Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından "Toprak Haftası ve Toprak Bayramı" etkinlikleri düzenlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Güray Koçak Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, "Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak, tarım arazisinin tarımsal amaçla kullanımının gerekliliği, kamuoyunda farkındalık oluşturmak, toprağın kıymetli bir varlık olduğu, kaybedilmesi halinde geri kazanımının mümkün olmadığı, korunup gözetilmesi gerektiği yönündeki toplumsal bilincin güçlendirilmesine yönelik olarak Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir" dedi. Toprak, hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Yaman, "Toprağın kayaların ufalanmasından oluşan toz parçalan olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir" diye konuştu.
Milattan en az 8 bin yıl önce insanlar tarafından bitki yetiştirmek için kullanılan doğal bir mekan olan toprağın tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yer olduğunu vurgulayan Yaman, şöyle devam etti: "Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Toprak sadece insanlar için değil, tüm canlılar için önemlidir. Bitkiler ancak topraktaki su ve madensel maddeleri alarak büyüyüp gelişirler. Toprak, özellikleri bilinerek işletilirse yenilenebilen ve ıslah edilebilen bir kaynak haline gelir. Gerekli ziraat kaidelerine uyulmadan kullanılırsa verimliliği düşer ve hatta bütünüyle ortadan kalkabilir. Toprak gerektiği gibi korunursa sürekli olarak en yüksek düzeyde ürün verebilir. Endüstriyel, ekonomik ve ulusal açıdan çok önemli olan toprağın yararlarını saymakla bitiremeyiz"
Kastamonu'nun 1 milyon 310 bin 810 hektarlık arazi varlığının sadece yüzde 28'lik kısmı olan 367 bin 445 hektarlık alanın tarım alanı statüsüne sahip olduğunu hatırlatan Yaman, şunları kaydetti: "Kastamonu, toprak varlığının büyük bir kısmı organik maddece zengin orman toprağı içermektedir. İklim ve fizyografik yapının müsaade ettiği kadar üzerinde her türlü kuru tarım ve sulanabilen alanlarda da sulu tarım kültürü yapılması uygundur. Bu kapsamda tarım arazilerinin korunması büyük önem arz etmektedir. Bakanlığımız misyonu gereği İl Müdürlüğümüzce, toprağın doğal veya yapay yollarla kaybım ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek; korunmasını, geliştirilmesini ve sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı arazi kullanımını sağlayacak denetim ve kontroller devam etmektedir. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak tarımsal arazilerimizin kıymetini biliyoruz. Buraların başka şekilde kullanılmasına müsaade etmiyoruz. Unutulmamalıdır ki, toprak olmadan ne biz olurduk ne de bir canlı"
Ayrıca Yaman, tarım arazisine sahip köylüleri anız yakmamaları konusunda uyardı. Konuşmaların ardından Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Sarıyıldız, "Toprak ve Erozyon" konulu sunumunu yaptı. - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Tarım'dan Toprak Bayramı Etkinliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?