Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün iller arasında en fazla işlem yaptığı 6'ncı il Şanlıurfa. 2013 yılında 50 bine yakın tapu işlemi yapan Şanlıurfa İl Tapu Müdürlüğü, özellikle kasım ayından bu yana günde 200'den fazla başvuruyu kabul ediyor. Aylık ortalama 2 milyondan fazla harç ve çeşitli vergi ile işlem tahsilatı yapan kurumun sadece aralık ayında Şanlıurfa'dan topladığı para miktarı 4 buçuk milyon TL'den fazla. Bulunduğumuz ocak ayı ve 2014 yılında bu rakamların çok daha fazla üzerine çıkılması bekleniyor. Üç ay öncesine kadar müdürlük yapan Mehmet Oymak ile yerine gelen yeni müdür İbrahim Ersoy'un, kurumdaki işleyişi sistemli hale getirmek istemesine ve vatandaşlardan ekstradan para tahsilatı yapan ayaküstü aracıları büyük oranda devreden çıkarmayı başarmasına rağmen personel yetersizliği nedeniyle vatandaşın mağduriyeti bir türlü önlenemiyor.
VATANDAŞLAR PARASIYLA REZİL OLUYOR
Resmi evraklar üzerinde çalışan personel sayısı 60'ken şuanda Tapu Müdürlüğü'nde hizmet veren personel sayısı 37-38'i geçmiyor. Bunun sebebi ise geriye kalan personelden bazılarının ücretsiz bazılarının da doğum izninde olmasının yanı sıra bir kısmının da görevlendirme ile başka kurumda bulunması. Aday memur sayısı ise, 33 olmasına rağmen 25'i Hizmet İçi Eğitim almak üzere il dışında bulunuyor. Ülke genelinde aynı potansiyele veya daha az işlem talebiyle karşı karşıya olan müdürlüklerde ortalama 100 personel çalışıyor. Ankara ve Şanlıurfa'daki yetkililerin personel takviye etme konusundaki ilgisizliğin bedelini ise parasıyla kurumdan hizmet almak isteyen vatandaşlar ödüyor. Her gün çok yoğun olduğu ve öğlenden sonra işlem yapma şansı kalınmadığı için sabahın çok erken saatlerinde kurum önüne gelen vatandaşlar burada uzun kuyruklar oluşturuyor. Tek personelin evrakların eksik olup-olmadığını kontrol ettiği birim önünde oluşan ilk kuyrukta, vatandaşlar saatlerce ayakta bekleyerek kendilerine sıra gelmesini bekliyor. Bu birimde kendisine sıra geldikten sonra da kurtulamayan vatandaşlar, bu defa başvuru numarası almak amacıyla sıraya giriyor. İnsanların adeta birbirine yapışıp izdiham oluşturduğu bu birimden numara almayı başardıktan sonra da kuyruk çilesi bitmiyor.
UZUN KUYRUKLARIN ARDINDAN ERTESİ GÜNE DE SARKABİLİYOR
Tapu Müdürlüğü'nde işlem yapacak insanların sabır testi bu kez başvuruların kabul edildiği birim önünde başlıyor. Numara monitörlerinde 200'e yakın işlem arasında kendi sırasının gelmesini bekleyen vatandaşlardan bazıları öğlen mesaisine kadar beklediği halde evraklarını teslim edemiyor. Öğleden sonra başvurular alınmadığından geri dönmek zorunda kalan vatandaşlar, ertesi sabah gelerek evraklarını teslim edebilmek için tekrar numara sırasına giriyor. Numarayı almayı başaran vatandaş, yine başvuru kabul eden memurların önünde duran numara monitörlerine bakarak sırasını bekliyor.
SIRA ZİRAAT BANKASI ÇİLESİNDE
Bu kadar çileye katlanmak istemeyen vatandaşlar, ekstra ücreti de göze alarak dosyasını aracı kişilere devretmek istiyor. Ancak gayrimenkulü satan kişinin bizzat kendisinin kuruma gelmesi ve kuyruklarda bekledikten sonra imza atması gerektiğinden aracılar da devre dışı kalıyor. Gayrimenkul alış-verişi yapmak isteyenlerin çilesi bu kadarla da bitmiyor. Üç uzun ve çileli kuyruktan sonra başvurusu kabul edilen vatandaş bu defa Tapu Müdürlüğü'nden SMS gelmesini bekliyor. Kişinin şansına ve kurumun yoğunluğuna göre bu süre üç ile bir hafta arasında değişebiliyor. Şayet kişiye SMS gelse ve kuruma davet edilse bile işlem hemen yapılamıyor. Çünkü tahsil edilmek istenen vergi ve çeşitli harçlar var. Kurum içerisinde tahsilat yapılamadığından bu kez para yatırmak için geri gönderilen vatandaşların tek alternatifi var, o da Ziraat Bankası'nın Karayolları Şubesi. Diğer şubelerdeki müşterilerinin rahatsız olmamasını isteyen Ziraat Bankası vatandaşa sadece bir şubesini dayatırken, diğer bankalar da bu tahsilatları yapamıyor. Yine Emlak Vergisi borcu bulunanlar da belediyeye giderek borcunu kapatmak zorunda.
HİSSELİ TAPU ÇİLESİ DAHA FAZLA
Harçları da yatırmayı başaran vatandaş nihayet alış-verişini gerçekleştiği ana yaklaşmıştır. Şayet memur bu arada kurumdan ayrılmamış ve izin almamışsa kuruma gelen taraflara son imzalarını attırarak işlemlerini tamamlıyor. Bir saatte yakın bunun için kurumda kalan vatandaş bir saat daha beklerse tapu belgesini de alıp kurumdan kurtulabiliyor. Ancak hisseli tapu veya haczi bulunanların işlemi bu kadarla da bitmiyor. Hisseli tapularda Reform Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar kaç gün sürerse bu süre beklenmek durumunda. Reformdan onay gelmesi durumunda tapu işlemi gerçekleşebilmektedir. Tapusunda haciz veya ipotek bulunanların işi daha da zor. Tapu üzerinde hak iddia edenler haczi veya ipoteği kaldırmadığı ve kurumlarda yapılan yazışmalar sonlanmadıkça işlem yapılamıyor.
Tapu Müdürlüğü yetkilileri konuya sessiz kalırken, Ankara'daki Şanlıurfa milletvekillerinin vatandaşın yaşadığı sıkıntı karşısında ne yapacağı merakla bekleniyor.
Şanlıurfa Tapu İl Müdürlüğü'nde en dikkat çeken ilginç husus, kadın çalışanların başka illerden gelse bile kentin doğurganlık hızına ayak uydurması. Kuruma il dışından gelenlerin iki yıl görevde kalma zorunluluğu var. Üçte birisi kadın olan kurumda kadınların neredeyse bir yılı doğumla geçiyor. Geriye verimli olması beklenen bir yıl kalıyor. Gayrimenkul sahiplerinin başvurularını kabul eden birimdeki üç kadından birisi kısa bir süre önce doğum izninden dönmüş. Diğer ikisinden birisi kısa bir süre sonra doğum yapması bekleniyor. Üçüncü kadın memur ise yine hamile ancak doğumuna daha var. Tapu Genel Müdürlüğü'nün personel eksikliği karşısında kayıtsız kalması kuşkusuz en fazla hamile kadın çalışanları zor durumda bırakıyor. Doğumu yaklaşan çoğu kadın çalışan, kurumdaki sıkıntıyı bildiğinden doğum iznini mümkün olduğunca geciktiriyor. Bunu sebebi ise hem çalışan arkadaşları daha fazla zor durumda kalmasın diye yapıyor hem de insanların uzun kuyruklardaki durumuna vicdanı el vermiyor.
TAPU MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜKŞEHİR GEÇİŞİ İLE S.O.S VERİYOR
Şanlıurfa'nın büyükşehir statüsüne geçmesi ile birlikte oluşturulacak merkez ilçeler Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye Tapu Müdürlüklerine personelin nasıl dağıtım yapılacağı ve bu personel sayısı ile geçiş sürecinin nasıl atılacağı henüz bilinmiyor. Bilinen tek şey var, o da mevcut üç katlı Tapu Müdürlüğü binasnın her katının bir merkez ilçeye tahsis edileceği. Kurulacak her üç merkez ilçeye de yeni personelin gönderilmesi şimdilik beklenmiyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Yerel › Tapu Genel Müdürlüğü, Urfalıları Süründürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?