Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın, yaptığı açıklamada Küçükler Barajı'nda inşaatı devam eden içme suyu arıtma tesisinin hizmete girmesinden sonra mevcut içme suyu kuyularını kapatacaklarını söyledi. Kente içme suyu sağlayan 32 kuyunun yıllık bir milyon 500 bin YTL elektrik masrafı olduğunu belirten Apaydın, arıtma tesisinin hizmete girmesi ile bu masraftan kurtulacaklarını ifade etti.
Küresel ısınma ve su kaynaklarının azalması nedeniyle tüm dünyanın tedirgin olduğunu belirten Mesut Apaydın, tasarruflu su kullanımının önemine değindi. Kaynakların verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Apaydın, suya yapılan yatırımın geleceğe yapılan en büyük yatırım olacağını söyledi. Uşak'a su sağlayan kuyuların yıllık yaklaşık 1,5 milyon YTL elektrik masrafı olduğunu dile getiren Başkan Apaydın, "Göreve gelmeden önceki dönemde ilimize içme suyu sağlayan 22 kuyu vardı. Bu kuyulara 1 yılda 10 kuyu açarak ilave yaptık. Ayrıca şu anda 5 kuyunun daha açılması için sondaj çalışmaları devam ediyor. Bu kuyularla birlikte ilimize içme suyu sağlayan toplam 37 kuyu olacak. Bu mevcut kuyuların yıllık elektrik masrafı 1,5 milyon YTL civarında. Küçükler Barajı içme suyu arıtma tesisinin hizmete girmesi ile birlikte biz bu kuyuları kapatmayı düşünüyoruz. Gelen su rezervine göre kuyuların şartellerini kademeli olarak kapatacağız. Bununla birlikte yıllık 1,5 milyon YTL para kasamızda kalacak" dedi.
Küçükler Barajı içme suyu arıtma tesisi inşaatının Temmuz ayı sonunda biteceğini ve yıl sonuna kadar hizmete gireceğini anlatan Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın, "2009 yılı programına alınan Dikendere Barajı ile yaptığımız kuyu ıslah ve depo revizyonları ile Uşak'ın gelecek 50 yılının su ihtiyacını karşılamakta zorlanmayacağız. Küçükler Barajı'ndan şehir merkezine su verilmesi amacı ile başlatılan projenin inşaatına 2007 yılında başladık. Temmuz ayı sonunda inşaat tamamlanacak. Günlük 35 milyon metreküp su arıtma kapasiteli olan tesisten şehrimize içme suyu sağlayacağız. Uşaklılara memba suyu kalitesinde su içireceğimiz bu proje bizim için çok önemlidir"diye konuştu.
Çevre ve orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Uşak ziyareti sırasında sözünü verdiği Dikendere Barajı'nın 2009 yılı yatırım programına alındığını da hatırlatan Mesut Apaydın, "Dikendere Barajı'ndan 2011 yılında su almaya başlayacağız. 300 hektar alanda 5 kilometre uzunluğunda bir havzaya yapılacak olan Dikendere Barajından yıllık 10 milyon metreküp su alacağız. Ayrıca Uşak halkına 30 yıldır su sağlayan, Doğala, Havaalanı, Aybey ve Bölme su depolarında revizyon yapıyoruz. Aybey su deposunda 5 bin ve 15 bin tonluk depolarında bakım çalışmaları tamamlanarak sızma önlemi alınmıştır. Doğala su deposunda yaklaşık 30 yıldır hizmet veren terfi pompası artan nüfusla beraber özellikle son dönemde su ihtiyacına karşılayamamaktaydı. Terfi pompası 50 lt/sn gibi düşük kapasiteli olup, bu pompa yedeğe alınmış, bu depoya 100 lt/sn kapasiteli yeni terfi pompası alınarak montajı yapıldı. Ayrıca deponun dış cephesi ve iç cephelerinde tadilat çalışmaları devam etmektedir. Bölme terfi istasyonun kapasitesi 80 lt/sn den 150 lt/sn'ye Havaalanı terfi istasyonun da 10 lt/sn'den 15 lt/sn'ye ye çıkartıldı. Ayrıca depoların eski trafolarının bakımları yapılarak yenilendi. Bu çalışmalar yaklaşık 150 Bin YTL mal oldu" şeklinde konuştu.
(KY) 20.06.2008 11:16 TSİ
Son Dakika › Yerel › Uşaklılar Baraj Suyuna Kavuşuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?