'daki askeri üslerde yapılan test çalışmalarında kullanıcılardan gelen taleplerin de dikkate alınarak, tasarımın yenilendiğini ve bugünkü hali ile Hava Kuvvetlerinin kullanımına hazır hale getirildiğini ifade eden Tümgeneral Demiral, seri üretimin Kayseri'deki tesislerde devam ettiğini belirtti.
Demiral, Türk Milleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri için tarihi bir gün yaşandığını ifade etti.
Konuşmaların ardından 15 Mayıs'ta üretimi tamamlanan ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren 10 adet Rahvan Uçak Çeker Aracı, törenle Türkiye'nin değişik bölgelerindeki askeri üslerin komutanlarına teslim edildi.
Rahvan'ın manevra kabiliyetinin sergilendiği kısa bir gösteri sürüşünün ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk ve Vali Düzgün, beraberindekilerle Rahvan'ı inceledi. - Kayseri
Son Dakika › Yerel › Yerli Rahvan Uçak Çeker Araçları Hizmete Girdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?