Türkiye'de Her Yıl 2 Bin 800 Kişi İntihar Ediyor - Son Dakika
Yerel

Türkiye'de Her Yıl 2 Bin 800 Kişi İntihar Ediyor

Türkiye\'de Her Yıl 2 Bin 800 Kişi İntihar Ediyor

Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nden Psikolog Gürdal Görhan, her yıl dünyada 1 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 2 bin 800 kişinin intihar ettiğini bu rakamın, trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadar olduğunu söyledi.

09.09.2016 15:00

Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden Psikolog Gürdal Görhan, her yıl dünyada 1 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 2 bin 800 kişinin intihar ettiğini bu rakamın, trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadar olduğunu söyledi.

Psikolog Gürdal Görhan, "Dünya İntiharı Önleme Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intihar sonucu hayatını kaybettiğini ülkemizde ise, her yıl yaklaşık 2 bin 800 kişinin intihar ettiğini bu rakamın trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadar olduğunu söyledi.

İntihar oranının 2015 yılı için Adana'da yaklaşık olarak yüz binde 4 olarak gerçekleştiğini, bu rakamların Türkiye ortalamalarına yakın olduğunu, intihar oranlarının ülkemizde giderek arttığını kaydetti.

İntiharı tetikleyen ruhsal nedenler

İntiharın, birden fazla etkene bağlı gelişen ancak büyük ölçüde ruhsal hastalıklar zemininde ortaya çıkan bir davranış olduğunu belirten Görhan, "İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, başarısızlık, mutsuzluk yaşamdan zevk alamama, aile içi çatışmalar ve zorlayıcı hayat olayları intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Bir çok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artar. En sık rastladığımız yaş grubu ise 15-24 yaş aralığındaki genç intiharlarıdır. Erkeklerde tamamlanmış intiharlar kadınlara göre daha fazladır. İntiharı önleme çalışmaları ile intihar oranlarını azaltmak mümkündür ancak, tümüyle önüne geçmek mümkün değildir. Bu durumda, Dünya İntiharı Önleme Günü çerçevesinde intihar konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak hayat kurtarıcı olur" dedi.

İntiharı önlemede medyanın rölü

İntihar davranışında risk faktörlerin ve sebeplerin çok çeşitli olması nedeniyle, önleme çalışmaları için çok boyutlu bir yaklaşım gerektiğini ifade eden Gürhan, "Burada medya sektörüne de önemli görevler düşmektedir; intihar haberlerini özendirici bir şekilde sunmaması, intiharın sorunların çözümü imajı yaratmaması, intiharların içeriğinin ayrıntılı verilmemesi, intihar görüntülerinin yayınlanmaması konusunda dikkat göstermesi intiharı önlemeyle ilgili atılacak doğru adımlardır" diye konuştu.

Psikolog Gürdal Görhan açıklamasının sonunda şunları kaydetti:

"10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günüyle, her yıl intihar sonucu yitirilen yaşamlar kadar, intihardan etkilenmiş hayatlara da odaklanmak gereklidir. Bugün vesilesiyle yalnız sağlık sektörü ve çalışanlarını değil tüm kurumları bu hassas konuya duyarlı olmaya ve bunu önleme yönünde çaba harcamaya, beraber çalışmaya davet ediyoruz." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye'de Her Yıl 2 Bin 800 Kişi İntihar Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement