Trabzon'un Tonya İlçesinde Kurulması Planlanan Çimento Fabrikasını Anlattılar - Son Dakika
Yerel

Trabzon'un Tonya İlçesinde Kurulması Planlanan Çimento Fabrikasını Anlattılar

Trabzon\'un Tonya İlçesinde Kurulması Planlanan Çimento Fabrikasını Anlattılar

Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mete Bülgün bir basın toplantısı düzenledi.

05.02.2013 14:45

Trabzon'un Tonya ilçesinde yapılacak olan 2 milyon ton/yıl kapasiteli çimento fabrikası ile Vakfıkebir ilçesine yapılacak 4 milyon ton/gün kapasiteli liman inşaatı ile ilgili EMBA Trabzon Çimento Sanayi

Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mete Bülgün bir basın toplantısı düzenledi.

Trabzon şehir merkezindeki bir otelde yapılan basın toplantısında konuşan Bülgün, çimento fabrikasına teşebbüs ederken önce iç pazarı etüt ettiklerini belirterek "Bu işin mevcudiyetine ve potansiyeline inandık. Ekonomideki gelişmelere paralel olarak talep daralması, ihracat imkanı bir sanayici için çok önemlidir. İhracat imkanı olmayan bir fabrika kurduğunuzda çok büyük risk almış olursunuz. Yanı başımızda Rusya ve Gürcistan'ın çimento ithalatçısı ülkeler olması buradaki fabrikaya büyük bir avantaj temin ediyor. Bu işleri yaparken çevresel etkiler her zaman ön planda tutulmuştur. Türkiye 70'li yıllardaki Türkiye değil. Keşke bugünkü çevre bilinci o yıllarda ortaya çıksaydı Türkiye bugün çok farklı noktalarda olurdu. Bugün Çevre Bakanlığı gibi bir ihtisas bakanlığı var ülkemizde. Çevreyi kirlettiniz diye soruyorlar, 'Siz kaçak bir ithalat yaptığınızda Gümrük Bakanlığı mali polis yakanıza yapışıyor mu yapışmıyor mu, eğer biz burada çevreye zarar verirsek bunun da hesabını soracak devlettir, ilgili kuruluşu Çevre Bakanlığı'dır. Devletin ilgili yasa ve yönetmelikleri herkesi her sanayiciyi bu yasalara uygun çalışmaya zorlar ve emreder, bunun kontrolünü de devlet yapar. Bazı hemşehrilerimin basın yayın kuruluşlarında bu fabrikayla ilgili eleştirilerini okuyorum. Haklı olan eleştirilere cevap vermek için kalbimiz çırpınıyor arayıp temas kuruyoruz. Cevabını veriyoruz, hayır o öyle değil böyle diyoruz. Burada ilk defa sizlerin huzuruna geliyoruz. Çünkü yatırım kesinleşmeden bunu yapmak istemedik. Yatırımın kesinleşmesi demek sadece yasal izinlerin alınması demek değil aynı zamanda bu yatırımın finansmanının da ortaya çıkması yatırım finansmanının da kesinleşmesidir. Bütün bunlar bittikten sonra ancak yatırım kesinleşmiş olur biz bütün bu çalışmaları bitirdik. İnşallah bir ay içinde temeli atmış olacağız" dedi.

Grup olarak sadece Vakfıkebir ve Tonya'da yatırım yapan firma olmadıklarını söyleyen Bülgün, "890 megavat çevrim santrali ve ithal kömüre dayalı termik santral yatırımlarımız var. Bunlar çok devasa yatırımlar, Bandırma'da liman yatırımımız var. Şirketimizin ortaklarının hepsi kendi içinde ayrı bir özgeçmişe sahip. Bu ülkede hakkıyla isim yapmış değerli insanlardır. Biz de burada çimento yatırımına devletimizin teşviği ve önderliği ile teşebbüs ettik. Daha fazla para kazanmak için çevreye zarar verecek insanlar değiliz ve bu anlayışla yola çıkmadık. Bu şirketin ortakları Trabzonlu tertemiz insanlardır. Aile hayatı olan yaşantısı düzenli sadece işinde gücünde olan normal insanlarız" diye konuştu.

Bakanlık ÇED Raporları'nı onayladı mı ve ağaç kesimi olacak mı sorularına cevap veren

Bülgün, "Evet ÇED raporu alındı. 18 tane maden ruhsatımız var, 3 tanesi Doğankaya'da. Türk'ün gözü doymaz derler yada insanlar aç gözlü oluyor. Hammadde araştırma raporumuz Isparta Üniversitesi Maden Mühendisliği tarafından alınmıştır. Burada 700 milyon metreküp kirli kireç taşı rezevri var. 50 milyon metre küpde kalker rezervi var, 50 milyon metre küp bu doğankayadaki rezerdir. Bu rezeverler bu fabrikaya 550-600 yıl yetecek rezervlerdir, çimento fabrikasının ömrü ise 50 senedir. Biz Doğankaya'daki rezervlere hiçbir şekilde gitmeyeceğiz. Bedellerini ödedik ama nedense fabrikalar hep böyle hammadde saha alanını yüksek ve fazla tutarlar. İhtiyatlı olmak diye bir his vardır, bu his sebebiyle lisansımız 2 milyon ton. Yılda bu kadar üretecek şekilde lisans haklarını aldı ama projemiz 1.5 milyon ton, ileride gerekirse kapasite artışı ile 2 milyona çıkabiliriz" şeklinde konuştu.

"TONYA'DA KİMLE KONUŞTUYSAK YATIRIMI SEVİNÇLE KARŞILADI"

"Halka rağmen hiçbirşey yapamazsınız" diyen Bülgün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bu işe teşebbüs ederken yaşımız icabı her şeyden önce hayat tecrübemiz var, ortakların en yaşlısıyım. Onun için biz önce halkın nabzını tuttuk. Belediye başkanı şehrin temsilcisidir. Belediye başkanının kapısın çaldık, 'biz bu hammaddeyi burada bulduk siz ne diyorsunuz' dedik. 'Bu işe Ben Allah derim keşke Tonya'ya yatırım gelse. Bir de belediye meclisini toplayayım' dedi. Biz kendisinden rica ettik, 'belediye meclisini topladığınızda toplantınızı yapın kayıtlarınızı tutun ama sonunda bizi de içeriye alın. Meclis üyeleriyle tanışalım ve fikirlerini birinci ağızdan duymak istiyoruz' dedik. Çünkü belediye meclis üyelerinin içinde çeşitli görüşlere sahip insanlar var. Belediye meclisi üyeleri topyekun oy birliği ile bu yatırımı onayladılar. Halkın arasına girdik, kahvehaneye girdik, eczaneye girdik ve bunu duyurmaya çalıştık. Tek bir arkadaşımız bir hemşerimiz 'hayır istemeyiz' demediler. Kimle konuştuysak bütün arkadaşlarımız yatırım geleceği için bayram edercesine sevinçle bize karşılık verdiler. Bizi bu işe yönlendiren devletimizin bakanı Erdoğan bayraktar devletin valisi yanımızda olduğunu defalarca ifade etti. İlgili müdürlerle toplantı yaptık, herkese danıştık. Biz bugün gelmedik, sormadığımız danışmadığımız kimse kalmadı. Bu tepkiler bizi de hayrete düşürdü. Böyle bir tepki beklemiyorduk. Çünkü başından böyle bir tepki yoktu. Bunun yanında çevresel etkiler nedeniyle karşı çıkılıyorsa hepsini cevaplandırmaya hazırız. Gelsinler oturalım endişesi neyse birlikte çözüm yolu bulalım. Endişeleri beraber giderelim olumlu katkı yapsınlar. ÇED toplantısını Belediye salonunda yaptık. Hiç kimse ağzını açmadı."

"TONYA'DA PANSİYON BESİCİLİK YAPICAĞIZ"

Şirket olarak Trabzon'a yeni yatırımlar yapacaklarını da kaydeden Bülgün "Tonya'ya Pansiyon Besiciliği getireceğiz. Biz çimento ve limanın dışında buraya pansiyon besicilik yapacağız. İlk yıl toplamda 100 bin büyükbaş besi hayvanı dağıtacağız. Bu hayvanları Amerika'dan alacağız. Bu iş nasıl olacak derseniz, biz vatandaşlarımızın yer ve konum itibariyle ne kadar besi hayvanı besleyebileceğine bakıp onlara bu oranda besi hayvanı vereceğiz. Bunlar verilirken, tartılarak verilecek. Daha sonra 4 ay gibi bir sürede kesim haline ulaşan danaları tekrar alıp tartıp verdiğimiz zamanla geldiği zaman arasındaki kiloyu vatandaşımıza para olarak vereceğiz. Burada fabrika yemi olsun, veteriner kontroller olsun hepsini biz karşılayacağız. Vatandaşımız sadece kaba yemi verecekler. Oda memleketimizde bolca var. Biz daha sonra aldığımız danaları kesip işletip Başta Rusya olmak üzere Gürcistan ve diğer ülkelere ihraç edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan yöre halkından da basın toplantısını izleyenler olurken, yöre halkından bir vatandaşın "Gerekirse kendimizi yakarız, Tonya'ya çimento fabrikası kurdurmayız" demesi dikkat çekti. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Trabzon'un Tonya İlçesinde Kurulması Planlanan Çimento Fabrikasını Anlattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement