Konya'da birinci derece arkeolojik SİT alanı olan Alaeddin Tepesi'nde tarihi su deposuna, tuvalet yapılıyor. Üstelik iddiaya göre tuvalet inşaatı, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan alınan izinle yapılıyor.
Günümüzde mesire yeri olarak kullanılan Alaeddin Tepesi'nde ilk yerleşim M.Ö 3000'lerde, Erken Tunç Çağında başladı. Büyükşehir Belediyesi, Alaeddin Tepesi'ndeki tuvalet sorunun gidermek için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan aldığı izinle üzerinde Sultan Abdülhamit'in tuğrasının bulunduğu su deposunun Alaeddin Camisi'ne yakın bölümdeki üzeri toprakla örtülü olan bölümüne kepçeyle giriş açıldı.
İçerisindeki boş alana, bölümler halinde tuvalet ve abdesthane yapıldı. İnşaatına yaklaşık bir ay önce başlanılan tuvalet bitme aşamasına geldi. Ferid Paşa Su Deposu'nun üzerinde tuğra bulunan giriş kapısına ise dokunulmadı.
SU TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz, Ferid Paşa döneminde yaptırılan asırlık su deposunun, su tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Dönemin Valisi olan Ferit Paşa'nın Çayırbağı'ndan çıkan suyu borularla Alaeddin Tepesi'ne taşıdığını ve buradan da şehirdeki tatlı su çeşmelerine verildiğini vurguladı. Su deposunun giriş bölümünde Sultan Abdülhamit'in tuğrasının yer aldığı bir kitabe bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karpuz, Ferit Paşa'nın, Beyşehir Gölü'nden Çarşamba Kanalı ile Konya ovasına su akıtarak kuraklıkla bir türlü baş edemeyen Konya çiftçisinin arazilerini sulanması sağladığını da vurguladı. Ferid Paşa'nın daha sonra sadrazam olduğunu da belirtti.
TARİHE SAYGISIZLIK
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Yılmaz da, "2 bin yıl şehre içme suyu sağlanan bir yere tuvalet yapılması büyük bir saygısızlıktır" dedi. Ferid Paşa döneminde de kullanılan su deposunun tarih açısından çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:
"Ferid Paşa döneminde Çayırbağı'ndan çıkan su borularla Alaeddin Tepesi'ndeki su deposuna taşınmış buradan da şehirdeki tatlı su çeşmelerine verilmiştir. Son dönemlerde suyun sızma yaparak Alaeddin Camisi'nin temeline zarar verdiği tespit edilmiş ve buradaki su boşaltılmıştır. Anıtlar Kurulu'nun buna nasıl müsade ettiğini anlamak mümkün değil. Ayrıca sosyal açıdan bakıldığı zaman 2 bin yıllık şehre içme suyu verilen yere tuvalet yapılması çirkin bir durum. Başka yer bulamamış gibi su deposunu tuvalete çevirmişler."
KORUMA KURULU SESSİZ
Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Boran, ise kurulun su deposunun tuvalete dönüştürülmesi ile ilgili konuşma yetkisinin bulunmadığını söyledi.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri de, tuvalet inşaatıyla ilgili çalışmaların proje kapsamında devam ettiğini ve bugüne kadar konu ile ilgili kendilerine iletilen herhangi bir şikayet olmadığını belirtti.
Son Dakika › Yerel › Tarihin İçine Pislediler! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?