Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.
İş sağlığı, iş güvenliği, tarım sektörü, Akyatan Lagünü, kuş ve balıkların yaşam alanlarının korunmasına yönelik görüş alışverişinde bulunulan buluşmada Adana'nın geleceğinin teminat altına alınması gerektiğini vurgulayan Tümer, göller, akarsular ve denizin düzenli olarak kontrol edilmesinin önemine işaret etti.
Sulama birlikleri başkanları ile yaptığı görüşmede kapalı sulama sisteminin tarımın gelişimi için şart olduğu sonucuna varıldığını, Akyatan Lagünü'nde yaşanan kirlilik nedeniyle kuşların ve balıkların bitmeye yüz tuttuğunun öngörüldüğünü belirten Tümer, bu kapsamda Jeoloji Mühendisleri Odası, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile görüşmeler gerçekleştirdiğini, lagünün korunması için yapılması gerekenlerle ilgili yoğun bir çaba sarfettiğini vurguladı.
Doğanın, çevrenin, suyun ve hayvanların insan yaşamından ayrı tutulamayacağını dile getiren Tümer, Jeoloji Mühendisleri'nin ardından ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Eroldoğan ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Çevik'le görüştü.
Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar'ın da eşlik ettiği Tümer, Akyatan Lagünleri ile ilgili araştırma yapan Doç. Dr. Fatma Çevik'ten bilgi aldı.
NELER YAPILMALI?
Tümer, görüşmelerden çıkan sonuçları şöyle açıkladı:
"Lagün etrafında 40 bin dönümlük arazide tarım yapılıyor. Karataş Yolu'ndaki Doğankent, Solaklı, Havutlu ve Yunusoğlu mahallelerindeki tüm yerleşim birimlerinin atık suları lagüne dökülüyor. Tarım Bakanlığı, DSİ, çiftçi ve sulama birlikleri kapalı sulama sistemine geçilmesi, lagünlerin atık sulardan temizlenmesi için ortak hareket etmeli. Lagüne temiz su akışı sağlanmalı. Kuşların ve balıkların yaşam alanlarının yok edilmesine izin verilmemeli. Göller, akarsular ve denizimiz belirli aralıklarla denetim altında tutulmalı. Lagünün etrafında kuşaklama kanalı düzenlenmeli ve atık sulardan temizlenmeli. Derinleştirmede azot ve fosfor oluşumu dikkatle takip edilmeli. Üniversitelerin bu konularda sesinin daha gür çıkmasına olanak tanınmalı." - ADANA
Son Dakika › Yerel › Tümer: 'Doğa ve Su Kaynakları İnsan Yaşamından Ayrı Tutulamaz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?