Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından turizm sektörünün yiyecek ve içecek hizmetleri alt sektör gruplarına nitelikli eleman kazandırmak amacıyla hayata geçirilen "İstihdamın Anahtarı: ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi" projesi tamamlandı.
Proje kapsamında gerçekleştirilen pilot sınavlara katılan turizm çalışanlarına katılım belgeleri; ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen törende verildi. Törene; Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Eşbaşkanı Aydın Özdemir, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Selçuk Meral, Akdeniz Üniversitesi SBMY Müdürü Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Ciger, Çalışma ve İş Kurumu Antalya İl Müdürü Veli Tekkanat, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, MYK Sektör Temsilcisi Uzman Elif Özlem Babaoğlu ile firma yöneticileri ve çalışanları katıldı.
Törende bir konuşma yapan ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz, "Odamız, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından açılan VOC-TEST Merkezleri Hibe Programına 'İstihdamın Anahtarı: ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi' isimli proje teklifi ile turizm sektörünün yiyecek-içecek hizmetleri alt sektör grubunda başvurmuş ve projemiz hibe almaya hak kazanmıştır. Projenin bütçesi 270.989 Euro olup, yüzde 90'ı AB tarafından yüzde 10'u ise Odamız tarafından desteklenmiştir. 27 aylık proje uygulama sürecinde taahhüt etmiş olduğumuz faaliyetler, proje ortakları ve iştirakçilerinin de özverili desteğiyle Odamız tarafından başarılı bir şekilde tamamlanmıştır" dedi.
PROJE ORTAKLARINA TEŞEKKÜR
Proje ortakları olan Alanya, Manavgat, Bodrum, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odalarına, Tüm Gastronomi Yöneticileri ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğine; proje iştirakçileri Çalışma ve İş Kurumu Antalya İl Müdürlüğü'ne ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokul Müdürlüğüne işbirlikleri ve destekleri için teşekkür eden Yılmaz şunları kaydetti;
"Dünya turizm pazarındaki gelişme ve değişimlerle birlikte, Türkiye'de de turizm sektörü son 20 yılda büyük bir hızla büyüyerek, uluslararası alanda rekabet gücü en yüksek sektörlerden biri haline gelmiştir. Bu dönemde sektörden elde edilen gelir ülke ekonomisine büyük oranda katkı sağlamıştır. Hiç şüphesiz ki bu katkıda Antalya ayrı bir yere sahiptir. Turizm sektörünün emek yoğun yapısı nedeniyle verilen hizmetin kalitesi insan faktörüne direkt olarak bağlıdır. Turizmin sürdürülebilir olması nitelikli işgücünün istihdamı ile mümkündür. Sektör sürekli büyürken sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli eleman sayısı da buna paralel olarak her geçen gün daha fazla artmaktadır. TÜROFED 2012 turizm raporuna göre, yiyecek içecek hizmetleri, konaklama, havayolu, seyahat acentelerinden oluşan turizm alt sektörlerinde 2012 yılı sigortalı toplam 786.904 çalışanın 423.743'ü (yüzde 53'ü) yiyecek içecek alt sektörünün içerisinde yer almaktadır. Turizme dayalı diğer ticari faaliyetler de dikkate alındığında sektörün istihdam kapasitesinin çok daha yüksek olduğu açıktır. Turizm Sektörü, sergilemiş olduğu bu hızlı büyüme ile birlikte nitelikli işgücünün istihdamı konusunda çeşitli sorunlarla yüz yüze kakmaktadır."
İŞVERENLER İSTEDİKLERİ ÖZELLİKTE ELEMAN BULAMIYOR
Eğitim ve istihdam yaşamı arasında ciddi boyutta bir kopukluk yaşandığını belirten Yılmaz, " İşverenler istedikleri özellikte eleman bulamamaktan, çalışanlar ise aldıkları eğitimi iş hayatında kullanamamaktan şikayetçiler. Bunun sonucunda da işverenler işbaşı eğitim masraflarını karşılamak ve hatta yüksek işgücü devri nedeni ile bu masraflara defalarca katlanmak zorunda kalıyorlar. Çalışanların ise mesleki yeterliliklerini sergilemekte zorluk çektiklerini, kendilerini geliştiremediklerini, meslekte yükselme imkanlarından yoksun kaldıklarını, bunların doğal sonucu olarak da nitelikli eleman olmalarına rağmen düşük ücrete razı olduklarını ya da işsizlik riskiyle karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz" dedi.
SINAV VE BELGELENDİRME MERKEZİ
Turizm sektöründe yaşanılan bu sıkıntıların çözümünde ATSO'nun kendisini bu alanda sorumlu hissettiğini kaydeden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemize sağladığı gelir bakımından, önemli sektörlerden biri olan turizme, nitelikli işgücü sağlayacak bir sınav ve belgelendirme sistemi kurma amacıyla hayata geçirilen projemizin tamamlanmasıyla Odamız bünyesinde kurulan, Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (ATSOMESEM); Servis Görevlisi (seviye 2-3-4), Bar Görevlisi (seviye 4) ve Servis Yöneticisi (seviye 5) meslek gruplarında, ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetlerini gerçekleştirecektir. Projemizin başından beri özverili desteklerinden dolayı proje ortaklarımıza, iştirakçilere, kurum ve kuruluşlara, yeterlilik-soru hazırlama ve sınav değerlendirme komite üyelerimize projenin yürütülmesinde görev alan tüm personelimize şahsım ve Yönetim Kurulu adına hepinize tekrar gönülden teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum." - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Sertifikalı Turizmciler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?