Suriyeli Misafirler Meslek Sahibi Oluyor" Projesinin Tanıtımı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Suriyeli Misafirler Meslek Sahibi Oluyor" Projesinin Tanıtımı Yapıldı

Suriyeli Misafirler Meslek Sahibi Oluyor" Projesinin Tanıtımı Yapıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) ve Dünya Bankası ortaklığıyla yürütülen "Suriyeli Misafirlerimiz Meslek Sahibi Oluyor" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

06.12.2016 15:42

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) ve Dünya Bankası ortaklığıyla yürütülen "Suriyeli Misafirlerimiz Meslek Sahibi Oluyor" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen tanıtım toplantısına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uymaz, Geleceğin Eğitim Derneği Başkanı Nimet Baş, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, İŞKUR İl Müdürü Sıraç Erkin, STK temsilcileri ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Suriyeli mültecilere yapılan yardım ve hizmetlerinin' anlatıldığı toplantıda de Suriyeli mültecilere yapılması gereken konulardan bahsetti.

Suriye konusunda herkesin zamanın ve mekanın şahitleri olduğunu ifade eden Şahin, çoğunluğun güvenli, adaletli ve mutlu olmadığı bir ortamda hiç kimsenin mutlu olamayacağını söyledi.

Türkiye'de yaşayan 2,5 milyon mültecinin yüzde 70'inin Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay hattında yaşadığına dikkati çekerek,"Yükümüz öyle ağır ki. Bizim bu yükü taşıyabilmemiz için dostlara, arkadaşlara ihtiyacımız var. Kentin tüm paydaşlarıyla oturduk 4 ana başlıkta Gaziantep modelini oluşturduk. Eğitim, sağlık, istihdam ve güvenlik. Burada derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının iki katı. Temel eğitimde birlikte okuma modeli dediğimiz modeli getirmemiz gerekiyordu. Aksi takdirde bugün Fransa'nın yaşadığı, göçü yönetemezseniz gettolaştırıyorsunuz, kutuplaştırıyorsunuz. O da ırkçılığı ve terörizmin altyapısını oluşturuyor. Biz şu anda Türkiye mülteci çocukların okullaşma ortalamasının iki katındayız. Türkiye'de yüzde 30, biz yüzde 60'ı yakaladık. Bu sene okula başlayacak mülteci çocukların yüzde 90'ı okula başladı. Paramız olmamasına rağmen, şu anda 30 büyükşehir arasında İller Bankasından gelen para açısından 29. sıradayız Gaziantep ve Şanlıurfa olarak. Biz bunu bir kalkınma projesi olarak görüyoruz. Bu iş bittiği zaman, herkes toprağına döndüğü zaman kafanda ne kaldı duygusu o kadar önemli ki. Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar birbiriyle anlaşır" dedi.

GED Başkanı Bakanı Nimet Baş, dernekleri ve yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verirken, Türkiye'nin son yıllarda karşı karşıya kalmış olduğu sorunlara özgün çözümlerle, sorunlar kangrenleşmeden, ulusa ve uluslararası eğitim politikalarına katkıda bulunmak amacıyla yeni bir proje hayata geçirmek üzere olduklarını söyledi.

Suriye iç savaşı nedeniyle tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya kalan Türkiye'nin 2 milyon 734 bin kayıtlı mülteciyle tüm Avrupa ülkelerinden çok daha fazla mülteci barındırdığını anımsatan Baş, bu meselenin Türkiye'de hem toplumsal düzenin işleyişinde hem de kamusal işleyişte ciddi aksaklıklara neden olabildiğini belirterek, "Barınma, geçinme, toplumsal entegrasyon, eğitim bunların başında gelmektedir. Buradan yola çıkarak Geleceğin Eğitimi Derneği, Suriyeli misafirlerimizin eğitimi ve istihdamı için Dünya Bankası tarafından desteklenen "Suriyeli Misafirlerimizin Eğitim ve Sosyo-Ekonomik Kazanımlarının Artırılması Yoluyla Toplumsal Entegrasyonlarının Geliştirilmesi Projesi" ile mülteci sorunun en çok yaşandığı illerden olan Gaziantep'te bu sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır. Bizim burada amacımız Suriyeli misafirlerimizin entegrasyonudur. Yaşadığımız topluma entegre olmak hepimiz için önemlidir. Projenin ilk aşaması profil testleri. Gelen kişi kimdir, mesleki yeterlilikleri nedir. Bugün buradan Gaziantep'te 2-3 yıl sürecek olan projeyi başlatmış oluyoruz" dedi.

Baş, sorunun çok yönlü olması nedeniyle projenin içeriğinin de çok yönlü ele alınıp hayata geçirileceğini dile getirerek "Hedef kitlenin toplumsal adaptasyonu ve iletişim sorunlarının giderilmesi için Türkçe dil eğitimi, savaş ve yerinden zorunlu göçün getirdiği travmaların üstesinden gelmek için psikolojik destek, hukuki mevzuat ile temel sorunların giderilmesi ve son olarak mesleki eğitimle kişinin istihdamı önündeki engellerin kaldırılmasıyla proje süreci tamamlanacaktır" diye konuştu.

Vali Vekili Halil Uyumaz da, Gaziantep'te 360 bin Suriyelinin yaşadığını, bunların sadece 47 bininin 5 barınma merkezinde yaşadığını dile getirerek sağlık, barınma, yardımlar konusunda Türk vatandaşları hangi hizmetlerden yararlanıyorsa Suriyelilerin de onlardan yararlandığını vurguladı.

Gaziantep'te şu anda 58 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğüne dikkati çeken Uyumaz, "52 geçici eğitim merkezi adını koyduk ama bizim çocuklarımızın okuduğu okullarda eğitim görüyorlar. Bizimkiler sabah gidiyor Suriyeliler öğleden sonra. Birkaç okulda da sadece Suriyeliler eğitim görüyor. Suriyeli genç ve çocukların okullaşma çağındakilerin yüzde 60'ı okula gidiyor. İlkokulda yüzde 90'lar seviyesindeyiz. Lise dönemindekilerde ise büyük bir mücadele içeresindeyiz. Onlarda erken yaşta bir evlenme alışkanlığı var bir de çalıştırmak istiyorlar. İnanıyorum ki biz bu seviyeyi kısa bir sürede daha da artıracağız" diye konuştu.

Uyumaz, Türkiye'deki kayıtlı mülteci sayısının 2 milyon 850 bin olduğunu sözlerine ekledi. Açılış konuşmalarının ardından projeyle ilgili sunum yapıldı.

Geleceğin Eğitim Derneği, Türkiye genelinde eğitim konulu konferanslar, toplantılar, seminerlerin yanı sıra çalıştaylar yaparak Türk eğitimine katkı sunuyor. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Suriyeli Misafirler Meslek Sahibi Oluyor' Projesinin Tanıtımı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement