MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Samsun'un İlkadım ilçesinde dün akşam bir arayan Emek ve Demokrasi Güçleri platformu üyeleri, depremin ardından yaşanan organizasyon sorunlarına tepki gösterdi. Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Ayten Kutlu, "Depremzedelere kalınabilecek ev, evlere eşya bulmak, evlerimizde konuk etmek ve yaralarını sarmakta katkımız olsun istiyoruz. Bunu da yapabilmemizin koşulu sağlıklı doğru bilgilere ulaşarak olabilir. Kentimizin yetkili mülki amiri valiliğin ve ilgili kurumların yetkililerinden bu dayanışma çalışmalarımızı yürütebilmek adına sağlıklı bilgileri her gün güncelleyerek bizimle paylaşmalarını talep ediyoruz" dedi.
Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Ayten Kutlu, "Kentimizde hangi bölgeye, ilçe ve mahalleye ne kadar depremzede geldiğini bunların adreslerini bilmek istiyoruz. Kadın, erkek, çocuk sayılarını, refakatsiz çocuk olup olmadığını ve var ise bu çocukların nerelerde korunmaya alındığını, depremzedelerin sosyo ekonomik koşullarını, depremzedelerin iş durumlarını, yaşlı ve engellilerin olup olmadığını, yaralı, tedaviye muhtaç, yatalak, bakıma muhtaç olup olmadığını, psikolojik, psikiyatrik destek hizmetinin verilip verilmediğini bilmek istiyoruz" dedi.
"GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMADIĞINA TANIKLIK ETTİK"
Ayten Kutlu konuşmasında şunları söyledi:
"Bizler Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, bileşenleri olarak içinde bulunduğumuz emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, mimar ve mühendis odaları, tabipler odası, kamu ve işçi sendikaları, kadın örgütleri, dernekler, KHK Platformu, sivil inisiyatifler ve siyasi partiler olarak belediyelerle ortaklaşa ve kendi öz gücümüzle yerelimizde, 6 Şubat'ta gözlerimizi deprem felaketi ile açtık. O saatten itibaren de bütün olanaklarımızı seferber edip ayni, nakdi ve insan gücümüzü deprem bölgesine dayanışma amacı ile ulaştırmaya çalıştık. Ancak, ülkemiz deprem bölgesi olmasına, kırılmaya hazır çoklu fay hatları üzerinde yaşıyor olmamıza ve de defalarca büyük yıkımları, en önemlisi can kayıpları yaşamış olmamıza karşın, ülkemizi yönetenlerin bu sorunu görmezden geldiğine, gerekli önlemlerin alınmadığına ne yazık ki çok acı bir biçimde tanıklık ettik.
"20. GÜNDE DE TEMEL SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLMİŞ DEĞİL"
Kar hırsı gözünü bürümüş yapı şirketlerinin doğa olaylarını yok sayması, insanı yok sayan, kar peşinde koşan ve yetkili organların buna göz yuman kayırmacı ve denetimden uzak politikaları ülkemiz halklarına çok pahalıya mal olmaktadır. Duyarlı belediyelerin, kurum ve kuruluşların, deprem dayanışma gönüllülerinin sorumluluğu olan yetkili organlardan daha organize, daha hızlı deprem bölgelerine dayanışmaya koşmaları hepimizin bilinçlerine kazınmıştır. Deprem bölgesine dayanışma amaçlı yurtiçinden ve yurt dışından gelen kurtarma ekipleri, gönüllüler ayrıca da baskı, şiddet, gözaltılar, kayyum atamalarla karşı karşıya kalmışlardır. Bütün bunları engellemeye çalışan resmi güçler depremin 20.gününe gelindiğinde halen bölgede düzenli adil bir dağıtım, barınma, temiz kullanılabilir su, hijyen gibi en yaşamsal sorunlara çözüm bulabilmiş değildir."
"GÖRMEZDEN GELİNEN YERLER OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
Hiç gidilmeyen, görmezden gelinen yerler olduğunu biliyoruz. Bunun yanında çocuklar üzerinde kabul edemeyeceğimiz politikalar uygulanmaktadır. Tarikatların, cemaatlerin küçük çocukları bünyelerine aldıkları deprem bölgelerinde sanki yaşamsal her sorun çözülmüş gibi Kur-an kursu çadırlarını kurmuş olmaları ve de diyanetin yaptığı 'evlat edinenin, evlatlıkla evlenilebilir, dini açıdan bir engel yoktur' açıklaması kamuoyunun vicdanını son derece rahatsız etmiştir. Bizler bunların takipçisi olacağımızı, asla izin vermeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bizler yüzümüzü, büyük yıkımın on binlerce can kaybının yaşandığı deprem bölgesine dönmüşken kentimize depremzede binlerce insanın gelmeye başladığını fark ettik. Yerelimizde kapılarını depremzedelere ilk açan 1919 otel oldu ve sonrasında onlarca otel aynı dayanışma duyguları ile kapılarını açtı. Onlara sonsuz teşekkürler ediyoruz. Şimdi görev yetkili kurumlara ve de Samsun'umuzun yerleşik insanlarına düşüyor. Bizler bu zorlu sürecin çözümü noktasında dayanışmanın bir parçası olmak istiyoruz. Bireysel ve kurumsal katkılarımız tabi ki devam ediyor. Depremzedelere kalınabilecek ev, evlere eşya bulmak, evlerimizde konuk etmek ve yaralarını sarmakta katkımız olsun istiyoruz. Bunu da yapabilmemizin koşulu sağlıklı doğru bilgilere ulaşarak olabilir. Kendi aramızda dayanışma ve güç birliği ile örgütlü bir biçimde sürece katılmanın bizi çözüm noktasında en doğru sonuca götüreceğini biliyoruz. Kentimizin yetkili mülki amiri valiliğin ve ilgili kurumların yetkililerinden bu dayanışma çalışmalarımızı yürütebilmek adına sağlıklı bilgileri her gün güncelleyerek biz Emek ve Demokrasi Güçleri ve Samsun kamuoyuyla paylaşmalarını talep ediyoruz.
"DEPREMZEDELER HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK İSTİYORUZ"
Dayanışma yaşatır. Birbirimizden güç alarak tekrar ayağa kalkacağımızı biliyoruz. Dayanışmamızı sağlıklı, örgütlü organize bir biçimde yapabilmemiz için gereksinim duyduğumuz bilgilere ulaşabilmeyi istiyoruz. Kentimizde hangi bölgeye, ilçe ve mahalleye ne kadar depremzede geldiğini bunların adreslerini bilmek istiyoruz. Kadın, erkek, çocuk sayılarını, refakatsiz çocuk olup olmadığını ve var ise bu çocukların nerelerde korunmaya alındığını, depremzedelerin sosyo ekonomik koşullarını, depremzedelerin iş durumlarını, yaşlı ve engellilerin olup olmadığını, yaralı, tedaviye muhtaç, yatalak, bakıma muhtaç olup olmadığını, öğrenci olanların durumunu, ilköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencilerinin tercihleri doğrultusunda dengi okullara kayıtlarının yapılıp yapılmadığını, çocuklar ve gençler için, kadınlar için tabi ki yetişkinlerin tamamı için psikolojik, psikiyatrik destek hizmetinin verilip verilmediğini bilmek istiyoruz.
"DEPREMZEDE DEĞİL KONUKLARIMIZ GİBİ DAVRANMALIYIZ"
Kentimize gelen depremzedelere Karadeniz'in insanına yaraşır bir biçimde önyargılarımızdan arınmış, sağduyulu gelenek ve göreneğimize, kültürümüze uygun bir biçimde konukseverliğimizi göstermek, onların yaralarını sarmak ve depremzede değil konuklarımız gibi davranmak yani empati kurarak yaklaşmak bu süreçte hepimizin özen göstermesi gereken bir tutum olmalıdır. Depremde yaşadıklarının detaylarını sormadan, ilgi ve dayanışma göstereceğimizden hiç kuşkumuz yoktur. Yapacağımız en küçük katkı paylaşmak anlamını taşımalıdır. Yardım etmek ve bu yaklaşım büyük travmalar yaşamış depremzedeler üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Bu hususun en çok da resmi kurumlarca dikkate alınmasını basının ve kamuoyunun önünde talep ediyoruz. Bütün bu çalışmaları düzene koyup, akıcılığını sağladıktan sonra ayrıca da kentimizde ve bölgemizde şunları bilmeye gereksinim duyuyoruz. Acil bir durum ortaya çıktığında deprem, yangın, orman yangını, sel gibi, yetkili kurumların acil müdahale ekibi ve programı acil kurtarma ekibi ve programı, yaygın ilk yardım ekibi gibi programı, hastanelerin kullanılamaz duruma gelmesi olasılığına karşı ivedilikle hizmete girebilecek sahra hastaneleri oluşturma planı ve bunların zaman zaman eğitime tatbikata tabi tutulup tutulmadıkları, eğer bütün bunlar yok ise ne zaman hazırlanması düşünüldüğünü ve istatistiki bilgileri yetkililerin Samsun halkıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla şeffaf bir biçimde paylaşılmasını talep ediyoruz."
Son Dakika › Yerel › Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri: 'Samsun Valiliği Depremzedelerle Dayanışmayla İlgili Bilgileri Güncelleyerek Bizimle Paylaşsın' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?