Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanlarının denetim yaparken, teftiş, soruşturma ve inceleme raporu hazırladıklarını söyleyen Emekli Ticaret Mahkemesi Başkanı Mahmut Munyar, "Teftiş ve inceleme raporları rutin raporlar. Ama soruşturma raporundan korkacaksınız. Soruşturma raporu, denetim sırasında, kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğinin öğrenilmesi durumunda düzenlenmektedir" dedi.
BSMMMO Hizmet Binası'nda, Emekli Ticaret Mahkemesi Başkanı Mahmut Munyar, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Aker Doç. Dr. Halit Aker ve Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Komisyon Başkanı Kasim Çapraz'ın sunumunda, 'İkincil Düzenlemeler Işığında Yeni Türk Ticaret Kanunu Uygulamaları' konulu seminer düzenlendi. Mesut Topcu başkanlığındaki BSMMMO Yönetim Kurulu Üyeleri'nin yanı sıra meslek mensuplarının da yoğun katılım gösterdiği seminerin açılışını BSMMMO Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Komisyon Başkanı Kasim Çapraz yaptı. Kasim Çapraz, komisyon olarak yeni TTK'ya ilişkin bilgilendirme içerikli toplantılar organize ederek, meslek mensuplarının güncel bilgiye ulaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Yeni TTK'nın 2012 yılı Temmuz ayından itibaren yürürlükte olduğunu bildiren Çapraz, ikincil düzenlemeleri içeren birtakım yönetmelik ve tebliğlerin ise henüz tamamlandığını, şimdiye kadar dört adet yönetmelik, sekiz adet de tebliğ çıkarıldığını kaydetti. Konuşmacılar hakkında da kısaca bilgi veren Kasim Çapraz, sözü sunumunu gerçekleştirmek üzere Emekli Ticaret Mahkemesi Başkanı Mahmut Munyar'a bıraktı.
DÜZENLENECEK RAPORLAR
Meslek mensuplarının, gerek yasayı gerekse ikincil mevzuatları çok iyi incelemeleri ve uygun işlemler yapmaları gerektiğini söyleyerek sunumuna başlayan Emekli Ticaret Mahkemesi Başkanı Mahmut Munyar, "Şirketlerin kuruluşundan itibaren, fesih ve tasfiyesine kadar bütün işlemlerin bakanlık tarafından denetlenmesi söz konusu. Bakanlığın ne şekilde denetleme yapacağı, denetleme yönteminin ne olacağı konusunda ise özel bir yönetmelik yayınlandı" dedi.
"SORUŞTURMADAN KORKUN"
Yönetmelik hakkında ayrıntılı bilgi veren Mahmut Munyar, "Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanları denetim yaparken, bununla ilgili rapor da düzenlenecek. Teftiş, soruşturma ve inceleme raporu hazırlamaları gerekecek. Teftiş ve inceleme raporları rutin raporlar. Ama soruşturma raporundan korkacaksınız. Soruşturma raporu, denetim sırasında, kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğinin öğrenilmesi durumunda, yetkili makamlara bildirmek üzere düzenlenen rapordur. Denetim elemanı geldi, incelemeyi yaptı ve baktı ki bir suç var. O zaman düzenleyeceği rapor, soruşturma raporu olacaktır" şeklinde konuştu.
Denetim elemanlarınca düzenlenen raporların, başkanlık bünyesinde oluşturulan 'Rapor Değerlendirme Komisyonu'na gönderildiğini de sözlerine ekleyen Munyar, "Bakanlık denetim elemanlarınca yapılan değerlendirme sonucunda, ticaret şirketinin kamu düzenine veya işletme konusuna aykırı işlemlerde bulunduğu tespit edilir ise fesih davası açılması yoluna gidilecektir" diye konuştu.
Munyar'dan sonra söz alan UÜ Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Aker ise anonim şirketlerin genel kurulları ile faal olmayan şirketlerin nasıl tasfiye edileceğini kapsayan 6331 sayılı kanun hakkında bilgi verdi.
BAOB Yerleşkesi'nde düzenlenen seminer, soru-cevap bölümü ile devam ederken, BSMMMO Başkanı Mesut Topcu'nun konuşmacılara günün anısına plaket takdim etmesi ile sona erdi.
(YS)
25.01.2013 11: 10: 00
TSI
NNNN - BURSA
Son Dakika › Yerel › 'Soruşturma Raporundan Korkun!' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?