Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Diyanet Vakıf-Sen) Genel Başkan Yardımcıları, Bilecik'te din görevlileri ile bir araya geldi.
Türk Diyanet Vakıf-Sen Bilecik İl Temsilciliği tarafından Bilecik'te bir restoranda düzenlediği yemeğe, Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcıları Salih Özbay, Kenan Ak, Türk Diyanet Vakıf-Sen Bilecik İl Temsilcisi Ahmet Cansız ve din görevlileri katıldı.
Düzenlenen yemek sonrası Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kenan Ak, yaşanan sosyal çevre ve konum değişikliklerinden oluşan sıkıntılar ve zorlaştırılan nakil işlemleri ile hesapların bozulması konuları diyanet çalışanlarının en önemli gündemi ve karabasanı olduğunu söyledi. Ak, "Böyle sıkıntılı bir gündemle bunalan din görevlileri üye olarak güç verip oluşturduğu sendikalardan beklentileri cevap bulmadığı gibi böbürlenip taciz etmekten başka fonksiyonu olmayan sözde yetkili sendikanın memurun hak ve hukuklarını korumak konusunda duyarsızlığı ve tavırsızlığı memuru çileden çıkarmış ve sendikalara güveni sarsmıştır" dedi.
ROTASYON UYGULAMASI
Yapılan rotasyon uygulamasında başkanlığın; görevliyi küstürmeden, şevkini kırmadan, kolaylaştırılarak çocuklarının eğitimi, sağlık problemleri ve sosyal konumları ile mütenasip tercihlerini dikkate alarak yapılması talimatı olduğunu dile getiren Ak, "Bugün bana yarın sana diyebileceğimiz rotasyon uygulamasında bazı müftülükler görevliye tercih hakkı tanıyarak kolaylıklar sağlarken, bazı müftülükler çok katı ve yönetmelikte bulunmayan usul ve esaslar üzerinden görevlilerimizi sıkboğaz etmişlerdir. İl ve ilçe merkezlerinde görev yapan sahipsiz din görevlilerinin bir kısmının köy camilerine görev yeri değişikliği yapılarak rotasyon eziyete dönüştürülmüş ve hizmet şevkini kırmıştır. 120 bin civarındaki din görevlisinin yaklaşık yüzde 1 veya yüzde 1,5'u bu yıl ilk defa uygulanan rotasyonun kapsamına girmiştir. Bu kadar az sayıya rağmen sıkıntı ve çalkantısı hala devam etmektedir. 2015 yılında ve ondan sonraki yıllarda zorunlu yer değişikliği daha yüksek sayıda olacağından iş içinden çıkılmaz hale gelecektir. Dolayısıyla hangi sıkıntılara ve problemlere yol açacağını tahmin etmek güç olmasa gerek. Diyanet İşleri Başkanlığı görevliyi mağdur eden, sıkıntı yaşamasına sebep olan rotasyon uygulamasıyla hizmette kalite getireceğini düşünüyorsa maalesef yanılmaktadır. Esasında görevlinin çocuklarının eğitim durumları, sağlık mazeretleri dikkate alınmadan yapılan uygulamalar olduğu için önce psikolojisini sonrada sosyal çevre ve konumlarını bozduğu için din hizmetini etkisiz kılacağı gibi çalışma barışını da bozmaktadır. Sendikamız bu rotasyon konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için çalışan çaba sarf eden, tek sendika olarak dava açmakla birlikte kamuoyuna 8 kez açıklama yaparak sesiniz olmuştur. Bu konuda Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları, İnsan Kaynakları Genel Müdürü ziyaret edilerek rapor ve bilgi verilmiştir. Problem yaşanan yerlerde bazı il müftüleri ile bizzat ziyaret edilerek veya telefonla görüşülerek dertlerinize derman olmaya çalışılmıştır" diye konuştu.
GÖREVLİLERİN NAKİL TALEP VE İŞLEMLERİ
Yeni Sınav Yönetmeliği ile getirilen cami görevlilerinin nakil işlemleri için görevlilerin yaklaşık yüzde 50'den fazlası Ek-1 formundaki değerlendirme normları yüzünden sınava dahi girememekle karşı karşıya kaldıkları öne süre AK, şöyle devam etti:
"Sendikamızca mahkemeye taşınan bu uygulama devam etmesi durumunda İlk defa atanan görevliler bulundukları yerden başka bir yere en az 10 sene nakil yaptıramayacaklardır. Nakil için müracaat etme hakkı için 30 puana sahip olmak belirlenmiştir. 30 puanı toplayamayan görevli sınava dahi müracaat edemeyecektir. 30 puana ulaşsa dahi tercih yapabilmek için 70 puan alması gerekeceği için yarışma sınavından 40 puan çıkarması ki 100 tam puan alması gerekmektedir. Görevlilerimize torpilin dışında 100 tam puan verecek sınav kurulu var mıdır? Görevli 100 puan alabilmek için hangi mazeret ve yöntemlere başvuracaktır. Onu da sizlerin takdirine sunuyoruz."
"TORBA KANUN, ÇORBAYA DÖNÜŞMÜŞTÜR"
Ak, torba kanun yasasının çorbaya dönüştürüldüğünü de iddia eden Ak, "Kamu Personeli Denetleme Kurulunda görüşülüp karar altına alınan konular ki; memurun büyük ümitlerle torba kanunda beklediği; yeni memurlara 1 derece verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personele ek gösterge verilmesi, disiplin ve sicil affı getirilmesi, işçilere çalıştıkları yıl kadar kıdem tazminatı verilirken memurun 30 yılla sınırlandırılmasının kaldırılması, sarı sendikanın pasifliği ve hükümetin memura üvey evlat gibi bakışı yüzünden torba kanunda yer almayarak memur hayal kırıklığına uğratıldığı gibi birilerine kızılarak genele yansıyan usul ve esaslar getirilerek mağdur edilmiştir" ifadelerini kullandı.
"EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET"
Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kenan Ak, eşit işe eşit ücret diyerek 6111 SKHK ile getirilen ücret dengeleri önce kurumların teşkilat kanunlarında çıkartılan düzenlemelerle bozulduğu gibi, Hakim Savcılar Yüksek Kurumu seçimleri münasebetiyle torba kanuna konularak hakim ve savcıların maaşlarına bin 155 TL seyyanen zam yapıldığını da hatırlatarak şunları kaydetti:
"Diğer memurlara üvey evlat muamelesi yapılarak, tahminden daha yüksek çıkan enflasyon farkının bile verilememesi vicdanları yaralamıştır. Yapılan muhteşem. Toplu sözleşme gereği 2015 yılında 3+3 artışla memur ortalaması olarak cebine 60 TL para girecektir. Bozdur bozdur harca, artanını da dağıt." - BİLECİK
Son Dakika › Yerel › Türk Diyanet Vakfı-Sen Genel Başkan Yardımcıları Bilecik'te Din Görevlileri ile Bir Araya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?