Avrasya Dostluk Kültür Sanat ve Turizm Kurumu, Yortan Belediye Başkanlığı, Azerbaycan Bakü Asya Üniversitesi Rektörlüğü ve Vektör Beynelhalk İlim Merkezi Başkanlığınca 26. Uluslararası Avrasya Dostluk ve Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında, "9. Uluslararası Nizami'den-Yunus Emreye'ye, K.Atatürk'ten-H.Aliyev'e Uzanan Sevgi ve Barış Yolu" konulu sempozyum, Yenice İlçesine bağlı Yortan Beldesinde başladı.
Düzenlenen sempozyuma Vali İzzettin Küçük başta olmak üzere Yenice Kaymakamı Tarkan Keskin, Yortan Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki, Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı İbrahim Kadı, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Gürpınar, Avrasya Dostluk Kültür Sanat ve Turizm Kurumu Genel Başkanı emekli Vali Prof. Dr. Bahaeddin Güney, Yönetim Kurulu Üyeleri, Azerbaycan'dan gelen akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
Sempozyuma ev sahipliği yapan Yortan Beldesi Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi,"Bundan birkaç yıl önce Avrasya Kurumu Genel Başkan Yardımcısı Hayrettin İvgin hocamla tanıştım. Bunun yanında Vektör Beynelhalk Cemiyeti Başkanı Sayın Prof. Dr. Elçin İskenderzade beyle de bir arada bulunduk. Aramızda bir dostluk oluştu. Bu vesile ile onların kitaplarını, dergilerini, yayınlarını takip etme fırsatına eriştim. Onların her biri gönül adamı. Türk Dünyasına, Avrupa, Asya ve diğer kıtalarda bulunan uluslara dostluk eli uzatmışlar. Bizde bu kutsal görevde Beldemiz adına bizde varız dedik ve kendilerine taleplerimizi ilettik. Bizi kırmadılar. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum."
Avrasya Dostluk Kültür Sanat ve Turizm Kurumu Genel Başkanı emekli Vali Prof. Dr. Bahaeddin Güney ise yaptığı konuşmada "Bugün Cumhuriyetimizin ilk sanayi hamlelerinin yapıldığı Karabük ilinin ormanlarıyla ünlü Yenice ilçesinin, doğal güzelliklerle bezenmiş Yortan Beldesinde bulunmaktan ve bu kültür-sanat hareketlerini gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyorum. Avrasya Kurumumuz 1996 yılında Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile kurulmuştur. Bu yıl 16. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Bugüne kadar 25 tane yurtiçi ve yurtdışı Avrasya Dostluk Kültür Haftaları düzenledik. 26.'sını Yortan'da düzenliyoruz. Sempozyumun burada gerçekleştirilmesinde değerli Belediye Başkanız Yılmaz Tiryaki'nin büyük girişimleri ve destekleri oldu. Biz bir Belde Belediye Başkanının böylesi uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmak istediğini işittiğimiz zaman biraz tereddüt ettik. Fakat Türk insanının cesaretini, ileri görüşlülüğünü bildiğimiz için tamam dedik. Ben kendisini tekrar tebrik ediyorum. Sempozyumumuza değerli meslektaşım Karabük Valimiz de destek vermişlerdir. Kendilerine de huzurunuzda teşekkür ediyorum" dedi.
Sempozyumda son olarak söz alan Karabük Valisi İzzettin Küçük ise, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenleri kutlayarak "Ben Avrasya Kurumuna ve onunla beraber gelen akademisyenlere Türk dünyasının kültür, sanat ve ekonomik yönlerini ele alan bu sempozyumun ilimizin güzel parçalarından biri olan Yortan Beldemizde yapmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca büyük bir cesaretle ev sahipliğini yapan ve bunun gereğini yerine getiren Yortan Belediye Başkanımızı da tebrik ediyorum. Bu bir cesarettir ve önemli bir iş başarmıştır. Beldenin vizyonik sınırlarını aşmıştır. Bundan sonra daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarına inanıyorum. Soğuk savaşın bitmesi ile beraber uzun yılar Türk dünyasının arasında var olan sınırlar kalktı ve birbiriyle buluşma dönemi başladı. Türk dünyası geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Uzun yıllar o sınırlar nedeniyle birbirleriyle görüşemediler. Birbirlerini bir anlamda kaybettiler. Artık o dönem çok geride bıraktık. Azerbaycan'la Türkiye arasındaki ilişkiler çok özel bir konumda. Yani iki devlet ve bir millet. Ben inanıyorum ki bu Türk Dünyasındaki kaynaşma ve birleşme, devletler arasındaki siyasi iradenin yanında sivil kuruluşların büyük katkılarıyla olacaktır. Onların büyük destekleriyle olacaktır. Bu iş Avrasya Kurumu gibi gönüllü insanların, gönüllü kuruluşların olaya el atması ile gerçekleşecektir. Bu bakımdan yaptıkları değerli çalışma için Avrasya Kurumuna ve değerli mensuplarına teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarılı geçmesi dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Avrasya Dostluk Kültür Sanat ve Turizm Kurumunda uzun yıllardır görev yapan ve 60. yaşını dolduran Azerbaycan'ın ünlü edebiyatçı ve yazarlarından Qardaş Alişoğlu'na, Kurum Genel Başkanı ve Yöneticileri tarafından plaket ve çeşitli hediyeler verildi.
Yine kurum çatısı altında çalışmalara destek veren ve sempozyumun Yortan'da düzenlenmesinde emeği geçen Yenice Trabzonspor Taraftarlar Derneği Başkanı İbrahim Yaylı'ya, Avrasya Kurumu tarafından hazırlanan plaket Vali İzzettin Küçük tarafından verildi. Sempozyuma ev sahipliği yapan Yortan Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki'ye de Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezaket Hüseynova ve Bakü Asya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Garipoğlu Nağıyev birer hediye takdim ettiler.
Son olarak ise Avrasya Dostluk Kültür Sanat ve Turizm Kurumu Genel Başkanı emekli Vali Prof. Dr. Bahaeddin Güney, sempozyuma katılım ve desteklerinde dolayı Karabük Valisi İzzettin Küçük'e günün anısına Kurumun plaketini takdim etti.
Yapılan konuşmaların ve plaket takdiminin ardından sempozyuma geçildi. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Gülnaz Abdullazede ve Doç Dr. Solmaz Gözelova'nın yaptığı sempozyumun ilk oturumunda Avrasya Kurumu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin İvgin "Yunus Emre; Barış, Hoşgörü ve Kardeşliğin Sembolüdür" konusunda, Bakü Asya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Garipoğlu Nağıyev "Çağdaş Gagauz Şiiri: Güllü Karanfil" konusunda ve Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme emekli Genel Müdürü Prof. Dr. Nail Tan "Azerbaycan'ın Görkemli Yazarı Mirze Fetali Ahundov 200 Yaşında" konularında birer konuşma yaptılar. - KARABÜK
Son Dakika › Yerel › 'Sevgi ve Barış' Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?