Yem Bitkisi Tritikale, Desteklerle Yaygınlaşıyor - Son Dakika
Yerel

Yem Bitkisi Tritikale, Desteklerle Yaygınlaşıyor

Yem Bitkisi Tritikale, Desteklerle Yaygınlaşıyor

Erzurum’da hayvansal üretimde sürdürülebilir bir model yaratmak adına son yıllarda güzel çalışmalar yürütülmekte.

21.11.2016 13:15

Erzurum'da hayvansal üretimde sürdürülebilir bir model yaratmak adına son yıllarda güzel çalışmalar yürütülmekte. Gerek ulusal baz da, gerekse bölgesel bazda uygulanan yeni hayvancılık desteklemelerinin sektöre katkıları yanında, Erzurum'da da bu yapıyı destekleyecek çalışmalar, programlı olarak yürütülüyor.

Erzurum Tarım İl Müdürü Osman Akar, "Bilindiği üzere hayvancılıkta en önemli girdilerden biri kaba yem teminidir. Ülkemiz genelinde olduğu gibi Erzurum ilinde de kaba yem sorunu bulunmaktadır. Kaba yem açığını giderme adına yem bitkileri yetiştiriciliği büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede tritikale bitkisi bölgemiz için son derece avantajlı bir üründür. Tritikale, ıslah çalışmaları sonucu elde edilmiş, buğday ve çavdar melezi bir bitkidir. Buğday ve arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği yerlerde, tritikale yüksek verime sahiptir. Tritikale, çoğunlukla hayvan beslemede danesi, kaba yem (kuru ot) üretimi ve otlatma için yetiştirilmektedir. Ancak tritikale silajı deyim yerindeyse, bölgemiz için "moda yem bitkisi" olmaya adaydır. Bu amaçla, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yerel finans kaynakları aracılığı ile başlatılan ve örnek teşkil edebilecek çok sayıda projeleri ardından bir yenisini daha hizmete soktu. Geçmiş yıllarda genel olarak danesi için bazı bölgelerde küçük çapta yetiştiriciliği yapılan tritikaleye yeni bir yaklaşım ile bakan Müdürlüğümüz; bu ürünün silaj amaçlı yetiştiriciliğini de yaygınlaştırma adına bir dizi çalışma başlattı" dedi.

2015 yılında Aşkale ilçesindeki örnek bir hayvancılık işletmenin arazisinde ekilişi yapılarak başlatılan sürecin ardından, konunun önemi ulusal bazda dillendirilmiş ve Bakan Faruk Çelik başkanlığında Erzurum ilinde yapılan Doğu Anadolu Bölgesi Ortak Akıl Toplantısında tritikale, arpa vb. silajının desteklenmesi önerisi Bakanlıkça da dikkate alınarak, 2016 yem bitkileri desteği için "buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalenin yeşil ot hasadı ile silajlık olarak ekilişi yapılan mısır ve yukarıda sayılan tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar" destekleme kapsamına alındığı belirtildi. Bu sürecin takip edilip bölgesel finans kaynaklarının desteği ile silaj paketleme makinası alınması ve tohumluk dağıtımı ile devam edildi.

Hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı bölgede, protein değeri yüksek türlerin yetiştiriciliği ile yem maliyetleri azaltılarak, bölgedeki katma değerinin artırılması amaçlandığı 'Silajlık Tritikale Yetiştiriciliği Projesi', Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanarak DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunuldu. Uygun görülen proje kapsamında, 140 bin TL finansman sağlandı. Bu proje çerçevesinde, Erzurum ilinde kaba yem ihtiyacını gidermek üzere toplam 100 ton tritikale tohumu temin edilerek 5 bin dekarlık alanda ekim yapılacağı belirtildi. Bu üretimden yaklaşık bin 600 ton tritikale silajının üretilmesi ön görüldü.

Çalışma ile ilgili olarak Aşkale ilçesinde İl Müdürü Osman Akar ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir'in de katılımları ile tohum dağıtıma başlanıldı. Kurum yetkilileri, bölge için hayvancılığın vazgeçilmez bir sektör olduğunu ve bu sektörü daha iyiye götürmek adına sürekli arayış içerisinde olduklarını belirterek, bu proje ile belki de toplam içerisinde düşük bir ekim alanı ile başlatılan süreç ve elde edilen tohumların da katkısı ile bu alanın 10 bin dekarlara ulaşmasının beklendiğini vurgulayarak kurumsal işbirliğinin, ortak aklın kısa sürede çok güzel neticeler çıkardığının en güzel örneğine şahit olduklarını söylediler. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yem Bitkisi Tritikale, Desteklerle Yaygınlaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement