Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi, tarımda artan işçi maliyetlerini düşürmek amacıyla İngiltere'den ithal edilen Robotik Tekleme ve Çapa Makinesi, Sorgun ilçesinde pancar üreticilerine tanıttı.
Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin girişimleri sonucunda Sorgun'a getirilerek, bir pancar tarlasında işlevleri anlatılan Robotik Tekleme ve Çapa Makinesi, çiftçilerin yoğun ilgisini çekti. Pankobirlik Tarımsal Mekanizasyon Müdürü Onur Düzerdik makineyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Robotik Tekleme ve Çapa Makinesi'nin işçi maliyetini yüzde 90 oranında düşüreceğini ve bunun da pancar üreticisinin cebine daha fazla para girmesini sağlayacağını söyledi.
Makinenin İngiltere'den ithal edildiğini ve amaçlarının ticari kaygı taşımadan, gelişmiş bir teknolojiyi çiftçilerin görüşüne sunarak, makine hakkında bilgi vermek olduğunu ifade eden
Düzerdik, "Bu makineyi getirtmekteki bir diğer amacımızda Türkiye şartlarında hangi oranda etkili olup olmadığını tespit etmekti. Bize göre bu makinenin önemi çok büyük. Tarımın her safhasında makineleşmenin ve mekanizasyonun çözemediği hiçbir problem yok, örneğin; toprak hazırlığı, ekim, ilaçlama, gübreleme, hasat bunların hepsinin her birinin çeşitli evrelerinde değişik makineler kullanılıyor. Ancak her ne yaparsak yapalım, özellikle pancar tarımında sık ekim yapıp da, tekleme ihtiyacı duyuyorsak, mutlaka çiftçimizin işçiye ihtiyacı vardır. Bunu da mekanizasyonel olarak nasıl çözebiliriz arayışlarından yola çıkarak, hem Pankobirlik Yönetim Kurulu, hem de kooperatiflerimizin yönetim kurullarının desteği ile böyle bir makineyi getirip Yozgat, Konya ve Kayseri'den başlayarak Türkiye'nin her yerinde çiftçilerimize tanıtacağız" dedi.
Pankobirlik Yozgat Şubesi Başkanı Kürşat Arslan'da Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'a kendilerini dünya teknolojisiyle buluşturdukları için çok teşekkür ederek "Bizim gayemiz Türk çiftçisini en ileri teknolojilerle tanıştırıp, işçilik maliyetlerini en aza indirmektir" diye konuştu. Makinenin tanıtım etkinliğine katılmak üzere Sorgun'a gelen Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir'de kendisinin, Ziraat Yüksek Mühendisi ve pancar üreticisi olarak makineden çok etkilendiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Teknik olarak anlatılan bilgiler çok mükemmel. Tamamen bilgisayar ve kamera sistemi ile çalışan çok güzel bir makine. Ümit ediyorum yüzde 90 oranında çiftçimizi işçiye bağımlılıktan kurtaracaktır. Biz Sarıkaya'da iki çapanın dekarını 70 liraya anlaştık. Bu makineyle en fazla iki litre mazot yakarız. Oda 8 lira maliyet demektir. 70 liralık çapa işçiliğini 10-15 liraya düşüreceğiz demektir." - YOZGAT
Son Dakika › Yerel › Tarımda İşçi Maliyetini En Aza Düşüren Makine, Sorgun'da Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?