Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, "Ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL. Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edilebilir" dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen "Ekmek İsrafını Önleyelim, Emeğimizi ve Ekmeğimizi Koruyalım" konferansı Terzioğlu Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi Turgut Özal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Caner, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.
TMO Yönetim Kurulu Üyesi Küçük, burada yaptığı konuşmada, yılda 10 milyon insanın açlıktan hayatını kaybettiğini söyledi.
Toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmak için israf konusunun konuşulması gereken en önemli konu olduğunu belirten Küçük, 2012 yılında ekmek israfı konusunda yapılan araştırmayı katılımcılara anlattı.
Küçük, israf konusunda hedef kitlenin öncelikle, gençler, çocuklar ve ev hanımları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL. Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edilebilir. Dünyada yaklaşık 2 milyar insan sağlıklı olabilmek için yeterli vitamin ve minareleri alamıyor. Bu da dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar olduğunu düşünürsek her 4 kişiden 1'ne tekabül ediyor. 842 milyon insan kronik açlık çekiyor. Buda her 8 kişiden 1'i demek oluyor. Yılda 10 milyon insan açlıktan hayatını kaybediyor. Dünya gıda üretiminin ise 3/1 israf ediliyor. Küresel iklim değişikliklerinin neden olduğu üretim düşüşleri buna bağlı olarak fiyat artışları fakir ülkelerde gıdaya erişimi giderek zorlaştırıyor. Eğer bu israfın önüne geçebilirsek dünyadaki 842 milyon insanı yetersiz beslenmekten kurtarmış olacağız."
Konferansın sonunda Küçük'e Prof. Dr. Hisar tarafından plaket verildi. - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › Türkiye'de Bir Yılda 2,1 Milyar Adet Ekmek Çöpe Atılıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?