Malatya'da tarım danışmanlarına, 'kayısı semineri' verildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma'nın konuşmacı olarak yer aldığı "Kutsal Kayısı ya da Malatya'nın Umutları" konulu seminerde, kayısının dikiminden pazarlanmasına kadar birçok konu anlatıldı.
Seminere; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi,
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, İl Müdür Yardımcısı Ramazan Aytekin, Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü Ahmet Turan Karaca ve tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerini yürüten 75 teknik eleman katıldı.
Seminerin açılışında bir konuşma yapan Ali Selvi, "Malatya dendiği zaman kayısı, kayısı denildiği zaman Malatya akla gelmektedir. Kayısı ilimizin marka meyvesi olup, 39 bin çiftçi ailesi geçimini kayısıdan sağlamaktadır. Fakat son yıllarda kayısı üretim alanlarındaki hızlı artış ve beraberinde getirdiği yüksek rekolte, fiyatlarda gerilemeye sebep olmuştur. Kurumumuz çiftçimizin bu konudaki mağduriyetini önlemek için alternatif ürün projeleri gerçekleştirmekte, daha kaliteli ve uluslararası kükürdioksit değerlerine uygun kayısı elde edebilmek için eğitim ve yayım faaliyetlerine devam etmektedir. Malatya'da hayvancılığın gelişmesi için her türlü gelişmeye müsait ortam var. Mera alanı yanında oldukça geniş bir sulu tarım alanı var. Bunlar hayvancılığın gelişmesi için çok büyük avantajlar. Özellikle silajlık yem bitkilerinin ekiminde bu sulu tarım arazileri büyük avantaj. Bu kadar mera alanı ve sulu tarım alanına rağmen ilimizde büyük ve küçükbaş hayvan sayısı istenilen seviyede değil. Çiftçilerimizin tarımsal konulardaki eksikliklerini hep beraber gidereceğiz. Sizler de aslında sürekli yetiştiricilerle içi içe olmanızdan dolayı bir nevi kamu görevi icra ediyorsunuz.
Sizler de bizler gibi çiftçilerin sorunlarını yerinde tespit ederek çözümüne katkıda bulunuyorsunuz. İnşallah Sayın Doç. Dr. Bayram Murat Asma beyin burada vereceği bilgi ve mesajlar ilimizin marka meyvesi kayısının sorunlarının çözümüne bir katkı sağlar. Katılımınızdan ve katkılarınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Seminerde Doç. Dr. Bayram Murat Asma, katılımcılara "Küreselleşmenin Tarım Sektörüne Etkileri ve Kayısı Tarımı" konularında bir eğitim semineri verdi. Asma, kayısının dikiminden pazarlanmasına kadar birçok konuya değindi.
Seminer sonunda tüm katılımcılara, 'katılım belgesi' verildi.
Son Dakika › Yerel › Tarım Danışmanlarına 'Kayısı Semineri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?