Sülük Gölü Belgeseli Tanıtım Gösterimi Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Sülük Gölü Belgeseli Tanıtım Gösterimi Yapıldı

Sülük Gölü Belgeseli Tanıtım Gösterimi Yapıldı

Elazığ'ın gizli kalmış kültür ve tabiat güzellikleri Fırat Üniversitesi'ne bağlı yayın yapan Fırat TV ile gün yüzüne çıkıyor.

25.02.2013 15:20

Elazığ'ın gizli kalmış kültür ve tabiat güzellikleri Fırat Üniversitesi'ne bağlı yayın yapan Fırat TV ile gün yüzüne çıkıyor. Ağın ilçesine bağlı Balkayası köyü sınırları içinde bulunan Sülük Gölü ve çevresindeki kültür ve tabiat varlıkları belgeselleştirildi.

Yüksek çözünürlüklü, 16/9 formatında hazırlanan belgesel için yolu bile bulunmayan bölgede, 2012 Mayıs ayında zor koşullar altında 2 gün ve 2 gece boyunca özel tekniklerin de uygulandığı temel çekim çalışmaları gerçekleştirildi. Belgeseli, ünlü devlet tiyatro sanatçısı Rüştü Asyalı seslendirdi. 2012 yaz aylarında da çekim ve montaj çalışmaları devam eden belgesel, Romence'ye de çevrildi. Yönetmenliğini Fırat TV Haber Koordinatörü Hakan Cem Işıklar'ın yaptığı belgesel çalışmasında, iletişim fakültesinden bir araştırma görevlisi ve 3 öğrenci faal olarak görev aldı. Sülük Gölü Belgeseli'nde Prof. Dr. Marlen Adamadze'nin de iki ayrı bestesi kullanıldı. Manas Yayınevi'nde Elazığ'ın önde gelen kültür ve sanat insanlarına tanıtım gösterimi yapılan belgeselin yönetmeni Hakan Cem Işıklar, Sülük Gölü gibi bir tabii güzelliği tesadüf eseri keşfettiklerini belirterek, "Belgeselimiz 2012'nin Mayıs ayında bir Ağın ziyareti sırasında biraz tesadüflere bağlı olarak keşfettiğimiz Sülük Gölü ve bu gölün bulunduğu eski adı Şıhlar Köyü olan Balkayası Köyü arazisinde çekildi" dedi. Fırat Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl ve yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kılıç ile İletişim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Esma Şimşek'e çalışma sırasında kendilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür eden Hakan Cem Işıklar, öğrencilerinin büyük bir fedakarlıklar göstererek dahil oldukları bu çalışmada, özellikle belgesel yapım sürecine ilişkin ciddi tecrübeler edindiğini de vurguladı. Işıklar, "O bölgede gördüğümüz 'o doğal yapıyı bir belgesele çevirebilir miyiz?' düşüncesiyle yola çıkarken, elimizdeki ekipmanı nasıl kullanmamız gerektiğini çok kısa bir zaman içinde değerlendirdik ve kısıtlı süre içinde çekimleri gerçekleştirmeye karar verdik. Balkayası köyünden Galip Ergül beyefendinin de yardımları ile fakültemizden bir araştırma görevlisi ve 3 öğrenci arkadaşımızla beraber bölgeye giderek kamp kurduk. 2 gün 2 gece boyunca bölgede kaldık ve bazı özel çekim tekniklerini de uygulayarak görüntüleme çalışmalarımızın temel bölümünü tamamladık. Daha sonra yaz aylarında tekrar bölgeye giderek, yeni çekimler ve çalışmalar gerçekleştirdik. Belgeselimiz için Harput ve Hazar Gölü çevresinde de kısa süren çalışmalar yürüttük. Böylece bölgenin kültür ve tabiat varlığını elimizden geldiğince kaliteli ve dikkat çekici bir şekilde ortaya koymaya çalıştık" diye konuştu.

ELAZIĞLI KÜLTÜR SANAT ADAMLARINDAN BELGESELE TAM NOT

Belgesel gösteriminin ardından söz alan araştırmacı yazar Hadi Önal belgeselin bölgenin önemli bir güzelliğini ortaya çıkardığını söyledi. Önal, "7 iklim 70 renk, her boğumu bir ahenk. Çiçek çiçek, çelenk çelenk, Anadolu'muzun bir güzel coğrafyasını gözlerimize yaşatan güzel insanlara teşekkür ediyorum. Gerçekten Sülük Gölü ve Balkayası köyünü ve çevresini çok güzel anlatmışlar. Elbette Anadolu'muz bütün bu güzellikleri saklıyor. Bu coğrafya pek çok güzelliği bağrında barındırıyor. Bulmak, görmek, yaşamak ve gelecek nesillere aktarmak elbette üniversitelerimizin ve bizlerin görevidir" şeklinde konuştu. Araştırmacı yazar ve şair Günerkan Aydoğmuş da, "Bu güzel gösteride emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Bize büyülü bir diyarı tanıttılar. Çekimler enfesti. İşin içinde ustalık da var tabi. Ulusal TV'lerde çok rahatlıkla yayınlanabilecek nitelikte bir belgesel. İzlerken değişik duygular içinde kaldım" ifadelerini kullandı.Çalışmayı yapanlara teşekkür eden Dr. Naci Onur ise, "Bu çalışmanın içersinde güzel sanatların her dalından örnekler var. Resim sanatına, heykel sanatına, edebiyata, şiire emsal olabilecek ve onların ilhamlarını genişletebilecek son derece güzel görüntüler var. İnsanlar bu görüntüleri izlerken belki şair olmasa bile şiir yazabilecek düzeyde güzelliklerle dolu bir hayat sürebilir. O bakımdan bu çalışmayı yapan arkadaşlara minnet ve şükran borçluyuz" dedi. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sülük Gölü Belgeseli Tanıtım Gösterimi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement