Türkiye genelinde 50 bin atıl halde olan taziye evlerinin, taziye dışında okuma salonlarıyla da faaliyete geçirilmesi hususunda ilk çalışmalar Bitlis'in Ahlat ilçesinde başlatıldı. 2 taziye evinde okuma salonları, internet, ve bilgisayar odaları da oluşturuldu.
Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Bitlis'in Ahlat ilçesinde faaliyete geçirilen taziye ve kültür evlerini ziyaret ederek, okuma salonuna dönüştürülen taziye evlerinin açılışını yaptı. Vali Yurdakul ve beraberindeki heyet ilk olarak İyiler Taziye Evi Okuma Salonu'nun açılışını yaptı. Daha sonra Kalender Kültür ve Taziye Evi'nin açılışını yapan Vali Yurdakul, ardından ilçede bulunan "Hz.Fatma Kız Kur'an Kursu ve Taziye Evi"nin de açılışını yaptı.
Yapılan açılışların ardından konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Bitlis'te çok önemli projelerle buluştuklarını belirterek, "Bugün burada sizlerle birlikte yeni konsepte ki dönüştürdüğümüz taziye evlerinin üçüncüsünün açılışını yapıyoruz. Eski Güroymak kaymakamımız 2 örnekle ilk başlangıcı yapmıştı. Bugünde Ahlat'ta çok çalışkan kaymakamımızın gayretleri ve iş adamlarımızdan Şerif Kanık beyin destekleriyle 2 taziye evinde bu dönüşüm gerçekleşmiş oldu. Allah'a hamdolsun. Cenab-ı Hak yokluk içinde varlığı, varlık içinde yokluğu çıkarır. Geceden gündüzü, gündüzden geceyi çıkarır. Bugünde aslında Ahlat'ta böyle mucize bir gün yaşıyoruz. İnsanların vefat ettiği arkasından Kur'anı Kerim okunduğu yer. Ama aynı zamanda insanların yaşama döndürüleceği, yaşatılacağı, aydınlanacağı kütüphaneler, kitaplıklar değerli hocalarımızla inşallah bu mahallede ki çocuklarımız artık bir okuma salonuna dönüştürülmüş bu mekanda kendi değerleri ile buluşacak. Bunu çok önemsiyoruz. Şehrimizde 80'e yakın taziye evi olduğunu duymuştum. İlk geldiğimde sordum. Taziye evlerinde ne yapılır? Dediler ki mahallede biri vefat ettiği zaman 2-3 gün taziye yapılır. Kalan 27 gün bu binalar kilitlenir. Halbuki buralarda milli servet var. Bunları millete hizmet noktasında kullanmamız gerekir. Türkiye'de bir ilktir. Niyetimiz Türkiye'deki tüm taziye evlerini bu hale getirmektir. Milli Eğitim Müdürümüzün öncülüğünde de Bitlis merkezde de SÜM adı altında başlattık. Aynı zamanda imkanlar dahilinde gençlerimize becerilerinin gelişmesi için destek olunacak. Kaymakam beyi kutluyorum. Siz Ahlat'ta yaptığınız bu okuma salonu ile Türkiye'deki taziye evi konseptini değiştiriyorsunuz. Türkiye'de 50 bin atıl halde olan taziye evi var. İnşallah bu dal dalga Diyarbakır, Siirt, Bingöl, Muş, Hakkari olmak üzere Türkiye'deki bütün taziye evi konseptini değiştirecek. Niyetimiz Bitlis'teki projelerde sadece Bitlis'i değil, Doğu ve Güneydoğu'yu ile paylaşıyoruz. 7'den 77'ye hayat boyu öğrenme konsepti içinde özellikle cami görevlilerinden rica ediyorum cami dışındaki çocuklarla, gençlerle, bacılarımızla da ilgilensinler. Güzel bir adım attınız. Bu projeye emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bitlis'in geleceğini aydınlık görüyorum. Bitlis'in şahsında Doğu ve Güneydoğu'nun geleceğini çok parlak görüyorum. Bu sadece maddi kalkınma bakımından değil manevi dinamitler ve kalkınma anlamında da böyledir. Taziye evlerinin okuma evine dönmesi yerin Ahlat olması, İslam Tarihi bakımından, medeniyet bakımından, kültür köklerimiz bakımından çok doğru bir adres. Kime sorsanız biz bu işi Ahlat'ta başlattık. Çok iyi yapmışsınız bu ancak Ahlat'ta başladı derler. Burada 1 kişinin imanını buluşturursak, o çocuklarımızı uzak kaldığı değerlerle buluşturursak bu her şeye değer" dedi.
Programa, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat Belediye Başkan Vekili Coşkun Yıldırım Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, Ahlat ilçe Emniyet Müdürü Gazi Kaçmaz, Ahlat İlçe Müftüsü Zahit Demirel, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Türkiye'de Taziye Evi Konsepti Değişiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?