Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu koordinasyonunda Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonunca düzenlenen, "Türkiye-Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü" etkinliği, Türk ve Afrikalı iş adamlarını bir araya getirdi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) çatısı altında bulunan Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonunca (ESİDEF) tarafından düzenlenen, "Türkiye-Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü" etkinliği, İzmir Hilton Oteli'nde Burkina Faso, Gana, Nijer ve Nijerya'dan işadamları ile hükümet ve diplomatik temsilcilerin katılımıyla yapıldı.
TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Afrika'nın dünyanın en hızlı büyüyen kıtası olduğunu ve konfederasyon olarak kıta ülkeleri ile Türkiye arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini ifade etti.
Küresel ölçekli firmaların Afrika'ya son 10 yılda giderek artan önem vermesinin, kıtanın sahip olduğu fırsatların somut bir delili olduğunu dile getiren Ciğer, şunları kaydetti:
"Ekonomik büyüme rakamlarına göre son 10 yılda en hızlı büyüme kaydeden 10 ekonominin 7'si Afrika kıtasındadır. Birçok sektörü aynı anda ilgilendiren orta tüketim sınıfının önümüzdeki dönemde 600 milyon olması beklenmekte ve 2020 yılı itibarıyla 1,4 trilyon dolar tüketim harcaması oluşturması tahmin edilmektedir. Dünyada kullanılmayan tarım arazilerinin yine yüzde 40'ı Afrika kıtasında bulunmaktadır. İzmir'de ve Ege bölgesinde faaliyet gösteren firmalarımıza bu tarım arazilerinin kullanılması ve modern tarım yapılması için Afrikalı ortaklarımızla fikir alışverişi yapılmasını tavsiye ederim. Afrika kıtasının, yapılacak bu ortaklıklar sonucu dünyanın gıda sağlayıcısı konumuna çıkacağını temenni ediyoruz. Ayrıca kıtada doğalgaz, petrol gibi yeni enerji kaynaklarının bulunması, bölgenin yatırım çekmesindeki cazibesini geometrik olarak artırmaktadır.
Orta Batı Afrika ve İzmir arasında bugün kurulan ticaret köprüsünde karşılıklı ticari ve yatırım fırsatlarının taraflarca iyi değerlendirilmesini ümit ediyor, sahip olunan bilgi ve tecrübelerin paylaşılarak 'kazan kazan' modelli ortaklıkların, Afrika ve Türkiye ilişkilerini desteklemesini arzuluyoruz"
"Türkiye ile çalışmak istiyoruz"
ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara da 2004 yılında kurulan federasyon olarak düzenledikleri etkinliklerle 42 dernek çatısı altında 12 bin 500 üye işadamının hem kendi aralarındaki işbirliğini geliştirmeyi hem de ticaret yapmayı planladıkları ülkelerle kurulan ticaret köprüleriyle buluşmasını sağlamayı amaç edindiklerini söyledi.
Burkina Faso'nun Ankara Büyükelçisi Amadou Dicko da konuk heyetler adına yaptığı konuşmada, Türk işadamlarının büyük bir hırsla Afrika ile ilgilendiklerini ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bazı zorlukların bulunduğunu, bununda da başında dil sorunu yer aldığına değinen Dicko, "Biz Afrikalılar Türkiye ile çalışmak istiyoruz. Türk girişimciler Afrikalılarla çalışmak istiyor. Karşılıklı olarak alabileceklerimiz var ama sorun, dil sorunu. Bu dil sorununu da aşmamız gerektiğini düşünüyorum ve sanıyorum Türk okulları sayesinde gelecekte bu sorunun aşılacağını düşünüyorum" dedi.
Dicko, Burkino Faso'nun kar marjları yüksek ve zengin potansiyele sahip olduğunu anlatarak, Türk işadamlarını bölge ülkelerine yatırım yapmaya davet etti.
Etkinlikte daha sonra ESİDEF üyeleri ile Burkina Faso, Gana, Nijer ve Nijerya'dan gelen işadamlarının bire bir görüşmelerde bulunabileceği firma stantları açıldı. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Türk ve Afrikalı İşadamları İşbirliği İçin Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)