Özellikle bahar ve yaz aylarında besicilerin kabusu olan, salgın halini alarak hem hayvanlar için hem de insanlar için büyük tehlike olan şarbon hastalığı yine kapıda. Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, yağışlar sonrası riskin arttığını söyleyerek büyükbaş hayvan üreticilerini uyardı.
Yaz mevsimi ile birlikte büyük baş ve küçükbaş hayvan besicileri meralarda taze yeşil otları hayvanlarına vermeye başladılar. Ancak hayvanlar dikkatli otlatılmazsa şarbon gibi çok tehlikeli hayvansal hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Hem hayvanların hem de insanların hayatlarını kaybetmelerine kadar gidebilen tehlikeli hastalık olan şarbon hastalığından hayvanları ve insanları korumak ise oldukça basit.
Dere, çay gibi akarsu kenarlarında yağan yağmurlar sonrasında hayvanlarınızı otlatmayarak hastalıktan korunabilirsiniz. Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil'de bir açıklama yaparak yağışlar sonrası artan riske karşı üreticileri uyardı. Şarbon Hastalığı ve hastalıktan korunma yollarını anlattı.
Şerif Ali Karanfil, "2016 yılı biraz yağışlı geçiyor. Bölgemiz de Karadeniz ikliminin bütün özelliklerini taşıdığı için yağışları hat safhada alıyor. Her yağış sonrası bölgemizde ufak tefek de olsa seller ve su baskınları görülebiliyor. Bizim önemsediğimiz, taşkınlar sonrası kuruyan yataklarda suların aktığı zamanlarda yani aşırı yağışların sonrasında toprakta var olan bakterilerin oluşturduğu yanıkara ve şarbon hastalığına karşı vurgu yapmak istiyorum. Yanıkara ve şarbon hastalıklarının yükselme riski yükselebiliyor. Şarbon hastalığına etken olan mikro organizma 30 yıl kadar dışarıda canlı kalabiliyor.Yağışlarla birlikte bunlar yayılabiliyor. Bizim önerimiz, su yataklarına ya da kuruyan su yataklarına yakın yerlerden hayvan gıdası alan yetiştiricilerimizin riski azaltmak için tarım müdürlüklerimize müracaat ederek yanıkara ve şarbona karşı aşı yaptırmalarıdır. Özellikle şarbon hastalığının bölgede görülmesiyle birlikte hayvanın kurtulma şansı yok. Ayrıca insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır, riski yüksektir. Hem ekonomik kayıp hem insan sağlığını da beraberinde getirecek." Dedi. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Şarbon Hastalığına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?