Mersin'in alt birim Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, ülke ekonomisinin kurtuluşunun üretimden geçtiğini belirterek, Toroslar Belediyesi'nin üretken bir belediye olarak kendi işini kendisinin yaptığını, 'İsrafçı değil insaflı belediyecilik' anlayışı ile az para ile çok iş yapma gayreti içinde olduklarını söyledi.
Tuna, görevdeki 4 yılını Güneykent Mahallesi'ndeki belediyeye ait spor tesislerinde düzenlediği toplantıyla değerlendirdi. MHP Mersin İl Başkanı Mahmut Tat, Merkez İlçe Başkanı Murat Aksoy ile mahalle muhtarları ve belediye meclis üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Tuna, Toroslar Belediyesi'nin 3 bin 700 hektar alan üzerine kurulu, 25 mahallesi olan ve 227 bin insanın yaşadığı, sosyal ve ekonomik açıdan orta halli insanların bulunduğu bir bölge olduğunu belirtti. Göreve geldikten sonra önce doğru tespitleri yapmak suretiyle bir yol haritası belirlediklerini ve çalışmalara bu şekilde başladıklarını anlatan Tuna, "Gelişmiş teknolojileri belediyemizde barındıracağımız yönünde bir iddia koyduk önümüze. O noktada imkanlarımızı zorlayarak makina parkımızı güçlendirdik. 21 iş makinesini belediye bünyemize kazandırdık.
4.5 milyon YTL'lik bir borçla devraldığımız belediyemizi, bir plan dahilinde 1.5 yılda Türkiye'deki borçsuz ender belediyelerden biri haline getirdik. Göreve geldiğimiz 2004 yılında gerçekleşen bütçemiz 13 milyon 650 bin YTL idi. Tabi bunun yüzde 43.7'si personel gideri, bir bölümü de cari harcamalar derken yatırıma yönlendireceğiniz rakam 3-4 milyon YTL gibi bir rakam kalıyor. Bu rakam ile bölgedeki insanların taleplerini karşılamak zorundaydık. İşte biz çoğu işi kendi bünyemize çekmek suretiyle ve üreterek, bölge insanına yansıtmaya çalıştık" dedi.
Ülke ekonomisinin kurtuluşunun reçetesinin üretimden geçtiğine dikkat çeken Tuna, üretmeden tüketen toplulukların her zaman geriye gittiğini ifade ederek, " Biz bu çerçevede bir çok işi kendi bünyemizde, personelimizi aktif hale getirerek üreterek yapıyoruz. Onun için sloganımız 'İsrafçı değil insaflı belediyecilik' anlayışıdır. Az para ile çok iş yapmanın gayreti içindeyiz" diye konuştu. Yaptıkları alt yapı ve üst yapı hizmetlerini de anlatan Tuna, bunların yanı sıra bölgenin en büyük probleminin işsizlik olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti; "Ben samimi olarak seçim çalışmalarına başladığımda insanlara iş sözü vermedim. 'Bin kişi, 2 bin kişi alacağım' demedim. Ama tabi ki bölgenin en önemli meselesi olan iş konusunda insanlara yardımcı olabileceğimizi hep düşündüm. Bu yönde AB fonundan 'Meslek edindirme' adı altında para verildiğini öğrendik ve hemen oturduk, gece gündüz çalıştık bir proje hazırladık. Oradan 155 bin avro hibe aldık ve 120 insanımızı Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa yaptığımız proje ile meslek sahibi yaptık. Bunların yüzde 70'ne de iş bulduk. Bu proje bizim önümüzü açtı, ufkumuzu açtı. O proje bittikten sonra Toroslar Teknik Eğitim Kursları'nı açtık ve şu anda orada 18 branşta, 4 binin üzerinde insanımıza meslek öğretiyoruz." Toplumların geçirdiği 3 süreç bulunduğunu, bunların tarım, sanayi ve bilgi olduğunu dile getiren Hamit Tuna, "Biz tarım topluluğu olamadık. Tarım teknolojilerini takip edemediğimiz için dünya ülkelerinin gerisinde kaldık. Kendi kendine yeten ender ülkelerden olan Türkiye, şu anda tarım ürünü ithal eden duruma geldi. Sanayi toplumu hiç olamadık. Şu anda geçirdiğimiz süreç bilgi toplumu süreci. Bilgi çağını takip etmek zorundayız, takip etmezseniz geride kalırsınız. Hindistan örneği önümüzde. Hindistan, geri kalmış, ekonomik olarak zor durumda olan bir ülke idi. Bir 'Silikon Vadisi' olayı meydana getirdiler. Şu anda dünya ekonomisini zorlayan, dünyaya bilgi satarak sermayesiz para kazanan bir ülke. Biz neden olmayalım. O yüzden bilgi çağına açığız, bilgiyi takip ediyoruz. Bu çerçevede Mersin'de ilk defa ücretsiz internet evi açtık. Biz gençlerin hepsine bilgisayarı öğreteceğiz, bu yönde iddialıyız. Toroslar Belediyesi imkanları ölçüsünde gelişmiş sanayi ve teknolojiyi takip eden, her türlü gelişmiş alet ve edavatı bünyesinde barındıran, bilgiyi ve bilgi çağını yakından takip eden bir belediye" dedi.
2004'deki 13 milyon 650 bin YTL'lik bütçeyi, 2007 yılında 25 milyon 500 bin YTL'ye çıkardıklarını vurgulayan Tuna, "Bunu gelir artırıcı projeler üreterek yaptık. Biz belediyeciliği şöyle düşünüyoruz; belediyecilik de bir işletmedir, şirket gibidir. Bir tek bizim mantığımızda kar yoktur, kar vatandaşı memnun etmektir. Hizmet üretiyoruz, dönüşü vatandaşın memnuniyeti şeklinde olursa, işte biz çok karlı bir belediyeyiz diye düşünüyoruz. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını düşünerek, azı çok yapmak suretiyle 13 milyon 650 bin YTL ile aldığımız bütçeyi 25 milyon YTL'ye getirdik. Kendi yağı ile kavrulan bir belediyeyiz. Mersin'de huzur ve güven ortamı içinde yaşamak herkesin hakkı diye düşünüyoruz. Bu yönde iyi niyetli olan olumlu projelerin yanında olduk, hiç bir zaman siyaseti konulara alet etmedik. Dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi ile çöp konusunda bir gerginliğimiz olmuştu. Bizim amacımız bu sorunun çözülmesi idi. Bu konuda belirli bir noktaya gelindi. İnşallah bu sorun ortadan kalkıktan sonra Toroslar bölgesi 5 yılın içinde Mersin'in yıldızı olmaya aday bir bölge olacak" diye konuştu.
Tuna, toplantı sonunda gazetecilerin yeniden aday olup olmayacağı yönündeki sorusuna, "MHP'de görev istenmez verilir. Biz hizmet eriyiz. Teşkilatımız neyi işaret ederse biz ordayız" yanıtını verdi.
(HK-HK-Y) 09.04.2008 14:33 TSİ
Son Dakika › Yerel › Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna 4. Yılını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?