Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi işbirliği ile "6360'la Oluşan Büyükşehir Belediye Sistemi: Sorunlar ve Çözümler" konulu panel Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapıldı.
Moderatörlüğünü Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Teftiş Kurulu Başkanı Halil Avşar'ın üstlendiği panelde, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş ve Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Koç söz aldı. Panelde, 6360 Sayılı Yasa ile 14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçenin kurulması, Büyükşehir Belediyelerinin yetkilerinin genişletilmesi, il özel idarelerinin kaldırılması ve bazı kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde yapılan değişiklikler irdelendi.
"YETKİ, TERÖR LEHİNE KULLANILIYOR"
Mevcut yasanın genel bir eleştirisini yapan Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve Kamu Yönetimi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, "Hendekçi Belediyeler" olarak gündeme gelen belediyelerin yetkilerini terör örgütü lehine kullanmasını, son dönem özellikle başkanlık sistemini savunan ve Osmanlı Devlet yönetimini bir referans olarak gösteren çevreleri eleştirerek, " Türkiye'nin 'Avrupa Birliği Yerel Özerklik Şartı'nı imzalayan devletlerden biri olması, Türkiye'yi bir federal sisteme zorunlu kılmaz; sadece yerel yönetimlerinin mali özerkliğini artırır" dedi. Son düzenleme ile il özel idarelerinin kapatılmasının anayasal açıdan sorunlu bir uygulama olduğuna dikkat çeken Çukurçayır, ilçelerin Büyükşehir'e bağlanması ve köylerin mahalleye dönüştürülmesinin de anayasal temayüllere göre yapılması gereğini vurguladı.
"BÜTÇELENDİRME ADİL DEĞİL"
Büyükşehir Belediyelerine aktarılan bütçe ile ilgili bilgilendirme yapan Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş ise artan nüfus yoğunluğu ve coğrafi ölçek doğrultusunda yapılan bütçe artırımının, Büyükşehir Belediyelerinin hizmet yükümlülüğünü de artırdığını, buna bağlı olarak da hizmetlerin vatandaşa yeterli düzeyde ulaşmadığını belirtti. Bu açıdan kanunun adaletsizce bir yerel yönetim uygulamasına neden olduğunu belirten Güneş, yasa ile köylerin yalnızca isimlerinin değiştiğini ancak hizmet yönünden herhangi bir gelişme yaşanmadığını vurguladı.
"GÜVENLİK; MERKEZİ OTORİTENİN TEKELİNDE OLMALI"
Panelde, mevcut yasa bağlamında yerel yönetimler ile güvenlik ilişkisini değerlendiren Çağ Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Murat Koç, güvenliğin merkezi yönetimin tekelinde olması gereğine dikkat çekerek, "Özellikle Güneydoğu Anadolu'da merkezi idarenin güçsüz olduğu illerde çeşitli terör örgütlerinin büyük eylemler yapması, şehir güvenliğini tehdit etmesi, merkezi otoritenin güvenlik açısından ne denli önemli olduğunun kanıtıdır. Yerel yönetimlere verilen yetkiler özellikle Güneydoğu Anadolu'daki Büyükşehir Belediyeleri tarafından terör lehine kullanılmasına ve bütçenin teröre transfer edilmesine neden olmuştur" diye konuştu.
Katılımın geniş olduğu panele, Adana Büyükşehir Belediyesi Bürokratları ile Meclis Üyeleri, Adana Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanları ile çeşitli sivil toplum kuruluşları yoğun ilgi gösterdi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Yeni Büyükşehir Yasası'na Bilimsel Bakış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?