Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanlar Kurulu üyeleri, Mersin Limanı'nı gezdi. Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) Operasyon Grup Müdürü Ahmet Vardar, yıllık konteyner kapasitelerini 4,5 milyon TEU'ya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nin (MGC) ev sahipliğinde TGF Başkanlar Kurulu Toplantısı kapsamında kentte bulunan gazeteciler, MIP'ı ziyaret etti. MGC Başkanı ve TGF Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ünal eşliğinde, otobüsle liman turu atan başkanlara, MIP Operasyon Grup Müdürü Ahmet Vardar, tur esnasında Mersin Limanı hakkında bilgi verdi. 2,5 milyon TEU olan konteyner dizayn kapasitesini yapılan yatırımlarla 4,5 milyon TEU'ya çıkarmayı ve mega konteyner gemilerine hizmet verebilmek için son teknoloji ekipmanları limana kazandırmayı hedeflediklerini belirten Vardar, Mersin Limanı'nın Ankara, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya gibi Türkiye'nin sanayileşmiş kentleri ile Suriye, Irak ve İran gibi sınır komşusu olan ülkelere demiryolu ve karayoluyla bağlı olduğunu kaydetti. Ortadoğu ve Karadeniz'le olan aktarma ve hinterlant bağlantılarıyla Akdeniz'deki ana konteyner limanlarından biri olduklarını dile getiren Vardar, bunun yanında modern altyapısı ve ekipmanları, etkin kargo elleçlemesi, geniş depolama sahaları, Serbest Bölge'ye yakınlığı, kolay ulaşım imkanları ve yetişmiş insan kaynaklarıyla Türkiye'nin ihracat-ithalat hacminin önemli bir kısmını karşıladıklarının altını çizdi. Her geçen gün artan işlem hacmi, yıllık 1 milyon TEU'nun üzerinde konteyner elleçlemesi ve 8 milyon ton kargo elleçlemesiyle Mersin Limanı'nın Doğu Akdeniz'in lider limanı olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Vardar, yapacakları yatırımlarla etkinliklerini daha da artıracaklarını ifade etti.
2007 yılındaki özelleştirme sonrasında özellikle altyapı yatırımlarını tamamlamaya ve liman sahasında işlevsiz alanların ıslahına çalıştıklarını anlatan Ahmet Vardar, yeni saha yatırım projeleri ile şu ana kadar 250 bin metrekare yeni stok sahası kazandırdıkları bilgisini verdi. Geçici depolama sahası ile bu miktarın 300 bin metrekareye ulaştığını da aktaran Vardar, 5 yıllık yatırım planı kapsamında stok kapasitesinin artırılması amacıyla yeni saha çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi. Bugüne kadar yapılan diğer yatırımlar hakkında da bilgi veren Vardar, "Her geçen yıl artan işlem hacmini karşılayacak ekipman yatırımlarına 2010 yılı Şubat ayında 12 milyon dolar değerinde 8 adet RTG (Tekerlekli Vinç) eklenmiştir. Bunun yanında geçen yıl alınan ve değeri 15 milyon dolar olan 2 adet rıhtım vinci (post panamax Type) ile operasyon hızının ve gemi kabul kapasitesinin artması hedeflenmektedir. Dünyanın en büyük limanlarının tercih ettiği 65 ton kapasiteli, twinlift aparatlı ve 18 sıra erişimli yeni vinçlerle liman kapasitesi 1 milyon 800 bin TEU'ya ulaşmıştır" dedi.
Bu yılın ilk çeyreğinde ise her biri 150 ton kapasiteli olmak üzere 2 adet Gottwald marka mobil vinç alındığını kaydeden Vardar, bunlara ek olarak liman sahasında kullanılmak üzere 75 adet kamyon ve treylerin hizmete sunulduğunu belirtti. Vardar, "Ayrıca 45 ton kapasiteli 10 adet elektrikli RTG satın alınmış olup, vinçler yatayda 6 sıra ve tır geçiş hattı, düşeyde de 5 kat stok ve 1 kat aktarma özelliğine sahiptir. Ayrıca liman sahasında rıhtımlara kadar uzanan ve 2 km uzunluğunda 4 hattan oluşan demiryolu terminali bulunmaktadır" diye konuştu.
Demiryolu hattıyla güçlerinin arttığına vurgu yapan Vardar, MIP Demiryolu Terminali üzerinde RTG vinci çalışabilmesi için gerekli altyapının tamamlandığını ve demiryolu terminaline tahsis edilen RTG'nin 400 metre uzunluğundaki bir bölgede 4 demiryolu hattı üzerinde çalışmaya başladığını söyledi. Vardar, RTG'nin devreye girmesiyle birlikte aynı anda 4 hat üzerinde operasyon gerçekleştirebildiklerini ve bu sayede operasyon hızının arttığını sözlerine ekledi. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Tgf Başkanlar Kurulu, Mersin Limanı'nı Gezdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?