Mardin - Suriye Yardımlaşma Platformu Başkanı Mehmet Timurağaoğlu "Suriye'de bir dram yaşanıyor. Dördüncü yılında en büyük duamız bu dramın sona ermesidir" dedi.
Timurağaoğlu, AA muhabirine, Suriye'deki insanların içinde bulunduğu savaş ortamının üçüncü yılını doldurduğunu ve dördüncü yılına girdiğini belirtti.
Mağduriyetlerinin herkes tarafından görüldüğünü ve bilindiğini kaydeden Timurağaoğlu, Suriye'de 5 milyon insan, evlerini ve barklarını terk ederek ülke içinde çatışmaların yaşanmadığı başka yerlere kaçmak zorunda kaldığını söyledi.
Hem Suriye'de kalan hem de savaştan kaçmak zorunda kalan vatandaşlara yardım etmenin bir kardeşlik vazifesi olduğunu ifade eden Timurağaoğlu "Başta bu insanlara acil bir şekilde yardımların uzatılması gerekir. Halkımızı, bu konuda duyarlı ve dualı olmaya davet ediyoruz. Suriye'de bir dram yaşanıyor. Dördüncü yılında en büyük duamız bu dramın sona ermesidir" dedi.
"Mardin'de 50 binden fazla Suriyeli var"
Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Mardin'de sığınan Suriyeli sayısının ise 50 binden fazla olduğunu ifade eden Timurağaoğlu şunları söyledi:
"Suriye'den bir şekilde kaçıp Mardin'e gelen kardeşlerimizin sayısı 50 bin civarında. Bizdeki resmi kayıtların dışında Mardin genelinde bulunan Suriyelilerin sayısının bu rakamın çok üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Buraya gelenlere, barınma, ev eşyası, gıda ve giyecek yardımını imkanlar dahilinde yapıyoruz. Ama bunlar yetersiz kalıyor. Devlet yetkililerimiz, sağlık konusunda her tür hizmeti veriyor. Hayırsever vatandaşlarımızı, gıda ve diğer ihtiyaçların karşılanması için yardım etmeye çağırıyoruz. Bu misafirlerimize bir nebze de olsa vatandaşlarımızdan yardım etmelerini bekliyoruz."
Timurağaoğlu, Mardin'de bulunan Suriyeli çocukların sokakta kaybolmaması ve kötü yola düşmemeleri için de 4 okul açtıklarını bu okullarda yaklaşık bin 500 Suriyeli öğrencinin öğrenim gördüğünü belirtti.
Merkezi Mardin'de bulunan düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Tahlil Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül ise iç savaşta Suriye halkının inanılmaz bir insanlık dramı yaşadığını belirtti.
Akgül şöyle dedi:
"An itibarıyla yüz binlerce kişinin canını verdiği, milyonlarca insanın mülteci durumuna düştüğü Suriye konusunda Türkiye'nin başından beri komşuluk sınavını alnının akıyla yürütmeye devam ettiğini söyleyebilirim. Bu sınavı geçemeyen varsa o da Esed sonrası yönetimin kendilerine tam bağımlı olması yönünde yaptıkları hesap geciktiği için bu katliamı bilerek uzatan batı dünyası ve onların çıkarları doğrultusunda politikalarını belirleyen İslam ülkeleri olmuştur."
Uluslararası Şefkat Derneği Mardin Temsilcisi Osman Yıldız da Türkiye'ye sığınan Suriyelilere vatandaş, sivil toplum kuruluşları ve devlet olarak yardım ve desteklerinin sürdüğünü söyledi.
Kendilerinin de üzerlerine düşen görevi yerine getirme çabasında olduklarını belirten Yıldız, şunları söyledi:
"3 yılı aşkın Suriye'de süren anlamsız bir savaş yüzünden maalesef Suriyeliler yurtlarını terk ederek Türkiye'ye sığınıyor. Biz de burada üzerlerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Dernek olarak giyim, gıda, ev malzemeleri gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir çok yardım yapıyoruz. Eğitim anlamında önemli adımlar attık. Mardin ve Kızıltepe'de 2 okul açtık. Kızıltepe ilçemizde 650, Mardin'de de şimdilik 300 öğrenci eğitim görüyor. Mardin'deki okulun kapasitesi ise 750 kişilik. kayıtlar devam ediyor. Kendi müfredatlarına göre eğitim gören öğrencilere ve öğretmenlere de kırtasiye ve benzeri yardımlarımız da oluyor"
Yıldız, Türkiye'nin, Suriye'den gelenlere kucak açtığını, ayrıca Suriye'de de yaşanan dramın uluslaraarası platforma taşınıp sorunun çözümü için çaba sarf ettiğini belirterek "3 yıldır kesintisiz bir dram yaşanıyor. Kötü bir durumdadırlar. Sağlık, gıda ve barınma problemleri var. Bir an önce uluslararası seviyeye taşınarak bu sorunun çözülmesi lazım. Her gün ölüm haberleri geliyor. Bunun artık bir an önce önlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Suriye'de İç Savaşın 4. Yılına Girildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?