Dezavantajlı kadınların istihdamına yönelik Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü ve Çınar Belediyesi kadın meclis üyeleri, geliri şiddet mağduru kadınlar ve yaşanan çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere verilmek üzere bostan ekti. Çınar Belediyesi'nin 2 dönümlük arazisinde, ekilen bostanda, domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve bamya yetiştirilmeye başlandı.
Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü'ne bağlı, Jinwar Kadın Merkezi ve Çınar Belediyesi kadın meclis üyelerinin ekim, çapa, bakım ve sulamasını üstlendiği bostan çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çınar Belediyesi Meclis Üyesi Deniz Demir, yaptıkları çalışmanın ilk etapta bir ön çalışma olduğunu, çalışmaya yönelik talepler artarsa projeyi büyüteceklerini ifade etti. Projeye dahil olan Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi, Çınar Belediyesi kadın meclis üyeleri ile gönüllü bazı kadınların katılımı ile bostanın çapa ve bakımını ortaklaşa yaptıklarını belirten Demir, bostandan gelecek geliri, şiddet mağduru kadınlar, Sur, Cizre, Nusaybin ve Kobanê'den gelen ailelere vereceklerini söyledi.
Bostanı talep doğrultusunda büyütmeyi düşündüklerini aktaran Demir, Çınarlı kadınlardan destek beklediklerini kaydetti.
'Kolektif Üretim Sürecine Girdik'
Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Halide Türkoğlu, geliştirdikleri projeyi, hem bir ekonomik kalkınma hem de kadınların tarımla buluşması projesi olarak tanımladı. Çınar'da yaşamın tarım ve hayvancılık üzerine kurulduğunun altını çizen Türkoğlu, "Burada aslında yaşamın komünalliğinde sorun var. Bizler burada belediye çalışanları olarak emeğin örgütlenmesi üzerinde bir çalışma yürütmekteyiz. Burada kendi emeğimizi ortaklaştırarak, kolektif bir şekilde tarıma dayalı bir üretim sürecinin içine girdik" dedi.
Yaptıkları çalışmanın kadın dayanışmasını arttırdığına vurgu yapan Türkoğlu, "Emeğimizin ortaklaşması demek aslında varolan kapitalist sisteme bir başkaldırıdır. Bu gün tarlalarda her yerde insanlar çalışıyor ve tarım üzerinden her türlü projede söz konusu. Ama emeği örgütlemek, emeğin ortaklaştırılması, emeğin kolektifleştirilmesi ne yazık ki söz konusu değil. Burada aslında bir gönüllük üzerine bir kolektivizmi inşa etmeye çalışıyoruz. Bu da ilk örneklerinden biri" diye konuştu.
Başlattıkları projenin isminin "Kadın Bostanı" olduğunu ifade eden Türkoğlu, proje ile dayanışma ruhunu artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Son Dakika › Yerel › Şiddet Mağduru Kadınlar İçin 'Kadın Bostanı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?