Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi'nde kurulan Radial Koroner Anjiyografi Girişim Ünitesi hizmete açıldı. El bileğindeki damar yoluyla yapılan radial koroner anjiyografi ile hastalar 2-3 saat içinde taburcu olabiliyor.
Şifa Üniversitesi Hastanesi'nin Radial Koroner Anjiyografi Girişim Ünitesi, düzenlenen törenle hizmete girdi. Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan ünitenin açılışına; Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Şifa Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Direktörü Doç. Dr. Faik Fevzi Okur, Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı, hastane yöneticileri ve davetliler katıldı. Yoğun bakım koşullarında ve 10 adet dinlenme koltuğuna sahip olan ünite, radial koroner anjiyografi olan hastalara hizmet verecek. Hastalar el bileğinden yapılan bu anjiyo işleminden sonra yaklaşık 2-3 saat burada dinlendikten sonra taburcu olabilecekler.
Radial anjiyograf girişimi ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Talat Tavlı, "Bu işlem halk arasında 'koldan yapılan anjiyo' olarak bilinir. Artık hastaların korkmasına gerek kalmadı, çünkü bu küçük invaziv işlem sayesinde tıkalı damarı tesbit ederek aynı anda açabiliyoruz" dedi.
KASIKTAN DEĞİL KOLDAN ANJİYO
Prof. Dr. Talat Tavlı, Kalp damar hastalıklarının tüm dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında geldiğini hatırlatarak, "Bu nedenle kalp damar hastalıklarında erken tanı ve tedavi hayati önem taşır. Halk arasında kısaca anjiyo olarak bilinen Koroner Anjiografi kalp damar hastalıklarının kesin tanısı için uygulanan standart tanı yöntemidir. Koroner anjiografi ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır kasık bölgesindeki atardamar yolu ile yapılıyordu. Tıbbi teknolojilerdeki gelişmeler ile birlikte artık gelişmiş kardiyoloji merkezlerinde; koroner anjiografi, kasık bölgesine göre çok daha ince olan, el bileğindeki damarlardan (radial arter) yapılabiliyor" şeklinde konuştu.
DAHA GÜVENLİ VE KONFORLU
Koroner anjiografinin el bileğindeki atar damar yolu ile yapılmasının kasık bölgesinden yapılmasına göre hasta açısından daha konforlu ve daha güvenli olduğunu belirten Prof. Dr. Tavlı, "Koroner anjiyografi kalp damarlarının görüntülenmesi amacıyla damar içine opak madde enjekte edilerek film çekilmesi esasına dayanır. Böylece damar içinde akımı engelleyen bir darlık veya tıkanıklık varsa hangi damarda olduğu ve ne kadar ciddiyette olduğu saptanır. Bilek damarı (Radial, radiyal arter) yolu ile koroner anjiyografi son yıllarda ülkemizde de daha sık yapılmaya başlandı. Bilek damarından koroner anjiyografi yapılmasının kasık damarına kıyasla bir çok avantajı var" dedi.
NE TÜR AVANTAJLAR SAĞLIYOR?
Hasta işlem bitiminde el bileğindeki ufak bir bandaj ile hemen ayağa kaldırılır, ortalama 2 - 3 saatte taburcu edilir. Aynı gün içinde normal yaşantısına döner. Kasıktan yapılan anjiografiden sonra ise hasta kasığındaki bir ağırlık ile ortalama 4 - 6 saat istirahat eder. 6 saat sonra ilk ayağa kaldırma girişimi yapılır. İlk 24-48 saat yürüyüş, araba kullanmak vb aktivitelerde önemli sınırlanma yaşar. Kanama kontrolü için el bileğindeki bandaj yeterlidir. Kasık anjiografisinde kanama kontrolü 4 - 6 saat kasığa ağırlık konarak sağlanır. Damar giriş bölgesinde ciddi hasar, kalıcı zarar el bileği anjiosunda hemen hiç görülmezken kasık anjiosunda bölgesel kanama, morarma, karın içine hayati risk yaratan kanama, komşu damar ve sinir zedelenmesi, bacak alt kısım damarlarına pıhtı atması ile gelişebilecek bacak damar tıkanmaları yaşanabilir. El bileği anjiosunda çok nadiren (%3'den düşük olasılıkla) damarda tam tıkanma olsa bile bu durum sorun oluşturmaz, çünkü kolun diğer tarafındaki atar damar bu eksikliği giderir.
Anjiografi işlemi sonrası kalp damarına stent yerleştirilmesi gerektiğinde, hastaların % 95 - 98'inde işleme el bileğinden rahatlıkla devam edilir. Kalp krizi sırasında da el bileğinden yapılan anjiografi daha güvenlidir. Çünkü kriz sırasında çok sayıda kan sulandırıcı ilaç kullanılması gerekmektedir. Kriz sırasında kanama komplikasyonlarının daha az olması nedeni ile el bileği anjiosu, kasıktan yapılan anjiografiye göre daha iyi bir alternatiftir. Şişman hastalarda el bileği anjiosu ile hasta güvenliği ve konforu daha da artmaktadır. Çünkü şişman hastalarda kasık bölgesi girişimlerinde komplikasyon gelişme riski daha yüksektir. Ayrıca kasıktan anjio yapılan şişman hastaların uzun süre yatağa bağlı kalmaları, sırt ağrısı nedeni ile daha zordur. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Şifa'da Radial Anjiyo Ünitesi Hizmete Girdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?