Türk Halk Kültürünün Önemli Bir Öğesi: Sinsin - Son Dakika
Yerel

Türk Halk Kültürünün Önemli Bir Öğesi: Sinsin

Türk Halk Kültürünün Önemli Bir Öğesi: Sinsin

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Edebiyat Bölümü, kültürel değerlerimizi ve birikimlerimizi yaşatacak ve yeni nesillere aktaracak nitelikte eğitim çalışmaları gerçekleştirmeye devam ediyor.

30.11.2015 11:57

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Edebiyat Bölümü, kültürel değerlerimizi ve birikimlerimizi yaşatacak ve yeni nesillere aktaracak nitelikte eğitim çalışmaları gerçekleştirmeye devam ediyor. İBEF Edebiyat Bölümü öğrencileri halk kültürünün önemli bir örneği olan "Sinsin Geleneği" ile ilgili uygulamalı bir ders işledi.

İBEF Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak tarafından İBEF önünde "Türk Halk Edebiyatı" dersi kapsamında Edebiyat Bölümü 3. Sınıf öğrencilerine sinsin oyunu hakkında bilgi verildi.

"ANADOLU'NUN HER YERİNDE OYNANIYOR"

Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, sinsin oyununun Anadolu'nun her yerinde oynandığını söyleyerek, "Sinsin düğünlerde, kına gecelerinde, sünnet törenlerinde oynanmaktadır. Bu oyunun kaynağına baktığımız zaman 'Ergenekon' akla gelir. Çünkü Ergenekon'da demir eritilerek yeni bir dünyaya açılım olmuştur." dedi. Oyunun özelliklerine değinen Prof. Dr. Altınkaynak, "Yakılan ateşin üzerinden atlamak kişideki cesaret, özgürlük ve yiğitliğin anlamlarını taşıyor. Sinsin oyunu en az iki kişiyle olmak üzere çok sayıda kişi ile oynanabilmektedir. Oyunun sonunda halay çekilerek oyun tamamlanır." diye konuştu.

SİNSİN OYUNU

Sinsin nasıl başlar? Düğünde yahut her hangi bir vesileyle birikmiş toplulukta birkaç delikanlı Sinsin oynamayı kararlaştırırlar. Sonra da davulcuya Sinsin Havası'nı vurmasını söylerler. Davul zurna Sinsin Havası'na başlayınca delikanlılardan biri meydana çıkar. Bunun üzerine etrafın dağınık halkı, o genci merkezde bırakacak surette çepeçevre sıralanır. Böylece Sinsin'e girilmiş olur.

Sinsin'in kendi konumuza göre 'oyun' adını alabilecek tek figürü vardır. Bu, bir meydan okuyuşu andıran gezintiden ibaret olup şöyle yapılır: Ortaya atılan genç, sol elinin yumruğunu sıkıp göğsüne kaldırır. Sağ kolunun dirseğini ise böğrüne yapıştırıp, sağ elini arkadan basen yukarısına koyar. Gayet kıvrak olan musiki zamanlarından birinde sol ayağını kısa bir adım geri atar, sağı da öne yukarı fırlatır. Bunu takip eden zamanda sol ayak üzerinde sola geri tartımlı bir sekme yapar. Ondan sonra, sağ ayak kısa bir adım sola geri basılarak, solda öne yukarı fırlatılır. Bu defa da sağ ayak üzerinde sağa geri tartımlı bir sekme yapar. Böylelikle, hep sola geri gide gide tam bir daire çizecek duruma gelince yürüyüşünü keser. Hem de sağ pazıya indirilecek yumruğa dayanabilmek üzere ayaklarını sağa sola açarak hamle bekler.

Sinsin oyunu Anadolu'nun hemen hemen her yöresinde düğün, kına, bayram gibi günlerin gecelerinde oynanmaktadır. Sinsin oynanan yörelerde farklı isimlerle de bilinmektedir. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Halk Kültürünün Önemli Bir Öğesi: Sinsin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement