Son çıkan valiler kararnamesi ile Şırnak Valisi olarak atanan Vali Hasan İpek, Bayburt'tan ayrılıyor olması nedeniyle bir veda mesajı yayınladı. Vali İpek mesajında şunları kaydetti;
"30 Ağustos 2011 tarihinde Bayburt İlinde büyük bir memnuniyetle Valilik görevine başladım. Ailece, 16 Ağustos 2013 tarihinde kendi memleketimiz gibi gördüğümüz, benimsediğimiz ve hizmet etmekten onur duyduğumuz Bayburt'tan ayrılıyoruz. Bayburt'ta bulunduğuz iki yıl içerisinde öncelikle Bayburtluları tanıma fırsatı bulduk. Kimliği ve kişiliği olan havası sert insanı mert bu insanları tanımaktan büyük bir mutluluk duyduk. Dünyada memleketini Bayburtlular kadar çok seven az insan vardır. Yine bu süre içerisinde devlete bağlılıkları, emniyet ve asayiş yönünden güvenli insanlar olmaları sebepleriyle huzurlu bir iki yıl geçirdik. Bu anlamda bana yardımcı olan Bayburt halkına, ilgili kamu görevlilerine ben ve eşim adına çok teşekkür ederim.
Bayburt sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında son iki yılda 66. sıradan 64. sıraya ilerlemiştir. Bu duruma katkıda bulunan Bayburtlu yatırımcılara ve kamu görevlisi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Bu çerçevede "şeher" olarak adlandırılan Türkiye'nin sur uzunluğu bakımından en uzun üçüncü büyük kalesine ve Aydıntepe ilçesindeki en eski yer altı şehrine sahip, Akkoyunlu devletini kuran, birçok tasavvuf lideri yetiştiren Demirözü gibi bir ilçesi olan, Dede Korkut'un mezarını bünyesinde barındıran, Şair Zihnisiyle, Şehit Osmanıyla, Abdulvehhap Gazi ve bunun gibi birçok özel ve önemli kişileriyle varolan Bayburt İlinde görev yaptığım sürede kısaca sayabileceğim aşağıdaki önemli yatırımlar ve faaliyetler gerçekleşmiştir;
5.200 metre uzunluğundaki Kop tüneli ve Araklı yolu üzerinde bulunan 4.030 metre uzunluğundaki Salmankaş tünelinin temelleri atılmış, 2013 Ağustos itibariyle Salmankaş tünelinin yüzde 75'lik kısmı bitirilmiştir.
Kırsal yol ağını geliştirmek amacıyla Bayburt İl Özel İdaresi vasıtasıyla 173 kilometre yolun ikinci kat asfaltı, 12 kilometre yolun birinci kat asfaltı bitirilmiş, yaklaşık 3 Milyon TL harcanarak 208 kilometre asfalt yolun bakımı yapılmış, 285 kilometre yolun greyderle bakımı tamamlanmıştır. 35 kilometre stabilize köy yolu, 54 kilometre yeni arazi yolu yapılmıştır.
KÖYDES programı kapsamında 2.750.247.17 TL ödenekli 132 kilometre yol yapım projeleri bitirilmiş, 1.312.000,00 TL ödenekli 82 kilometre grup yolu projelerine ise devam edilmektedir.
Masat, Darıca, Erenli, Ozansu, Helva, Çayırköprü, Akbulut, Aşağı Kırzı, Çakırözü, Kalecik ve Damlıca, Danişment, Sancaktepe, Oruçbeyli, Bayraktar, Baş Çımağıl ve Değirmencik köylerine yaklaşık 70.000 m2 parke döşenmiştir.
20 köyümüzün kanalizasyonu yapılmış, yaklaşık 15.000 metre koruger boru alınarak 75 köyümüzün kanalizasyon sistemi onarılmıştır. Alt yapı hizmetlerine kullanılmak üzere birer adet vidanjör, bağa, ekskavatör ve kamyon alınmıştır.
35 köyümüzde içme suyu isale hattı ve depo yapım projesi bitirilmiştir. 52 bin metre içme suyu borusu alınarak 45 köyümüzün isale ve şebeke hattı yenilenmiştir.
İlimizin tarımal verimliliğini geliştirmek için 10 köyümüze tarımsal sulama tesisi inşa edilmiş, 15 köyümüzün ise sulama kanalları onarılmıştır. Yukarı Pınarlı ve Bayraktar göletleri tamamlanarak hizmete alınmıştır. Çatıksu ve Yedigöze göletlerinin onarımı yapılmış, 6 köyümüzün sulama sistemlerinin projesi hazırlanmış ve DSİ tarafından ihale edilmiştir. Projelerin yapımına kısa sürede başlanacaktır.
1996 yılında yapımına başlanan ve 11.260 hektar tarım arazisini sulayacak olan Demirözü barajı bitirilmiştir. Bölgede yıllık 47.000 TL net gelir artışı sağlaması beklen barajın sulaması ve arazi toplulaştırması ile ilgili çalışmalara da başlanmıştır.
Köylerimizin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere köylere yaklaşık 452 bin TL nakdi yardımda bulunulmuş, 37 köyde sanat yapısı yapılmış ve köylerimizin alt yapı ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhtelif malzemeler alınmıştır.
Kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın refah seviyesini arttırmak için; Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
Makine Ekipman Projeleri kapsamında 643 çiftçimizin projesine toplam
2.169.819,06 TL hibe desteği sağlanmıştır.
İlimiz için önemli bir alternatif üretim metodu olan organik tarımın geliştirilebilmesi için, 558 üreticiye 67.938,74 dekar alan için, 1.441.326.59 TL organik tarım desteği sağlanmıştır. Çiftçi eğitim çalışmaları kapsamında toplam 2.257 çiftçimize tarımla ilgili değişik konularda eğitimler verilmiştir.
Çeşitli tarım geliştirme projeleri için İl Özel İdaresinden 415.672,00 TL kaynak aktarılmıştır.
İlimizin de kapsamında yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından sadece ilimizdeki tarım işletmelerinin müracaatına açık 2 Milyon 095 Bin TL kaynak ayrılmış ve bu çerçevede ilimizden 14 projeye destek verilmiştir. Ayrıca son iki yıl içerisinde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından Küçük ölçekli altyapı, turizmin geliştirilmesi ve sanayi ve turizm sektörleri küçük ölçekli altyapı mali destek programlarından 5 milyon bütçeli 17 proje hibe desteği almayı başarmıştır. 12 Proje ise doğrudan faaliyet desteği ve teknik destek almıştır.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı turizmin geliştirilmesi mali destek programı kapsamında Abdulvehhab Gazi(R.A) ve Dede Korkut kahramanı Bamsı Beyrek'in mezarlarının bulunduğu Duduzar tepesinde bir mesire alanı oluşturulacaktır.
2013 yılı sonu itibariyle Organize Sanayi Bölgesinde aktif olan 7 fabrikada yaklaşık 155 hemşerimiz istihdam edilmiştir.
İlimizde Türkiye'nin en büyük ağaçlandırma çalışması başlatılmıştır. Bu çerçevede Kop dağı ile Bayburt arasındaki yol güzergahında yeşil kuşak oluşturulması için 46 kilometrelik alana 5 milyon 500 bin ağaç dikilecektir. Şimdiye kadar 1 milyon 250 bin ağaç dikilmiştir.
Toplumsal entegrasyonu artırmak amacıyla Bayburt Merkez ilçede dar gelirli vatandaşlarımız için 340 adet konut yapılmış ve tapu işlemleri tamamlanmıştır.
Afetzedeler için Harmanözü köyünde 24 adet müstakil konut, Dumlu, Kavlatan ve Göloba köyleri için Aydıntepe ilçemizde ise 26 adet daire tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. Yanıkçam köyünde
26 Kasım 2011 tarihinde çıkan yangın sonucunda evleri yanan hemşerilerimiz için 8 adet konut ve 4 adet ahır inşaatı başlatılmıştır.
Vatandaşımıza daha kaliteli Sosyal Güvenlik Hizmeti vermemize imkan tanıyacak olan SGK İl Müdürlüğü hizmet binasının %85'i tamamlanmıştır.
Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi inşaatı bitirilerek hizmete açılmış, Kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinin inşaatı ise önemli ölçüde bitirilmiştir.
İlimizde ilk olma özelliğine sahip 40 odalı, 60 kişi kapasiteli huzurevi hizmete açılmıştır. 2013 Ağustos itibariyle huzurevinde 30 yaşlıya hizmet verilmektedir.
İlimizdeki kalkınmanın temel dinamiklerinden biri olan Bayburt Üniversitesi'nin gelişmesine katkı sağlayacak 750 kişilik öğrenci yurdunun inşaatına başlanmış olup, %20'lik kısmı bitirilmiştir.
Eğitim alanında verilen destek kurslarla üniversiteye giriş sınavlarında İlimiz 81 İl içinde 2011'de 45., 2012'de 31., 2013'de 20. olarak giderek artan bir başarı grafiği ortaya koymuştur.
Gençlik ve spor alanında da önemli ilerlemeler sağlanmış; İlimiz için ihtiyaç olan Gençlik Merkezi binası hizmete açılmıştır. Aydıntepe İlçemize Sentetik Çim Yüzeyli saha yapım işi bitirilmiştir.
Sosyal sorumluluk anlayışı paralelinde ilimizde sığınmacı olarak bulunan Afgan mültecilerin barınma ve iaşe ihtiyaçları mümkün olan en üst düzeyde karşılanmış; 200'e yakın mülteciye 456.936,35 TL ayni ve nakdi yardım yapılmıştır.
İlimizde bulunan dezavantajlı sosyal gruplara mensup vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel hayata daha fazla katılmalarına imkan sağlamak için SODES programı kapsamında 2011-2012 yıllarında yaklaşık 7 milyon TL kaynakla 70 proje hayata geçirilmiştir. Projeler kapsamında yaklaşık 3.500 kadın, çocuk ve engelliye ulaşılmıştır. 2013 yılı için 2.781,688,00 TL bütçeli 25 proje Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilmiştir.
SODES projeleri kapsamında gençlerimizin ve çocuklarımızın spora olan ilgisini artırmak amacıyla İl genelinde toplam 90 adet çocuk parkı, 4 adet halı saha, 20 adet semt sahası, 30 adet basketbol ve voleybol sahası yapılmıştır.
İlimizde kadınların toplumsal hayata katılımını artırmak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in önderliğinde ve eşim Gülten İpek hanımefendi başkanlığında yürütülen Türkiye genelinde ilk kez Bayburt'ta uygulanan "Kadınların Mesleki Eğitimlerinin Desteklenmesi Projesi" hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında 2 ay gibi kısa bir sürede toplam 131 kadına ulaşılmıştır.
84 toplum gönüllüsü kursiyerlere çeşitli alanlarda destek dersleri verilmiştir.
Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'nın bizlere verdiği "Şehirde ne varsa köyde de o olsun" talimatı gereğince köylerimizde çocuk bahçeleri oluşturulmuş, spor sahaları yapılmış, çöp konteynırları dağıtılarak çöp toplama hizmeti başlatılmış, köy okulları, camiilerimiz ve köy içinin temizlik ve bakımı amacıyla İŞ-KUR elemanları görevlendirilmiştir. Gururla söyleyebiliriz ki Bayburt'un köyleri Türkiye'nin diğer İllerindeki köylerle kıyaslanamayacak kadar şehirdeki hizmetleri alabilmektedir.
Bütün bu hizmetleri Bayburt Valiliğim sırasında gerçekleştirmiş olmakla birlikte asıl mimarlar başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ilgili Bakanlar, Bayburt Milletvekili Sayın Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Sayın Hacı Ali Polat, İl Genel Meclis Başkan ve üyeleri, başta Vali yardımcılarım ve kaymakamlarım olmak üzere İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve diğer İl müdürlerimiz ve personellerimizdir. Yardımlarıyla bu hizmetleri yapmamızda katkısı bulunan kişi ve kuruluşlara tüm Bayburtlular adına teşekkür ederim." - BAYBURT
Son Dakika › Yerel › Vali Hasan İpek'in Veda Mesajı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?