Sinop'ta Organ ve Doku Nakli Paneli - Son Dakika
Yerel

Sinop'ta Organ ve Doku Nakli Paneli

Sinop\'ta Organ ve Doku Nakli Paneli

Sinop’ta, ”Organ Bağışı ve Organ Nakli Hakkında Her Şey” konulu bir panel düzenlendi.

18.03.2015 08:54

Sinop'ta, "Organ Bağışı ve Organ Nakli Hakkında Her Şey" konulu bir panel düzenlendi.

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, Sinop Merkez Sultan Hatun Mesleki Anadolu Lisesi toplantı salonunda "Organ Bağışı ve Organ Nakli Hakkında Her Şey" konulu bir panel düzenlendi. Panele; Sinop Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Sinop İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. T. Gökhan Telatar, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Beyin Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Dilek, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi yetkilileri, Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Alpay, Sinop İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Haşim Murat Öztürk, Sinop ve Samsun İl Sağlık Müdürlükleri personeli, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından panelin açılış konuşmasını yapan Sinop İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ferda Çalışkan konunun önemine değinerek, paneli düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Panelde konuşan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, organ bağışının, bir insanın hayatta yapabileceği en büyük fedakarlık olduğunu belirterek, "Organ alanla veren aileler arasında duygusal bir bağ oluşuyor. Bir tarafta hüzün ve mutluluğu, öbür tarafta da mutlulukla hüznü görüyoruz" dedi.

Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak da panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 60 bin diyaliz hastası bulunduğunu, 30 bin kişinin de organ ve doku nakli beklediğini belirterek özetle şunları söyledi: "Her ölümden sonra organ nakli olmaz. Tıbben beyin ölümünün gerçekleşmesi şarttır. Ayrıca organ bağışında kişi yoğun bakım ünitesinde yatıyor olacak ve ailesinin de izni olacak. Kişi, sağlığında organlarını bağışlamış olsa dahi, ailesinin izni olmadan organları alınamaz. Ülkemizde her bin ölümden 120 tanesi organ nakline dönüşüyor. Avrupa'da ise bu oran yüzde doksanları buluyor. Bu nedenle, organ ve doku nakli konusunda halkımızın daha bilinçlenmesi gerekiyor. Türkiye'de Samsun dahil 9 tane organ ve doku nakli koordinasyon merkezi var. Bu merkezlerde, beyin ölümünden sonra organların alınabilmesi için yapılan operasyonlarda zaman çok önemli. Kalp için 4-6 saat, karaciğer için 12 saat, böbrek için 24 saat, akciğer için 4-6 saat, pankreas için 8 saat ve ince bağırsak için de 7-8 saatlik bir zaman içerisinde bu operasyonların tamamlanmış olması gerekiyor. Organ naklinde en büyük yardımcımız kara ambulansları ile uçak ve helikopter ambulanslar oluyor" diye konuştu.

Panelde konuşan Beyin Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Dilek de sinevizyon eşliğinde beyin ölümünü anlatarak, beyin ölümünün tıbbi bir ölüm olduğunu ve yapılan birçok testlerden sonra beyin ölümünde geriye dönüşümün mümkün olmadığını belirtti.

Panelde daha sonra İslam Dini'nin organ bağışına bakış açısı ele alınarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, "Organ bağışı candan cana yapılan en büyük sadakadır" denilerek, bunun sloganlaştırıldığı anlatıldı. Panelin sonunda organ ve doku nakli ile ilgili olarak, soru-cevap şeklinde çeşitli konulara da açıklık getirildi. - SİNOP

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement