Yasal sınırın üzerinde ticari inşaatla rant elde edildiği öne sürülen Mersin Yat Limanı'nda, yapımcı firmanın başvurusu üzerine belediyenin, yetkili olmamasına karşılık sehven inşaat izni verdiği belirtildi.
500 yat kapasiteli, deniz doldurularak elde edilen alanda yasal izinden çok daha fazla alanda ticari inşaat yapılarak rant elde edildiği iddiaları gündeme gelen, bu nedenle inşaat ruhsat izninin iptal edilmesi istenen Mersin Yat Limanı'yla ilgili tartışmalar, inşaatın yapıldığı alandan sorumlu olan merkez Yenişehir İlçe Belediyesi'ni de harekete geçirdi.
İşletmeci Mersin Yat Limanı İşletmeleri A. Ş. 'nin sahibi olduğu, yap-işlet-devret modeli ile yapılan limandaki sosyal tesisler için geçen yıl inşaat ruhsatı veren Yenişehir Belediyesi, araştırma sonrası, 'Sehven verildi' diyerek ruhsatı iptal etti. Liman yapımındaki rant iddiaları nedeniyle başlayan tartışmalar üzerine yaptıkları araştırmada belediye olarak sehven ruhsat verdiklerinin anlaşıldığını belirten Yenişehir Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Genç, Mersin Yat Limanı'nın üst yapısını üstlenen firmanın, sosyal tesislerin işletme ruhsatı için Yenişehir Belediyesi'ne başvurduğunu, daire müdürlerinin de 'sehven' ruhsat verdiğini söyledi. Bu ruhsatı da iptal ettiklerini bildiren Genç, şunları söyledi:
"Yaptığımız incelemelerin ardından bu yanlışı yaptığımızı tespit ettik ve verdiğimiz ruhsatı iptal ettik. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre ulaştırma hizmetleriyle ilgili tesisler inşat ruhsatına tabi değildir. Dolayısıyla Mersin Yat Limanı bizim yetki alanımız dışındadır. Yat limanları, Demir Yolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) yani Ulaştırma Bakanlığı yetkisindedir. Mersin Yat Limanı'nın dışında aynı durumda olan 5 liman daha bulunmaktadır. Bu limanlardan bize en yakın olanı Alanya Yat Limanı'dır. Orada bu konuyu kaymakamlığın ruhsat vermesiyle aşmış durumdalar. "
Proje Koordinatörü Gökhan Duyan ise, bu konuda açıklama yapamayacaklarını bildirirken, iddiaların gündeme gelmesi üzerine daha önce yaptığı yazılı açıklamada, "Mersin Yat Limanı projesi bir yap-işlet-devret modelidir. Tüm imalat projelerimiz bu konuda yetkili olan Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı DLH Genel Müdürlüğü tarafından onaylıdır. Bu nedenle yapılan tüm imalatlar onaylı projeye ve şartnamelere uygundur" demişti.
Yapımcı firmanın Ankara'da kurulu ERS İnşaat'a yaptırdığı, sosyal tesislerin de yer aldığı üst yapı inşaatının temeli 26 Mart 2010'da atıldı. Mayıs ayı sonunda ise bitirilip, hizmete açılması hedefleniyor. - Mersin
Son Dakika › Yerel › Yat Limanına 'Sehven' Ruhsat Verilmiş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?