TEKİRDAĞ (İHA) – Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Trafik Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Kaymakam Levent Kılıç, "Hepimizin arka koltukta da olsa hem kendimiz için hem de sevdiklerimiz için emniyet kemeri takması gerekir" dedi.
Çorlu Belediye binası önünde Trafik Haftası programı düzenlendi. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Türkiye'de kayıtlı olarak 20 milyon araç olduğunu hatırlatarak, "İlçemizde ise 75 bin kayıtlı araç ve 100 bin sürücü belgesi sahibi var. 2005 yılında yaklaşık 4 bin 500, 4 bin 600'e yakın insanımız trafik kazalarında hayatını kaybetmişti. 2014 - 2015 yıllarında geldiğimiz zaman bu sayının düştüğünü gördük" dedi.
"Aslında terör savaşına girmiş gibi rakamlar olduğunu görüyoruz" diyen Kaymakam Kılıç, "Türkiye genelinde yılda 1 milyona yakın kaza meydana geliyor. Bu kazalar, ölümlü, yaralamalı ya da maddi hasarlı kazalar olabiliyor. Bunların yüzde 88'i sürücü hatasından kaynaklanıyor. Kendimizi geliştirdiğimizde, sürücü hataları olmadığı zaman kazaların azaltılabileceği görünüyor. Araçların hava yastıkları var, emniyet kemerleri var ancak bunlar yaralamaların ölümlerin önüne geçebiliriz ancak dikkat konusu da önemli. Meydana gelen kazalarda her 3 kişiden birinin etkilendiği ortaya çıkıyor. Sonuçlar böyle gösteriyor" diye konuştu.
Trafik Haftası'nda çeşitli etkinlikler düzenlenerek insanların uyarıldığını ifade eden Kaymakam Kılıç, "Emniyetimiz yıl boyunca öğrencilerimize yönelik çalışmalar yapıyorlar. Biz kamu kurumları olarak yıl boyu çalışmalar yapıyoruz ama bizlere destek veren kurumlar da oluyor. Emniyet kemeri simülasyon aracı hazırlanması konusunda çalışmamız olmuştu. Aracımız artık sadece Çorlu'da değil diğer il ve ilçelerde de yer alıyor. Trakya bölgesinde Çorlu dışında başka bir yerde böyle bir araç yok. Verilen rakamları da göz önünde bulundurduğumuz zaman trafik konusu önemli bir konu" şeklinde konuştu.
Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç ayrıca, "Çorlu'da park etmeyen kalmasın diye etkinliğimiz var. Belediye başkanımız, jandarma komutanımız, emniyet müdürümüz ve milli eğitim müdürümüzün oynadığı bir klip hazırladık. Arka koltukta emniyet kemerinin takılması ile ilgili çalışma yaptık. Basın mensuplarımız da bu klipte rol alan, özellikle 5 kişiyi takip ediyorlar, emniyet kemerini takmayanı afişe edecekler. Bu bizim sağlığımız için kendi güvenliğimiz için, bizi sevenler için, hepimizin arka koltukta da olsa emniyet kemeri takması gerekir. Zaten ön koltukta takıyorduk artık arka koltuğa geçtik. Hazırladığımız kısa filmler, her sinema filminden önce sinemada gösterilemeye başlandı. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Eminim ki önümüzdeki senelerde daha farklı, daha güzel etkinlikler olacak. İnşallah bundan sonra hiçbir kaza, hiçbir yaralanma hiçbir ölüm olmaz" dedi.
Programda konuşan Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği'nde görevli komiser yardımcısı Barış Kara ise, "7-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında, Trafik güvenliğinden sorumlu kurumlarımızın katkı ve katılımlarıyla Trafik Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir. Hızla gelişmekte olan ilçemizin nüfusu ile birlikte araç sayısı da artmaktadır. İlçemizde 2016 yılı Mayıs ayı itibariyle 75 bin 187 kayıtlı araç mevcut olup, komşu il ve ilçelerden günübirlik gelen ortalama 15 bin araçla birlikte yaklaşık 90 bin araç ilçemiz trafiğinde bulunmaktadır" dedi.
2016 yılında şehir merkezinde 141 yaralamalı, 250 maddi hasarlı olmak üzere 391 trafik kazasının meydana geldiğini hatırlatan Kara, şunları söyledi:
"Trafik kazalarında, insan, araç, yol ve çevresinin faktörel etkileri çeşitli oranlarda olmakla birlikte, kazalara neden olan kusurlar içerisinde sürücü hatası Yüzde 89'lar düzeyindedir. Bu düzeyi azaltmada önemli yöntemlerden birisi eğitimdir. Durakların otopark gibi kullanılması, durak haricinde yolcu indirme, bindirme yapılması, vatandaşlarımızın duraklarda beklememeleri, iniş ve binişlerde trafik kurallarına riayet etmemeleri trafik eğitiminin olmamasındandır. İnsan eğitimi uzun soluklu bir çalışmayı gerektirmekte ise de, trafik kazaları gibi toplumu derinden etkileyen sosyal sorunların çözümünde en etkili yoldur. Trafik kazalarının önlenmesinde etkin uygulamalardan birisi de denetimdir. Denetim bir anlamda eğitimin son aşamasıdır. Sıkı bir denetim sayesinde sürücü kurallara uymayı bir kere daha öğrenir. İlçemizde 27 trafik polisimiz denetleme görevi, yürütmektedir. Denetleme personelimiz suç ihlal olasılığı yüksek olan yerlerde periyodik olarak uygulamalar yapmaktadır. Aşırı hız, alkollü araç kullanmak, kural ihlalleri, durakların otopark gibi kullanılması, park yasağı olan yerlere araçların ısrarla park edilmesi, karşıdan karşıya geçişlerde hiç bire kurala uyulmaması, trafik kazalarına adeta davetiye çıkarmaktadır. İlçemizde yol kenarlarına sabitlenen dubalar, yolların çeşitli noktalarında yine dubalarla bölünmesi, park yasaklarına karşı yapılan yoğun çalışmalar, alkol ve hız uygulamaları, emniyet kemeri ve motosikletlerde kask denetimleri, vatandaşımızın canını, malını ve ilçemize trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalardır. Sürücülerin trafik kurallarına uyarak araç kullanmaları halinde, karayollarında güvenliğin sağlanacağını hatırlatır, trafik güvenliğine yönelik, denetim, altyapı, kurtarma, eğitim faaliyetleri sırasında, hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimize, trafik kazalarında vefat eden vatandaşlarımıza, Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diler, tüm halkımızın trafik kurallarına daha çok uyacağı günlere süratle ulaşmak arzusuyla kazasız günler dilerim."
Jandarma Kıdemli Başçavuş İsmail Topçu ise yaptığı konuşmada, "Mayıs ayının ilk Cumartesi günün izleyen hafta Trafik Haftası olarak kutlanmaktadır. Jandarma Trafik Timleri trafik kazaları sonucu medyana gelen ölüm, yaralanma ve sakatlanmaları en aza indirmek amacı ile kanunlarla kendisine verilen trafiğin denetlenmesi ve düzenlenmesi görevlerini gece, gündüz, kar, yağmur, bayram, tatil demeden sürdürmektedir. Ancak bilinmelidir ki, trafik bir toplumsal sorundur ve sorunun çözümünde başta bireyler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin trafik güvenliğine yapacakları olumlu katkılar, yetkili, sorumlu tüm kurum ve kuruluşların koordineli çalışmaları ve medyanın desteği ile mümkün olacaktır" dedi.
Başçavuş İsmail Topçu, "Gelin bu amaca hep birlikte ulaşalım. Sürücü, yaya ve yolcu olarak trafikte kişisel sorumluluklarımızı unutmadan hareket edelim. Haklı olduğumuz durumlarda bile tolerans ve iyi niyeti ön planda tutarak örnek olalım. Trafik kurallarına ceza korkusuyla değil, toplum halinde yaşamanın bir gereği olarak ve en değerli varlığımızı yani hayatımızı ve diğer insanların hayatını korumak için uyalım. Meydana gelen trafik kazalarında sürücülerin öne çıkan kusurlarının, alkollü araç kullanmak, geçme kurallarına riayet etmemek ve hız kurallarına uymamak olduğu istatistiklerle sabittir. Yapılan araştırmalar özel araç sürücüleri için, yasal sınır olan 0,5 promil alkolden sonra kaza yapma ihtimalinin yüksek bir eğilim gösterdiğini, bu artış sonucunda ise, kanında alkol saptanan sürücülerin yüzde 70'inin kazalara sebebiyet verdiklerini ortaya koymuştur" şeklinde konuştu.
Jandarma Kıdemli Başçavuş İsmail Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Araç geçme ise, çift yönlü yüksek riskler içeren bir yapıya sahiptir. Güvenli bir geçişin yapılabilmesi için hareketin, yasal, güvenli ve aracın teknik yeterliliği kapsamında olması gereklidir. Hatalı bir geçişte aşırı hız da varsa kaza kaçınılmazdır. Meydana gelen trafik kazalarındaki yaya kusurlarının, yola aniden çıkmak ve karşıdan karşıya geçme kurallarına riayet etmemek olduğu bilinmektedir. Trafikte karşıdan karşıya geçmenin en güvenli şekli, kuşkusuz yaya geçitleri ile alt ve üst geçitleri kullanmaktır. Kurallar gereği araçlar, yaya geçitlerinde yayalara yol vermek zorundadırlar. Ancak çoğu kimse bu geçitleri kullanmayı zaman kaybı ve külfet olarak görmektedir. Oysa en kısa yol değil, en güvenli yol seçilmelidir. Ayrıca araca binen herkes, emniyet kemerini takmalıdır."
Emniyet kemerinin başlıca faydalarını da sıralayan İsmail Topçu, "Çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasını sağlar, emniyet kemeri kullanmayan kişilerin kaza esnasında araçtan fırlamaları sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Emniyet kemeri kişilerin araçtan fırlamasına engel olur. Göğüs, baş omurilik gibi vücudun, hassas bölgelerinin bir yere çarpmasının önüne geçer, Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar. Bu sebeplerden ötürü emniyet kemerini sadece araç sürücüsü tarafından değil, arka tarafta oturan yolcular dahil herkes tarafından takılmalıdır" dedi.
Jandarma Kıdemli Başçavuş İsmail Topçu konuşmasında şu bilgilere de yer verdi:
"2015 yılında Çorlu İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik Timleri sorumluluk sahasında 1 ölümlü, 81 yaralanmalı, 59 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 128 vatandaşımız ise yaralandı. Trafik kurallarını, arkadaşlarınıza ve aile bireylerinize, söylemeyi ve kurallara uymaları konusunda, onları uyarmayı ihmal etmeyiniz. 2016 yılının kazaların en aza indiği yıl olması için trafik denetleme ve düzenleme çalışmalarımız artarak devam edecek."
Konuşmaların ardından Kıdemli Başçavuş İsmail Topçu, Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği'nde görevli polis memurları, İlhan Ekinci ile Sebahattin Yalçın'a ve yılın şoförü Nadir Samancı'ya Çorlu Kaymakamı tarafından ödül verildi.
Program kapsamında ilçe genelinde düzenlenen trafik konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Trafik Haftası Kutlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?