Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Kurban Bayramı nedeniyle 600-700 bin büyükbaş ve 2,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesilecek olmasının birçok riski de beraberinde getireceğini söyledi.
Kurban kesecek vatandaşlara uyarılarda bulunan Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Kurban Bayramı ile ilgili olumsuzlukların giderilmesi, kurban ibadetinin kamuoyunda hayvan katliamı gibi gösterilmesinin önlenmesi ve Kurban Bayramı'nın kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması temel amaçları olduğunu söyledi. Kesim için veteriner hekim kontrolünün olduğu ruhsatlı mezbahalar ve kurban komisyonunca belirlenen kesim yerlerinin tercih edilmesini isteyen Uzakgider, şunları söyledi:
"Kesimleri ehil kişilere yaptırmalıyız. Kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmalıdır. Kesim yapan kişi sağlıklı ve temiz olmalıdır. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence, eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıda yapılmalıdır. Kanatma işlemi 30 saniyeden önce tamamlanmalıdır. İç organlar yüzme işlemine takiben en kısa sürede, yaklaşık yarım saatte çıkarılmalıdır. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Kurban etleri asılarak ya da paslanmaz temiz kaplarda parçalar halinde güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi için 5 -6 saat dinlendirildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçalarının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 - 6 gündür. Bu süre kıymada 3 gündür."
'MİLLİ SERVETİ HEBA ETMEYİN'
Kasaplık bir hayvanın kesimi sonucunda elde edilen değerin yüzde 70'ini et, yüzde 20'sini sakatat ve yüzde 10' unu da deriden oluştuğunu kaydeden Uzakgider, "Kontrolsüz kesimlerin yapıldığı ortalama 3 milyon adet kurban derisinin ekonomik değeri ülke ekonomisi için önemli bir yekun tutmaktadır. Kurbanlık hayvan kesimlerinde kesici ve yüzücülerin bu işte usta olmaması, kullanılan alet ve ekipmanların yetersizliği, kesim yerlerinde yeterli teknik ve hijyenik şartların bulunmamasından dolayı kusurlu diye isimlendirdiğimiz deriler elde edilmektedir. Kurbanlık hayvanların kesimleri sonucunda elde edilen ham deriler ısısı düşürüldükten sonra iri tuz ile yeteri kadar tuzlanmalıdır. Aksi takdirde kokuşmaya bağlı olarak ham deri kayıpları artacaktır. Diğer taraftan ülkemiz dışarıdan bağırsak ithal ederek bunları işleyip ihracat yapmaktadır" diye konuştu. - DENİZLİ
Son Dakika › Yerel › Denizli Veteriner Hekimler Odası Uyardı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?