Uşak'ta "Roman Açılımı Süreç ve Gelecek" Adlı Çalıştay Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Uşak'ta "Roman Açılımı Süreç ve Gelecek" Adlı Çalıştay Yapıldı

Uşak\'ta "Roman Açılımı Süreç ve Gelecek" Adlı Çalıştay Yapıldı

Uşak Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu tarafından ‘’Roman Açılımı Süreç ve Gelecek’’ adlı çalıştay Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde düzenlendi.

15.04.2016 08:14

Uşak Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu tarafından "Roman Açılımı Süreç ve Gelecek" adlı çalıştay Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenlendi.

Konferansa Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim İlhan, Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aydın, Uşak Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Akakoğlu, Yönetmen Elmas Kara Arus, sivil toplum gönüllüsü Kelemet Çiğdem Türk, Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Uşak Kent Konseyi Romanlar Çalışma Grubu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. A. Çağlar Deniz, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Katılımcıları saygı ve sevgiyle selamlayarak konuşmasına başlayan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik bu tarz etkinliklere ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek etkinliğin oluşmasında katkısı bulunan Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne, Uşak Üniversitesi Sosyoloji Topluluğuna, Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın'a, Uşak Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Akakoğlu'na ve etkinliğe iştirak ederek konuşmacı olan Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı'ya teşekkür etti. Katılımın yoğun olmasının ve gösterilen duyarlılığın memnuniyet verici olduğunu belirten Rektör Çelik "Toplumsal barışın, refahın, mutluluğun hepsinin nihai bir hedefi, amacı olması gerekiyor. Bunu test etme noktasında üniversite olarak da Başbakanlık Başdanışmanımız Dr. Necdet Şubaşı ile görüşürken sorumluluklarımızın daha fazla olduğunu konuştuk. O etnik gruptan bu etnik gruptan olmanın hiçbir ayrıcalığı yoktur. Biz özellikle üniversite olarak da bu sorumluluğu hatırlatmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu tür etkinliklerde bir araya gelerek konu hakkında ki projeleri el birliği ile nasıl daha ileriye taşıyacağımızı düşünebiliriz. Kişiler kendilerini dezavantajlı konumda hissedebilirler. Üniversite olarak bu konu üzerinde düşünmek, projeler üretmek birinci derecede görevimizdir. Katılımlardan dolayı tekrardan teşekkür ediyor, çalıştayımızın etkili, verimli geçmesini diliyorum."dedi.

Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Çağlar Deniz'in yaptığı çalıştayda konuşan Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı hükümetin 2009 yılından beri dezavantajlı gruplar hakkında çok ciddi çalışmalar ve faaliyetler yaptığına dikkat çekerek önümüzdeki birkaç hafta içinde Romanlar ile ilgili eylem planının açıklanacağını söyledi. Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun 15 gün içinde konula ilgili düzenlemeleri açıklayacağını belirten Dr. Necdet Şubaşı düzenlemelerin istihdam, eğitim, hayatı kolaylaştırmak, yumuşatmak ve en önemlisi de önyargıları ortadan kaldıracak çalışmaları içerdiğini ifade ederek konuşmasında şunları aktardı: " Bugün burada hepinizi biraz acıtmak istiyorum. Kendi açımdan düşündüm. Roman değilim 'Roman olarak doğsam ne olurdu' diye. Uşak'ta yaşayan Romanlar kadar şanslı olur muydum bilmiyorum ama okuduğum, gözlemlediğim, deneyimlediğim şeyleri birleştirince Romanların hayatı zorluklar ve acılar ile dolu. Roman olmayan kişilerin onları hissetmelerini arzu ediyorum. Sizleri, daha dikkatli, özenli, daha detaylı bir hissediş sürecine dahil olmaya davet ediyorum. Bir topluluk ya da yabancı bir kişi hakkındaki algılarımız o topluma ya da kişiye dokunmadan, hissetmeden değişmiyor. Ön yargılarımızı aşmak zorundayız. Kendimize dönüp 'Ben kimim? Kimi görmezden geliyorum? Kimi dışarıda bırakıyorum? Kimi aşağılıyorum?' tüm bunlara bakmak, düşünmek gerekiyor. Aynı coğrafyayı birlikte yaşıyorsak onlardan habersiz olamayız. Altı çizilmek hiçbir topluluğun hoşuna gitmez. Hiç kimse pozitif ayrımcılık istemez. Aksine herkes eşitlik ister. Hakkı neyse onu görmek ister. Üniversitelerde sosyoloji bölümünün olması büyük bir avantajdır. Sosyoloji ötekileri keşfetmemizi sağlıyor. Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, Uşak genelindeki yaşam çeşitliliğini, buradaki gerginlikleri, uyum ve uyumsuzlukları görmeyi, yakalamayı başarmaktadır. Çünkü sosyoloji insanı insana yaklaştırmaktadır. Bu coğrafyada birlikte yaşıyor ama onları gettolaşmaya zorluyorsak, kriminal olarak tanımlıyorsak, teolojimizi gözden geçirmeliyiz. Allah hiç kimseyi kirli doğurtmaz, kirli yaratmaz. O zaman sormak, düşünmek lazım 'Bu insanların suça yönelmelerinde payımız yok mu?' diye. Kesinlikle payımız var. Uşak'taki Romanların daha avantajlı olduğunu gördüm. Uşak'ta ötekileştirmeyi hissetmedim. Uşaklıları tebrik ediyorum."

Çalıştayda Yönetmen Elmas Elmas Kara Arus, bir Roman olarak, Roman Açılımı sürecinin başından beri içinde olduğunu ve kayda değer gelişmeler yaşandığını söyledi. "Buçuk" adlı belgeselin yönetmeni olan Elmas Kara Arus bir Roman olarak yaşadıklarını anlatarak kültürel uyuşma sürecindeki zorlukları ve bunları aşmanın hiç de kolay olmadığını aktardı. Lisede kimlik arayışı ve kimlik çatışması yaşadığını söyleyen Elmas Kara Arus üniversitede okurken elinde bir güç olduğuna karar verdiğini ve kamerasıyla bir şeyler yapması gerektiğini düşünerek toplumunu anlatmayı, kendisini bulmayı amaçladığını ve bunun ürünü olarak "Buçuk" adlı filmin çektiğini ifade etti. Dokuz sene boyunca Türkiye'yi dolaşarak filmi çektiğini aktaran Elmas Kara Arus "Gönüllü bir ekip ile yola çıktık. Bu hikaye toplumun başka beklentilerini de karşılamaya dönük oldu. Roman Çalıştayına katıldık. Çalıştay bir şekilde devletin romanları tanımasının ilk adımıydı. Romanların sosyal talepleri var. Kimlik bilinçleri oluşmaya başladı. Açılım sürecinin ardından hızlı bir şekilde dernekleşme süreci başladı. Roman sorunları sürekli masaya yatırılmaya başlandı. En son geldiğimiz noktada yakın zamanda Romanlar ile ilgili eylem planı açıklanacak. "dedi.

Gazeteci ve sivil toplum gönüllüsü Kelemet Çiğdem Türk ise İstanbul Pendik'te bulunan Teneke Mahallesinde yaptıkları çalışmaları anlattı. Çalışma sırasında özellikle mahallede yaşayan çocukların eğitimi ile ilgili faaliyetler yürüttüklerini ve çalışmaların başlangıcında yaşanılan zorlukları belirten Kelemet Çiğdem Türk gelinen noktada devlet kurumları ve yerel yönetim işbirliği ile olumlu sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Çalıştayın sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı'na, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük Elmas Kara Arus'a ve Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim ilhan ise Kelemet Çiğdem Türk'e üniversitemiz plaketini verdi.

Çalıştay sonrası Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı kitaplarını imzaladı. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uşak'ta 'Roman Açılımı Süreç ve Gelecek' Adlı Çalıştay Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement