Tasarım Kenti Gaziantep Farkındalık Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Tasarım Kenti Gaziantep Farkındalık Toplantısı

Tasarım Kenti Gaziantep Farkındalık Toplantısı

Tasarım Vakfı tarafından düzenlenen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Tasarım Kenti Gaziantep Farkındalık Toplantısı’ yapıldı.

20.06.2014 18:24

Tasarım Vakfı tarafından düzenlenen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen 'Tasarım Kenti Gaziantep Farkındalık Toplantısı' yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tasarım Vakfı Kurucu Başkanı Faruk Malhan, 'tasarım kentleri üzerine dünya örnekleri' konulu bir konuşma yaptı. Gaziantep'e 9 kişilik bir ekip ile geldiklerini açıklayan Malhan, küçük bir Gaziantep turu ile kent hakkında bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile küçük bir çalışma yaptığını ifade eden Malhan, "Gaziantep'i anlamak için küçük gruplar halinde toplantılar yaptık. Ekibin içerisinde şehir plancısı, tarihçi, iletişimci, işletme uzmanları ve bu grubun içinde mutfak da var. Tasarım kavramı sanayi devriminden sonra çıkmıştır. Tasarımcılar ürün tasarlarlar, bu ürünler arasında yollar, köprüler, mobilyalar tasarlarlar. 20. yüzyıldan bu yana bütün tasarımlar tasarım dünyasında küçük kaldı. Günümüzde tasarım sanayi, siyaset, ekonomi, sosyolojiye yön verir oldu" dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, 1930'lu yıllardan bugüne gelindiğinde kent tasarımı konusunda gerekli yönetimin sağlanamadığını dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, tasarım açısından kentin bir maddi varlığı, bir de ruhu olması gerektiğini, ancak bu konuda Gaziantep'teki nüfus artışın ön görülemediğini vurguladı. Prof. Dr. Coşkun, "Aşırı göç, nüfus artışı ve bun kente nüfusun da artmasına sebep olmuştur. Göçler daha fazla doğudan olduğu için eğitim seviyesini de düşürmüştür. Şehrin ruhunu sağlayan iki temel unsur vardır. Bunlardan birincisi vizyoner yöneticilerin olması lazım. İkinci olarak şehri benimseyen ve de sahiplenen sanatçılar ve insanlar lazım. Şehrin kendi dokusundan çıkan, sahiplenme, estetik anlamda, sanat anlamında, bilim anlamında ve kültürel anlamda sahiplenilmesi olgusu artık anlaşılması gerek" diye konuştu.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav da, şehrin insanın vücudu gibi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sınav, "İnsanın nasıl ruhu var kalbi var, şehirde öyledir. Şehrin ruhu devlettir, yani valiliktir, şehrin kalbi ise belediyedir. Şehirde önemli olan diğer bir organ ise akıldır. Akıl üniversitelerdir ve üniversiteler akıl üretir, fikir üretir, bilgi üretir" şeklinde konuştu.

Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu da, Gaziantep'in Osmanlı Devleti zamanında da önemli bir kent olduğunu vurguladı. 1920'li yıllarda kent tasarımlarının olmadığını, ancak kent konusunda yapı konusunda belli kuralların olduğunu dikkat çeken Severoğlu, "Gaziantep'te bulunan eski yapıların tamamına baktığınızda ilk olarak doğaya, çevreye ve de insana saygıyı görüyorsunuz. 1930'lu yılarda Jansen'in yapmış olduğu asri mezarlıkla ilgili plana bugün baktığımızda bu yollar maalesef yoktur" ifadelerini kullandı.

ODTÜ'den Prof. Dr. İlhan Tekeli ise, kent sorunları derlenmesi, kent çalıştayı modellemesi, kurulum finalizasyonu konuları üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, 80 günlük bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmada "Gaziantep denilince insanların aklına ne gelmesi gerekiyor?" sorusunun cevabını çok net bulamadıklarını söyledi.

Gaziantep'in ekonomik kriterlerde ülke sıralamasında ilk 5 içinde yer aldığını, ancak, bazı alanlarda çok da başarılı olunmadığına vurgu yapan Şahin, yeni Gaziantep söyleminde nelere odaklanılması ve nelerin yapılıp yapılmaması konusunda iyi analizlerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Acil yapılması gereken işler ve 50 yıl sonra insanların kendilerinden nasıl görmesi gerektiği gibi iki önemli konunun bulunduğunu vurgulayan Şahin, öncellikle acil çözümlenmesi gereken konular üzerinde yoğunlaşmaları gerektiğini dile getirdi. Kenttin her geçen gün göç aldığını, 200 bin dolayında çalışanın, 250 bin civarında Suriyelinin yaşadığını hatırlatan Fatma Şahin, tüm bunlara rağmen kentler vizyonunda ve yarışında Gaziantep'in de var olduğunu dikkat çekti.

1 milyon 800 bin kişinin yaşadığı bir yerde insanların yaşamlarına dokunmak ve dokunurken de adaletli olmak gibi bir kaygılarının bulunduğunu açıklayan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nerede küreselleşip nerede yerelleşeceğiz. Nerede geleneğimizi koruyacağız, nerede geleceğimizi koruyacağız, kafamız net değil. Tüm bu çelişkiler bu çalıştaydan sonra belli olacak. Biz seçim beyannamesinde de birinci maddeyi bu şehrin kalkınması olarak koyduk."

Yerelde katılımcı demokrasinin örneklerini bizzat yaşayarak gördüğünü de belirten Başkan Şahin, bir cadde üzerinde yaptıkları yenileme çalışmasında farklı farklı görüşlerin ortaya çıktığını aktardı.

Ulaşım, imar ve turizm mastır planını yeniden planladıklarını ve bunun neticesinde yeni bir şehrin oluşmasının söz konusu olduğunu belirten Şahin, bunu yaparken iyi bir ekip ve bütçe planlaması yapılması gerektiğini söyledi.

Toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, üniversitelerden rektörler ve akademisyenler, STK temsilcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden yetkililer katıldı. Toplantı, kent merkezindeki tarihi han ve sokaklara yapılan gezi ile son buldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tasarım Kenti Gaziantep Farkındalık Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement