Türk Kültürü Bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Türk Kültürü Bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar Çalıştayı

Türk Kültürü Bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar Çalıştayı

Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen, Türk Kültürü Bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar Çalıştayı, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleşti.

06.11.2016 14:06

Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen, Türk Kültürü Bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar Çalıştayı, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon'da gerçekleşti.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen akademisyenleri ağırlayan çalıştayın açılış konuşmalarını, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Medine Güllüce ve Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu yaptı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Medine Güllüce, 20. yüzyılda insanlığın tanıştığı küreselleşmenin, en çok kültüre etki ettiğini belirterek, küreselleşmenin etkisi altındaki dünya toplumlarının, sürekliliklerini sağlamaları için milli kültürlerini teminat altına alma çabası içinde olduklarını söyledi.

Güllüce: "Kültürel değerlerin meydana getirilmesi kadar korunması, sahip çıkılması, yaşatılması da önemli olup, bu değerlerin yeni yöntemlerle ele alınıp incelenmesi ve kayıt altına alınması, üniversitemizi bir yöntem prensibidir. Milli kültürün, Türk diliyle birlikte en önemli unsurlarından biri olarak değerlendirilen Türk musikisinin, kendine has gerçek yapısını bozmadan gelecek kuşaklara aktarılması ise bu prensibimizin temel taşlarından birisidir.

Türk klasik musikisini yurt içi ve yurt dışında tanıtarak yaygınlaştırmak amacıyla öğretim hayatına başlayan Konservatuarımızın düzenlediği çalıştay vesilesiyle Erzurum'a, üniversitemize teşrif eden değerli bilim insanlarımıza, sanatkarlarımıza, akademisyenlerimize ve düzenleme kuruluna teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuklara Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı hakkında bilgi veren Konservatuar Müdürü Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu, musikinin aslında bir sanat dalı olduğunu, ancak bunun akademide biliminin de yapıldığını söyledi. Feyzioğlu: "Müzikoloji Bölümü ve Halk Oyunları Bölümleri açılmış olup, Türk Halk Musikisi Anasanat dalına ise öğrenci almaya başladık. Bu çalıştayımız bir çalıştayın hacmini aşan bir içeriğe sahiptir. Bunu yaparken amacımız, hem en problemli başlıklarda neler söyleyebileceğimizin fotoğrafını görmek, sonraki çalıştaylarımızın yönünü tayin etmek, hem de diğer konservatuarlarımızla tanışmak ve konservatuarımızı tanıtmaktır. Diğer bir çabamız da sanat eğitimi ile ilgili yerel şarkıcı ve çalgıcı mezun eden kurum olma anlayışını kırarak, sanatın bilimini ön plana çıkarmaktır" dedi.

Musiki ve bilim kavramını yan yana görmek, istediklerini söyleyen Feyzioğlu, genç öğretim elemanlarını bu tip etkinlik süreçlerinden geçirerek, mutfağında çalıştırmanın heyecanını yaşatmak, musikimizin yaşayan değerlerini tanımalarını sağlamak gibi çok önemsediğimiz sebeplerle geniş imkanlara sahip köklü bir üniversite olma şansını kullanarak, her öğretim yılında bu tip ilmi sanat çalışmalarını yapmaya devam edeceğiz.

Feyzioğlu, "Annelerini kaybettikleri için aramızla bulunamayan Rektörümüzün acısını paylaşıyor baş sağlığı diliyoruz. Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya ve projenin ilk aşamalarında desteklerini gördüğümüz bir önceki Rektörümüz Prof. Dr. Hikmet Koçak beyefendiye de düzenleme kutulumuz adına teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarını ardından çalıştayın ilk oturumuna geçildi. Prof. Dr. Ruhi Ayangil'in başkanlığını yaptığı panelde, Prof. Dr. Cihangir Terzi, Prof. Dr. Erdoğan Erbay, Yrd. Doç. Dr. Güneş Ayas ve Osman Nuri Özpekel ise panelist olarak katıldılar. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Kültürü Bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement