Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasını ayağa kaldırmak için attığı adımlar, sivil toplum kuruluşlarına da örnek oluyor.
Bursa'nın her köşesindeki tarihi değerlerin şehre yeni gelen üniversite öğrencilerine tanıtılması hedefiyle 'Kültürünü Koru, Mirasını Koru' temasıyla gerçekleştirilen proj,; Bursa'ya gönül veren vatandaşlardan oluşan Yeşil Bursam Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi ana sponsorluğunda, Bursa Valiliği, İl Genel Meclisi, Uludağ Üniversitesi ile Osmangazi, Yıldırım, İnegöl, Keles, Yenişehir, İznik ve Mustafa Kemalpaşa belediyelerinin katkılarıyla hayata geçiriliyor. Yaklaşık 6 aylık bir süreci kapsayan projenin tanıtım toplantısı, Merinos Gölpark Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Projeye destek veren kurumların temsilcileriyle, gönüllü öğrencilerin katıldığı toplantıda Yeşil Bursam Derneği Başkanı Muharrem Karabulut, mimarı oldukları proje hakkında bilgiler vererek, projenin Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans tarafından onaylanıp uygulandığını söyledi.
Yabancı öğrencileri de kapsayacak projede yaklaşık 500 gence tüm yönleriyle ve lezzetleriyle Bursa'yı tanıtacaklarını anlatan Karabulut, "Tarihi Kentler Birliği Özel Ödülü verilen Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasıyla ilgili çalışmalar kapsamında bu kentte yaşayan gençlere geçmişin ve tarihin izlerini tanıtmayı görev bildik. 1 Ağustos'ta başladığımız bu proje, 1 Nisan 2013'te sona erecek. Uludağ Üniversitesi'nde öğrenim gören gençlerimize Bursa'daki tarihi ve kültürel mirası ve kentin damak tatlarını öğreteceğiz. Aynı zamanda bu kente eğitim almaya gelen gençlerimizin de kendi şehirlerine gittiklerinde Bursa'yı tanıtmalarını sağlayacağız" dedi.
Karabulut, 4 - 5 Ekim'de Orhangazi Parkı'nda Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan ekibi gösterileriyle eylemlerini aktif olarak başlatacakları proje kapsamında; Bursa'nın kent merkezindeki tarihi mekanlarını, Cumalıkızık, Keles, Yenişehir, İznik, İnegöl, Yörük- Türkmen köyleri gezilerinin yer alacağını ve Bursa konulu da bir panelin gerçekleştirileceğini ifade ederek, projeye destek verenlere teşekkür etti.
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, Büyükşehir Belediyesi'nin kentin değerlerine önem verdiğini söyleyerek, "Bursa'nın kültürünün korunması ve sahip çıkılmasının kentimize, ülkemize ve hatta dünya literatürüne çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Avrupa Birliği sürecinde hazırlanan projelerin, kente kazandıracaklarından çok bu çalışmalarda görev alan gençlerin deneyim ve bilgi birikimlerini artıracağını biliyor ve önemsiyoruz. Önemli olan bu gençlerimizin bir yandan kentin tanıtımında rol alarak kente değer katmaları bir yandan da kendi bilgi ve becerilerini geliştirmeleridir" diye konuştu.
Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da projenin önemine vurgu yaparak, "Bu çalışma AB raporlarına girmiş önemli bir projedir. Bursa, Türkiye'de Osmanlı kültürünün canlı olarak yaşatıldığı şehirlerden biridir. Bursa'nın değerlerinin tanıtılması noktasında atılan adımlar, gösterilen gayretler çok önemli. Sahip olduklarımızın değerini bilerek hareket etmeliyiz. Bu projenin bir parçası olmak günlük yaşamımıza da büyük katkılar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Usta, öğrencilerin üniversite sürecinde kendilerini geliştirmelerinin iş yaşamında daha rahat rol almalarını sağlayacağına işaret etti. İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen de Bursa'nın değerlerinin tanıtacağı çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarına destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.
(MŞ)
20.09.2012 17: 45: 36
TSI
NNNN - BURSA
Son Dakika › Yerel › Üniversiteli Gençler Bursa'nın Gönüllü Elçileri Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?