Avrupa Birliği Bakanlığı'nca desteklenen Türkiye ve Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyalogu-II, Tarım ve Balıkçılık Programı kapsamında düzenlenen "Gıda Güvenliği ve Süt Kalite Standartları İçin Çiftlik Sistemlerinin Uygulanması" konulu uluslararası çalıştay, Selçuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Rixos Otel'de düzenlenen çalıştaya Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özcan ile Prof. Dr. Mustafa Şahin, Çalıştay Koordinatörü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Peker ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen katıldı.
Konya SÜT ÜRETİMİNİN MERKEZİ OLACAK
Konya'nın her alanda olduğu gibi süt üretiminde de söz sahibi olacağını söyleyen Vali Aydın Nezih Doğan, "Selçuklu Medeniyeti, tarih boyunca önemli bir devrimi gerçekleştirerek bitki ve hayvansal üretimi yöneldi, kaliteyi bu şekilde arttırdı. Bizler de Selçuklu'nun torunları olarak üretim konusunda onların benimsediği vizyonu benimsemeliyiz. Bu proje de bu yönüyle bakıldığında oldukça değerli bir projedir. Bu çerçevede gerek dünyada, gerekse Türkiye'de süt platformları oluşturarak süt üreticilerini bir araya getirmeyi, böylelikle bir eylem planı oluşturarak kaliteli gıda üretimine yönelmeyi amaçlıyoruz. Konya'nın bu konuda öncü olacağına inanıyorum ve 2023 yılına gelindiğinde Konya artık nitelikli süt üretiminin merkezi olacak ve en nitelikli süt Konya'da üretilecek" dedi.
PROJE, KALİTELİ VE GÜVENLİ GIDAYA YÖNLENDİRECEK
Üniversitelerin görevinin eğitim, araştırma ve yayım faaliyetleri ile bulundukları coğrafyanın, ülkenin ve dünyanın kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Üniversiteler, kamu, yerel yönetimler ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan sivil toplum diyalogu, görüyoruz ki ortaya yeni fikirler ve yenilikçi girişimler ortaya koymaktadır. Çalıştayın konularından olan 'Çiftlik Sistemleri Araştırma ve Yayım Modelleri' de tıpkı insan vücudunda olduğu gibi bir sistemi ifade etmekte, gıda, tarım ve hayvancılıkta uygulandığında ortaya sağlıklı, doğayla özdeş, kaliteli ve güvenli bir ürün ortaya çıkmaktadır. Gıda güvenliğini de konu alan bu çalıştayda sağlık bilimlerinden bilgi transferi yapılacak derecede kavram, kuram, yapılabilirlik etüdleri, tasarım ve pilot uygulamaların ortaya konulacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Proje hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Peker ise, "Mevlana şehri Konya başta olmak üzere, 15 ilden ve Romanya'dan çok sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayımızın, gıda güvenliği konusunda önemli bir açığı dolduracağına inanıyorum. Bu kapsamda Çiftlik Sistemleri Araştırma ve Yayım Modeli oluşturarak süt ve gıda üretiminde kaliteyi artırmayı amaçlamaktayız. Gıda güvenliğini konu alan çalıştayımız, akademisyenler tarafından 3 gün boyunca gıda güvenliği için sivil toplum diyalogu ve bunun aracı olan çiftlik sistemleri araştırma ve yayım modellerinin kullanılmasını masaya yatıracak ve uygulanabilirliğini tartışacak" diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından katılımcı akademisyenler hazırladıkları çalışmaları sundu. 3 gün sürecek çalıştay boyunca, toplam 30 akademisyenin alanlarına ilişkin sunumlar yapacağı öğrenildi. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Selçuk'ta Uluslararası Çalıştay - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?