ADEM YILMAZ - Güneydoğu'nun sanayi kenti Gaziantep, "üniversiteler şehri" olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Yaklaşık 5 yıl önceye kadar bir devlet üniversitesiyle az sayıda akademisyen ve öğrenciye sahip kent, açılan özel üniversitelerle şu anda 55 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Zirve ve Hasan Kalyoncu üniversitelerinin ardından kentin üçüncü üniversitesi Sanko adıyla eğitime başlayacak. Gaziantep, sanayi ve ticarette gösterdiği başarıyı eğitim, araştırma, geliştirme ve öğrenci yetiştirmede de yakalamak istiyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof.Dr. Yavuz Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirde üniversite sayısının artmasının kentin cazibe merkezi olmasına katkı sağladığını belirtti.
Eğitim alanında sadece Türkiye'ye değil dünyaya hizmet verdiklerini anlatan Coşkun, "Bu yıl geleceklerle öğrenci sayımız 39 bine yükselecek. Sadece Türkiye'den değil 80 ülkeden bin 600 yabancı öğrenciye eğitim veriyoruz" dedi.
Yeni üniversitelerin açılmasının güzel bir gelişme olduğunu vurgulayan Coşkun, "Son yıllarda açılan üniversitelerle Gaziantep 'üniversiteler şehri' oldu" ifadelerini kullandı.
Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa da kentin üniversiteleriyle bilimsel referans merkezi olduğuna dikkati çekti.
Üniversite sayısının artmasının beyin göçünün tersine çevrilmesini sağladığını vurgulayan Kısa, "Gaziantep artık öğrenci kenti oluyor. Sadece bizim üniversitemizde 9 bin öğrenci eğitim görüyor. Üniversitelerin kurulmasıyla bilimsel faaliyetlerin sadece İstanbul ve Ankara'da yapılmadığı görüldü" diye konuştu.
Kısa, üniversitelerinde 800 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlattı.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ise daha önce kültür ve turizmle isim yapan şehrin artık eğitim konusunda da kendini gösterdiğine işaret etti.
Üniversitelerle sanayiye bakış açısının da değiştiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Gaziantep girişimci kültürü olan bir şehir. Girişimciliğin de belli bir üniversite sisteminden geçmesi gerekiyor. Biz buna kuluçka sistemi diyoruz, ilerleyen yıllarda şehrimizde üniversite merkezli şirketler kurulacak ve kurum olarak buna öncülük edeceğiz."
Kısa, üniversitelerin şehrin kültür, sanat ve ekonomisine katkı sağladığını belirtti.
Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav da geleceğin kaliteli sağlık profesyonellerini yetiştirmek istediklerini aktardı.
Sağlık alanında bir tematik üniversite olduklarını dile getiren Sınav, "Tıp bilimleri alanında dünya stantlarında bilim üretmek, eğitim vermek ve hizmet sunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Gaziantep'in yerel özelliklerini koruyan global ölçekte bir şehir olduğuna dikkati çeken Sınav, "Beyin göçünü tersine çevirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu. - Gaziantep
Son Dakika › Yerel › Sanayiden Sonra 'Üniversite Şehri' Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?