Türkiye'de Sigorta Sektörü, Avrupa'nın Yüzde 5'ine Ulaşamadı - Son Dakika
Yerel

Türkiye'de Sigorta Sektörü, Avrupa'nın Yüzde 5'ine Ulaşamadı

Türkiye\'de Sigorta Sektörü, Avrupa\'nın Yüzde 5\'ine Ulaşamadı

Türkiye Sigorta Acenteleri Fedarasyonu Genel Başkanı Levent Ergün, Türkiye'de 2006 Yılında Acente Başı Prim Üretiminin Ortalama 500 Bin YTL, Acente Komisyonunun İse 60 Bin YTL Olarak Gerçekleştiğini Belirterek, "Bu Rakamlar Avrupa ile Kıyaslandığında Oradaki Sigortacılığın Yüzde 5'ine Bile Ulaşamıyor" Dedi. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Vekili Ahmet Genç İse, Türkiye'de 2006 Yı...

04.05.2007 19:04

Türkiye Sigorta Acenteleri Fedarasyonu Genel Başkanı Levent Ergün, Türkiye'de 2006 yılında acente başı prim üretiminin ortalama 500 bin YTL, acente komisyonunun ise 60 bin YTL olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu rakamlar Avrupa ile kıyaslandığında oradaki sigortacılığın yüzde 5'ine bile ulaşamıyor" dedi. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Vekili Ahmet Genç ise, Türkiye'de 2006 yılında sigorta sektörünün cirosunun 500 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, 2007'nin ilk çeyreğine göre bu yıl sigorta sektöründeki cironun 1 milyar dolar olarak beklendiğini ifade etti.

Sigortacılık sektörünün temsilcileri, Bursa’da düzenlenen “Sigortacılıkta yeni yasal düzenlemeler ve sektörün geleceği" konulu panelde bir araya geldi.Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, AXA OYAK Sigorta Genel Müdürü Cemal Ererdi ve Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Genel Başkanı Levent Ergün’ün ve Bursa Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Osman Balkan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, yaklaşık 15 yıldır yasası olmadan faaliyet gösteren sigortacılık sektörünün uluslar arası standartlara kavuşmasını sağlayan yasal düzenlemede emeği geçen herkesi kutladığını dile getirdi. Son aşamaya gelen yasa taslağının, ülkenin içinde bulunduğu siyasi gerilimden etkilenmesi olasılığına da dikkat çeken Parseker, böyle güncel bir konuyu ele alan panelin, Bursa’da yapılmasından ötürü duyduğu mutluluğu da kaydetti.

Panelde konuşma yapan Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Genel Başkanı Levent Ergün, Türkiye’de 2006 yılı itibarı ile 500 bin ytl ortalama acente başına prim üretimi ve 60 bin YTL ortalama acente komisyonu ile Avrupa’daki sigorta acenteleri’nin prim ve komisyonları kıyas edildiğinde, sektörün Avrupa’daki sigortacılığın % 5 büyüklüğüne dahi ulaşılamadığına dikkat çekti.

''Cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçimlerin öne alınması nedeniyle Sigortacılık Yasa Tasarısının yasalaşamamasından endişe ediyoruz'' diye konuşan Ergün, sektörün sorunlarının 1973 yılında Bülent Ecevit döneminden bu yana tartışıldığını söyleyerek, hala sorunlara çözüm getirecek bir yasaya kavuşamadıklarından yakındı.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Vekili Ahmet Genç de, Türkiye'de toplam 47 sigorta şirketinin faaliyet gösterdiğini, bu şirketlerden 16'sının yabancı ya da sermayesinin yüzde 50'den fazlasının yabancı olduğunu belirtti. Genç, ülkedeki toplam acente sayısının ise 15 bin 322'ye ulaştığını kaydederek, sektörün kriz yılları hariç, her dönemde reel büyüme gösterdiğine dikkati çekti. Son yıllarda sektörde ürün çeşitliliğinin arttığını, artmaya da devam edeceğini vurgulayan Genç, sektör girişinin 2006'da 500 milyon dolar olduğunu, bu yılın ilk 3-4 aylık dönemindeki rakamlara göre bu yılki ciroyu 1 milyar dolar olarak beklediklerini kaydetti.

Genç, sektörde uluslararası kriterlerle uyumu tamamlamaya çalıştıklarına da değinerek, yabancı girişinden korkulmaması gerektiğini, hatta sektöre olumlu yansımaları olacağını ifade etti. Sigortacılık sektöründe, bankacılık sektörü kadar istihdam sağlandığına işaret eden Genç, gelecekte iklim değişiklikleri ve doğal afetlerle sosyal güvenlik sistemindeki aksaklıkların sigortacılıkta ağırlı konular olacağını vurguladı.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su ise Sigortacılık Yasa Tasarısının meclisten geçmesi konusunda 'karamsarlar' arasında olduğunu ve yetersiz olacağını düşündüğünü söyledi. Su ayrıca yasanın bazı maddelerini çok belirsiz bulduğunu, bunların açıklığa kavuşturulması ve somutlaştırılması gerektiğini dile   getirirken, sektöre yabancı girişini olumlu bulduğunu, ancak bunun tek başına sektörü iyileştirme edemeyeceğini belirtti.

AXA OYAK Sigorta üst yöneticisi (CEO) Cemal Ererdi de, sektörün 2006'da başlayan ve 2007'de hızlanan bir değişim süreci yaşadığına işaret ederek, hala dünyadaki trendin çok gerisinde olduklarını kaydetti. Ererdi, dünyanın, en büyük 10 şirketi arasında 2, en büyük 50 şirket arasında ise 21 sigorta şirketi bulunduğuna dikkati çekti.

Bursa’da da 7000 sigorta acentesinin bulunduğunu belirten BURSAD Başkanı Osman Balkan, yasa ile ilgili tartışmaların gündemde olduğu bir dönemde düzenledikleri bu panel ile sektör temsilcilerine bilgi vermeyi hedeflediklerini söyledi. Balkan, “Bu panel ile ilgili 10. ayda çalışmalarımıza başlamıştık bugün burada yasalı acenteler olarak bulunmayı arzu ediyorduk ama gündem maddemiz yine tartışılan bir yasa taslağı oldu. Sigortacılık konusunda en eski sivil toplumu olarak sektörü iyileştirmeye yönelik çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

(İHS)

04.05.2007 18:50 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye'de Sigorta Sektörü, Avrupa'nın Yüzde 5'ine Ulaşamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement