Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, " Türkiye'de en fazla dış ticaret fazlası veren sektörüz. 12 milyar dolar fazla verdik. Cari açık açısından çok önemli katkı sunuyoruz" dedi.
Şankaya, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) 2012 yılı ihracat rakamları, 2013 beklentileri, son ekonomik gelişmeler ve yeni pazar hedeflerini değerlendirmek için birlik binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hazır giyim konusunda Avrupa'da 2, dünyada ise 3'üncü sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye'nin yaklaşık 10 yıl öncesinde fason üreticisi bir ülke olduğunu, 18 dolar/kilogram ihracat yapıldığını, şimdi bu rakamın 40 dolara yükseldiğine işaret eden Şankaya, "Türkiye hazır giyimcileri olarak yüksek katma değerli, başka hiçbir sektörün yapamadığı, Çin, Hindistan, Bangladeş gibi ülkelere fark atarak AB'ye tam 2 katı ürün satma noktasına geldik" dedi.
Şankaya, Türkiye'de en fazla dış ticaret fazlası veren sektör olduklarını belirterek, "12 milyar dolar fazla verdik. Cari açık açısından çok önemli katkı sunuyoruz. Türkiye tasarımıyla, fiyatlarıyla Avrupa'da farkını ortaya koyuyor. Bundan sonra öne çıkacak olan etik üretim. Biz de buna karşı bir çalışma yaptık. Türkiye'ye gelen boya ve kimyasalları ciddi şekilde denetim altına almamız gerekiyor. Bu çok önemli. 'Made in Turkey' markasıyla satış yapıyoruz. Bu alanda kendimizi rakiplerimizden ayrıştırıyoruz" diye konuştu.
Sektörde, İngiltere'ye yüzde 21 artış, Almanya'ya ise yüzde 10 kayıp yaşandığına işaret eden Şankaya, Rusya, Hollanda, İtalya gibi pazarlarda artış olduğunu, bu pazarlara daha fazla eğilmek gerektiğini dile getirdi.
Şankaya, sektörün en büyük sıkıntısının istihdam olduğunu, 2013'ü "büyüme yılı" olarak gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Üretimin yoğun olduğu yerlerde en büyük sıkıntımız işçi bulamamak. Tekstilde çalışan maalesef hizmet sektörüne kaçıyor. AB'de üretimden çıkıp bu sektöre geçtiğinde sonuçları gördük. Biz sektörü 6. bölgelere taşımak istiyoruz. Hazır giyimin yan sanayisiyle Urfa bölgesini inceliyoruz. Oraya 2013 yılında yatırım olacak. Kolay değil ama sektör olarak burada öncülüğü yapmamız lazım. Türkiye'nin refahı, oradaki iç huzur için ekonominin oraya kayması gerekiyor. Sektörümüz bunun öncüsü olacak inşallah."
-UYMSMİB Başkanı Çalı-
Uludağ Yaş Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UYMSMİB) Başkanı Salih Çalı, tarım sektörünün "açık hava fabrikası" olarak nitelendirildiğini, tarımın iklimle çok yakından ilgili olduğunu anımsattı.
Çalı, UYMSMİB olarak 2011'de 106 milyon 931 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "2012'de ise 94 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yüzde 12'lik azalma var. Yalnız şöyle bir nokta var, diğer sektörlerde olduğu gibi yaş meyve sebze sektöründe de herhangi bir ihracatçı herhangi bir birlik üzerinden ihracatını gerçekleştirebiliyor. Ülke ölçeğine baktığınızda toplamda bir etkisi olmazken, birlikler arasında değişen etkilere sahip oluyor" diye konuştu.
Geçen yılı yoğun toplantılarla ve tanıtımlarla geçirdiklerini ifade eden Çalı, "Valilik ile İl Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, 2013 yılında da 'kiraz yılı' olarak etkinlikler sürdürülecek. Kirazın yanında yine Bursa'nın unutulan, çok önemli değerlerinden ipek böcekçiliği ve çilek için ayrıca etkinlikler yapılacak" dedi.
Muhabir: Cem Şan/ Mehmet Bayer
Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA
Son Dakika › Yerel › Uhkib Başkanı Şankaya Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?