Sarı Altın "My Name İs Bulgur" Diyerek Gaziantep'te Yerelden Evrensele Uzandı - Son Dakika
Yerel

Sarı Altın "My Name İs Bulgur" Diyerek Gaziantep'te Yerelden Evrensele Uzandı

Sarı Altın "My Name İs Bulgur" Diyerek Gaziantep\'te Yerelden Evrensele Uzandı

UNESCO Kreatif Şehirler Ağı’nda yer alan Gaziantep, 28-29 Mayıs tarihinde çok yoğun bir programa sahne olan Bulgur Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

01.06.2016 16:36

UNESCO Kreatif Şehirler Ağı'nda yer alan Gaziantep, 28-29 Mayıs tarihinde çok yoğun bir programa sahne olan Bulgur Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Gaziantep Festival alanında gerçekleşen Bulgur Festivali'nde iki gün boyunca bulgura dair seminer ve paneller, yerli ve yabancı şeflerin bulgurlu lezzetlerinin yer aldığı atölye çalışmaları, yemek yarışmaları ve konserler yer aldı. Festivale hem Türkiye'den hem de dünyadan gastronomi yazarları, gazeteciler ve kanaat önderleri katıldı.

Geleneklerin ve kültürlerin beşiği olarak bilinen ve yakın zamanda UNESCO Kreatif Şehirler Ağı'nda yer alan Gaziantep, bu hafta sonu büyük bir coşkuyla geçen Bulgur Festivali'ne ev sahipliği yaptı.

Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) işbirliğinde, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Bulgur Sanayicileri Derneği ile şehirdeki tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle düzenlenen Bulgur Festivali'nde, Türkiye ve yurt dışından gelen konuklara bulgurla yapılan yemekler tanıtıldı, bulgurun sağlıklı beslenmedeki yeri anlatıldı, dünyaca tanınmış şefler atölye çalışmaları ile bulgurla yapılan yiyecekleri sundu.

Gaziantep Festival alanında düzenlenen Mesut Yar'ın sunuculuğunu üstlendiği Bulgur Festivali, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ve MBTG Başkanı Surur Aydın'ın hedik kazanı ateşini yakmasıyla başladı.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLERDEN BULGUR TARİFLERİ

Kazan ateşi yakılmasıyla başlayan Bulgur Festivali'nde sergilenen 101 Bulgur Yemeği Sergisi konukların hayranlığını kazandı. Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GAPDER) üyesi usta şeflerin mutfağa girdiği etkinlikte, Anadolu'da bulgurla hazırlanan 101 çeşit yemeği bir arada yaparak Türkiye'de bir ilke imza attı.

SERGİ VE ATÖLYELER

Festivalde Ortadoğu ve Osmanlı mutfağı üzerine çalışmalarıyla tanınan bol ödüllü Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor, konuklara kendine özgü bulgur yemekleri hazırlarken Gaziantepli şefler açık mutfak etkinlikleri, Food ve Travel şefleri "Bulgur Meydan Okuyor" sunumu, Fatih Kız Teknik ve Meslek Lisesi Aşçılık Bölümü öğrencileri "Kreatif Bulgur Tarifleri" konulu atölye çalışmaları ve Mutfak Sanatları Akademisi'nin başarılı şefleri de Yemek Araştırmacısı ve Yazar Aylin Öney Tan'ın sunumuyla "Bulgura Yeni Bir Yorum" başlıklı tanıtımı gerçekleştirdi.

PANELLER SEMİNERLER

"Benim Adım Bulgur" veya İngilizce adıyla "My name is Bulgur" temalı festival programı kapsamında seminer ve panellerde "Bulgurun Yükselen Bir Değer Olarak Dünyada Pazarlanması, Uluslararası Şeflerden Dünya Mutfağının Önde Gelen Yemeklerinin Pirinç Yerine Bulgur ile Yorumlanması, Bulgurun Tarihi, faydaları gibi konular anlatıldı.

Yemek kültürü araştırmacısı - Gazeteci Nedim Atilla, Anadolu'da Bulgur Yemekleri konulu konuşması Yemek Kültürü Araştırmacısı ve Yazar Nedim Atilla, seminerde bulgur yemeklerinin Anadolu'da nasıl pişirildiğini, hangi malzemelerle eşleştirildiğini anlatırken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak da "Bulgurun Sağlık Yönünden Faydaları'nı, kilo vermede bulgurun rolünü konuklarla paylaştı. Seminerini esprilerle süsleyen Koçak'ın konuşması Gaziantepliler tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram'ın yaptığı, önde gelen bulgur üreticileri ile şefler arasında köprüler kurmayı amaçlayan "Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması" konulu panelde ise bulguru dünyaya nasıl tanıtırız?' sorusu tartışıldı. "Bulgur Tarihine Şahitlik Eden Duayenler" konulu panel ise tam bir sözlü tarih çalışmasıydı.

HİKAYESİ OLAN YARIŞMALAR

Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (Gasturder) organizasyonuyla gerçekleşen "Ninelerden Torunlarına 1001 Kültürü ile Gaziantep Gastronomi Masalları Bulgurlu Yemek Yarışması"nda nineler, kızlar ve torunların yarıştı. Derece alanların altın kazandığı ve Gaziantep ritüellerinin canlandırıldığı bir gösteri olan yarışma sırasında ünlü mikro minyatür sanatçısı Hasan Kale, bulgurun üzerine minyatür işledi.Yarışmacıların hazırladıkları yemekler Türk aşçı milli takım kaptanı Erdem Dirbalı tarafından sunuldu.

Festivalin bir diğer yarışmasında ise Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencilerinin yaptıkları yemekler yarıştı.

GALA GECESİNDE EMEĞİ GEÇENLERE PLAKET VERİLDİ

Renkli ve zengin içerikle dolu olan festivalin birinci günü akşamı Gaziantep Şirehan Otel'de Bulgur Festivali Gala Gecesi düzenlendi.Mesut Yar'ın sunuculuğunu yaptığı gecede Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş'in yaptığı açılış konuşmanın ardından Mutfak Sanatları Akademisi'nin şeflerinin hazırladığı özel menü ikram edildi.Yemek Kültürü araştırmacısı ve Yazar Aylin Öney Tan da misafirlere ikram edilen yemeklerin hikayesini, fotoğraflar eşliğinde anlattı.

Türkiye'nin en kapsamlı yiyecek-içecek eğitim merkezi olan ve festivalde "Bulgura Yeni Bir Yorum" başlıklı sunum eşliğinde yerel ve evrensel tatları birleştirerek sunan Mutfak Sanatları Akademisi ekibi adına Şef Murat Macit Artukmaç ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GAPDER) Başkan Yardımcısı Şef Kenan Ok'a emekleri için teşekkür edildi. Gecenin sonunda Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu festivale katkıda bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür etti.Konuşmaların ardından festivale emek verenlere teşekkür plaketi takdim edildi.

Festivalin birinci günü akşamı Kubat, festival konuklarına türküleriyle müzik ziyafeti sunarken ikinci gün de yerel sanatçılar Fatih Toker ile Oktay Oktay konser verdi. İki günlük festival boyunca bulgur temalı çocuk oyunları, atölye oyunları ve DJ performansı da diğer etkinliklerle eş zamanlı olarak gerçekleşti.

FESTİVALİN BİTİMİNDE SONUÇ BİLDİRGESİ OKUNDU

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, festivalin bitiminde bir toplantıyla basına Festival Sonuç Bildirgesi'ni okudu. Tiryakioğlu, "Bulgur Festivali, Gaziantep'in ve bulgurda imzası olan her Anadolu şehrimizin dolayısıyla ülkemizin turizmine ve sosyal ekonomik refahına stratejik katkı sağlayacak" dedi.

Tiryakioğlu,"Festivalin gelecek senelerde başka illerimizde, daha sonraki aşamalarda da yurt dışında yapılmasını hedefliyoruz. Bu festivalle amaçlarımızı ve hedeflerimizi şöyle sıralayabiliriz.Gastronominin turizmin gelişiminde ve gelişmesi yolunda adımlar atmak. Dünyanın en eski buğdayının bu topraklarda bilinen ama daha da önemlisi bilinmeyen sır lezzetlerini yeniden keşfettirmek. Bulgur çeşitliliği, pişirme teknikleri sağlık yönünde faydaları gibi bulgur hakkında bilinmeyen birçok konuyu öğrenmek ve öğretmek. Topraklarımızda kalmış bu ürünün ülkemizde ve ülke dışında yabancı kültürlerle tanıştırmak, dünya pazarında marka haline getirmek. Uluslararası şeflerin katılımlarıyla, tatların ve mutfakların birbirleriyle nasıl etkilendiği neden ortak duyguyu barındırdığını hissettirmek. Yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirleri ortak bir keyif noktasında kaynaştırmak, bulgurun ana vatanında lezzetler açılımında ev sahipliği yapmak. Geleneksel yöntemlerle üretilen mutfak ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlara taşınmasına katkıda bulunmak. Sürdürülebilir bir projeyle bulguru uluslararası yemek literatürüne kazandırmak. Anadolu, Mezopotamya, Ortadoğu ve hatta Balkanlarda yaşayan farklı halkların binlerce yıldır birikmiş mutfak kültürünün buluşma noktası olmak. Tatların ve mutfakların birbirine nasıl etkilendiğini neden ortak duyguyu barındığını hissettirmek. Bölgenin ve dolayısıyla Anadolu'daki diğer şehirlerin gelecekte bu tür organizasyonda öncü olabileceği projeler ve iş birlikleri olasılıkları için stratejik bir katkı sağlamak. Gaziantep'in tanınırlığını birkaç misline katlayarak uluslararası boyutu etkilemek" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarı Altın 'My Name İs Bulgur' Diyerek Gaziantep'te Yerelden Evrensele Uzandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement