Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bir çok ülkeden akademisyenin katıldığı 2'nci Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa, Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu ikinci gününde de devam etti.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 10, 11 ve 12 Mart 2017 tarihleri arasında GAPTEM Konferans salonunda 11 oturumdan oluşan '2'nci Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa, Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa sempozyumu ikinci gününde de akademisyenlerin sunumu ile devam etti. GAPTEM Konferans salonunda gerçekleşen sempozyumun ikinci günü ilk olarak Prof. Dr. Ziya Kazıcı'nın oturum başkanlığında sempozyumun 6. oturumu ile başladı. Oturumda Enver Karakeçili, Vakıf kayıtlarına göre ruha kazasında günümüze ulaşmayan camiler, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güler, Birecik Ulu Cami, Yrd. Doç. Dr. Tahir Sevinç ise Osmanlı devlet idaresinde Birecik'te gemi inşası ve Birecik tersanesinin önemi konulu sunum yaptı.
Ardından Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ekinci'nin oturum başkanlığında düzenlenen 7. oturumda Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özçelik, Osmanlı kayıtlarına göre Urfa şehir merkezindeki yer isimleri üzerine değerlendirmeler, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cuma Karan, Tanzimat dönemi coğrafya kayıtlarındaki Urfa sancağının genel görünümü, Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Çelik, Osmanlı döneminde Urfa ve çevresinde Oğuz Damgaları, Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kıldıroğlu ise Osmanlı Döneminde Birecik'te Bulunan Oğuz Boyları sunumunu yaptı.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Demircan'ın oturum başkanlığını yaptığı 8. oturumda ise Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Azimli, Osmanlı Dönemi Seyyahlar Gözüyle Urfa, Khazar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alnura Azizova, İbrahim'in havuzunda İsa'nın mendiline oryantalizmin Edesssa'sında dini eksen ve fotoğraf sanatçısı ve arşivcisi Yasin Küçük ise Ernest Chantre'nin Urfa seyahati 1881 Urfa adlı sunumunu gerçekleştirdi. Verilen karanın ardından ise Gayri Müslimler konu başlığı altında düzenlenen ve Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Keskin'in oturum başkanlığında başlayan oturumda ise, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Bozan, Urfa Sancağında 1985 Ermeni olayları, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Taş, Şer'iyye sicillerine göre 19. yüzyılda Urfa Kakzası Ermenileri ve sosyal hayatları, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlhan Palalı, Urfa Gayr-ı Müslim Mektepleri ve Öğretmen Dr. Muttalip Şimşek de, Alman misyonerliğinin Urfa'daki faaliyetleri adlı sunumunu yaptı. Verilen öğlen yemeğinin ardından düzenlenen Kurtuluş mücadelesi konu başlıkla ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bakkal'ın oturum başkanlığını yaptığı 10'uncu oturumda ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Poş, Çanakkale Cephesinde Şehit düşen Şanlıurfalılar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Akandere, Urfa'nın Fransızlar tarafından işgaline Mustafa Kemal Paşa ve heyeti temsiliyenin tepkileri ve Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Ertan, Urfa'nın Kurtuluşunda Osmanlı Devletinin Rolü konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Sempozyumun son oturumunda ise Dini Yapılar, Müesseseler ve Tasavvuf konu başlığı altındaki oturumda Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Adem Apak oturum başkanlığını yaparken, oturumda İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Adnan Demircan ve Araştırma Gör. Ömer Aras, Salnamelere göre Urfa'da dini cemaatler, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Tenik, Tasavvufi Teşkilat Ahiliğin Urfa'daki tarihi seyri ve etkileri ve yine Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nuri Güler ise Tanzimat'tan Cumhuriyete Urfa Belediyesinin Hukuksal Teşekkülü adlı sunumunu yaptı.
Oturumların tamamlanması ve sunumların yapılmasının ardından sempozyumda kapanış oturumu, değerlendirme ve teklifler bölümüne geçildi.
Gün içerisinde oturumlar sürerken sempozyumun ilk günkü programlarının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, akşam emeğinde akademisyenlerle buluştu. Şanlıurfa'ya gelen tüm akademisyenlere teşekkür eden Başkan Çiftçi, Şanlıurfa'nın dünya tarihinde çok önemli yere sahip olduğunu söyledi.
Şanlıurfa'nın tarih bikiminin farkında olduğunu sözlerine ekleyen Çiftçi, "Şanlıurfa tarih bakımından büyük zenginliğe sahip. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak araştırmacılarımızdan ve akademisyenlerimizin bize tuttuğu ışıktan yararlanarak bunların bilinmesi açısından bu tür organizasyonlar düzenliyoruz. Tüm katılımcı hocalarımıza teşekkür ediyorum" dedi. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Yerel › Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Programı Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?