"Sorunlar Kazındığında Altından Kayıt Dışı Çıkıyor" - Son Dakika
Yerel

"Sorunlar Kazındığında Altından Kayıt Dışı Çıkıyor"

"Sorunlar Kazındığında Altından Kayıt Dışı Çıkıyor"

'Çağdaş Vergilemede Kayıt Dışı Engeli ve Muhasebe Mesleğine Etkileri' konulu panelde kayıt dışı sorunu masaya yatırılırken, ülkenin her türlü detay sorunu kazındığında, altından kayıt dışının çıktığına vurgu yapıldı.

29.03.2013 11:48

'Çağdaş Vergilemede Kayıt Dışı Engeli ve Muhasebe Mesleğine Etkileri' konulu panelde kayıt dışı sorunu masaya yatırılırken, ülkenin her türlü detay sorunu kazındığında, altından kayıt dışının çıktığına vurgu yapıldı.

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Şenyüz, Vergi Başmüfettişi Mustafa Dündar, Uludağ Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Gerçek, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Biyan ve BSMMMO Başkanı Mesut Topcu'nun sunumunda, 'Çağdaş Vergilemede Kayıt Dışı Engeli ve Muhasebe Mesleğine Etkileri' konulu panel düzenlendi. Meslek mensuplarının yoğun katılımıyla BSMMMO'nun BAOB Yerleşkesi'ndeki hizmet binasında düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Doğan Şenyüz, kayıt dışı ekonominin hayatın bir parçası olduğunu söyledi.

'Çağdaş Vergilemede Mükellefi Korumaya Yönelik Beklentiler' konulu sunumunu gerçekleştirmek üzere söz alan Uludağ Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Gerçek, Türkiye'de mükellefin korunması ile ilgili beklentilerden bahsederek, "Mükellefin korunmasına yönelik esas güvenceyi Anayasa sağlamaktadır. Yeni Anayasa çalışmaları sonucunda vergilemeyi düzenleyen maddede büyük ihtimalle belediyelere yetki devri ile ilgili hükme yer verilecektir" dedi. OECD ülkelerinde olduğu gibi, mükellef haklarının VUK'da ayrı bir bölüm şeklinde düzenlenmesi gerektiğini de dile getiren Doç. Dr. Adnan Gerçek, "Ayrıca, mükellef haklarının ayrıntılı bir şekilde açıklanması için çağdaş ülkelerde olduğu gibi gerçek bir 'Mükellef Hakları Bildirgesi'nin hazırlanması ve yayınlanması önem taşımaktadır" diye konuştu.

"BÜTÇE İKİ ŞEKİLDE FİNANSE EDİLİYOR"

Devlet açısından bakıldığında vergiyi bütçenin finansmanı olarak tanımlayan Vergi Başmüfettişi Mustafa Dündar, "Maliye Bakanlığı anlayışında, bütçe iki şekilde finanse edilebilir. Birincisi vergi gelirleri, ikincisi ise giderlerdir. Bizim bütçe hesaplarımıza göre, tahsil ettiklerimiz gelir, tahsil ettiğimiz vergilerden iade ettiklerimiz ise giderdir. Ülkemizin yıllardan beri temel amacı, bütçe gelirlerinin daha az açık vermesi ya da mümkünse denkliğinin sağlanması üzerine kurulmuştur. Bu çerçevede bakıldığı zaman ülkemizde, vergi güvenlik önlemlerinin gelir arttırıcı ya da gider azaltıcı olmasına özen gösterilmiştir" şeklinde konuştu.

"YAZILI AKİTTEN KAÇINILIYOR"

Vergi sisteminin beyan usulüne dayandığını da vurgulayan Mustafa Dündar, kayıt dışı ile ilgili en büyük problemlerden birinin Damga Vergisi olduğunu savundu. Yazılı akit yapılması gereken durumlarda sırf Damga Vergisi ödememek için kişilerin, yazılı akit yapmaktan kaçındıklarını iddia eden Dündar, "Bizim ülkemizde, Damga Vergisi gibi bir verginin, tek nüshadan alınabilir bir hale getirilip, bunun bir vergi güvenlik önlem aracı olarak kullanılmasında yarar bulunmaktadır" dedi. Türkiye'de vergi güvenlik önlemlerinin zayıf kalmasının nedenini, vergi afları ve gönüllü beyan uygulamalarına bağlayan Dündar, "Siz ne kadar güvenlik önlemi getirirseniz getirin, çıkarılan bir af ve idarenin uyguladığı gönüllü beyan sistemi, getirilen vergi güvenlik önlemini maalesef ortadan kaldırıyor. ya da etkisiz hale getiriyor" dedi.

(MA)

29.03.2013 11: 28: 36

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Sorunlar Kazındığında Altından Kayıt Dışı Çıkıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement