Kayseri'de Türkiye Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen, Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı 2 gün süren toplantının ardından sona erdi.
Bir otelde düzenlenen çalıştay 2 gün sürerken, çalıştayın ardından Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı Eş Yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Kök Hücre Çalışma Grubu üyeleri Prof. Dr. Taner Demirer ile Mustafa Çetin basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında açılış konuşması yapan Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, "Bugün Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayının son günündeyiz. Türkiye Bilimler Akademisi şuan itibariyle 200 üyesi bulunan bir bilim kuruluşumuz. Kök Hücre gerçekten çok önemli bir konu. Türkiye'miz sahip olduğu sağlık alanında gerçekten yarışabilecek bir düzeydedir. Bu çerçevede ulusal kök hücre çalıştayında ilgili kurumların birçok bilim adamları bir araya geldi. Burada yaklaşık 30 kamu kuruluşundan 90'nın üzerinde bilim adamı bir araya gelmiştir. Burada kök hücreyle ilgili konular ele alındı. Erciyes Üniversitesi de Genkök ile ilgili ileri düzeyde çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu açıdan Erciyes Üniversitesini tebrik ediyorum" diye konuştu.
Düzenlenen çalıştay hakkında bilgiler veren Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı Eş Yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Zülfikar ise, "Kök hücre çalışmalarının sadece genetik bilim dalını ve kan hastalıkları bilim dallarını ilgilendiren yönleri değil bunun aslında nöroloji, kardiyoloji, ortopedi, psikiyatri gibi pek çok bilim dalını ilgilendiren bir konu olduğu çalıştay sonucunda karara bağlanan ana konulardan biri oldu. Bir diğer kök hücre çalımlarında standartların yükseltilmesi ve etkin kalite kontrolü de çok ehemmiyet verildiği ve bunun daha fazla üzerinde durulması gerektiği hususu karar bağlandı. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, YÖK ve TÜBA'nın bu koordinasyonun devam etmesi, çalışmaların işbirliği içerisinde sürdürülmesi ana kararlardan biri oldu. Bir başkası gönüllü kök hücre vericisi yani donör dediğimiz kişilerin sayısını arttırılması ve bunun mümkünse önümüzdeki yıl bitmeden 1 milyona kadar yükseltilmesi ve özellikle toplumdaki ihtiyaçların karşılanması noktasında kamuoyunun buna destek vererek gönüllü donör olabilmesinin önünü açılması alınan kararlardan biri oldu" şeklinde konuştu.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, "Türkiye'nin altyapısına katkıda bulunarak bilim merkezleri kurduk. Kök hücre önümüzdeki yılların en önemli konularından biridir. Türkiye olarak bizim hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu açıdan çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz" dedi. - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı Son Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?